ايسنا/ رئيس دفتر محيط زيست و توسعه پايدار وزارت ورزش و جوانان با بيان اينکه حذف يوزپلنگ از پيراهن تيم ملي فوتبال تصميم فدراسيون است، به نبود برنامههاي بلندمدت محيط زيستي انتقاد کرد و گفت: متأسفانه گاهي بر اساس يک برخورد سليقهاي، يک شبه تمام اتفاقات مثبت انجام شده در گذشته در حوزه محيط زيست، فراموش ميشود.
در جريان مسابقات جام جهاني ۲۰۱۴ برزيل براي اولين بار تصوير يوزپلنگ آسيايي روي پيراهن مليپوشان فوتبال ايران نقش بست و يک حرکتي محيط زيستي به منظور فرهنگسازي در زمينه حفاظت از اين گونه در معرض خطر انقراض توسط نهادهاي مختلف از جمله سازمان حفاظت محيط زيست، وزارت ورزش و فدراسيون فوتبال شکل گرفت؛ حرکتي که به گفته کارشناسان محيط زيست در کاهش شکار و مقابله مردم محلي با اين گونه کمياب ارزشمند اثر مثبت داشت.
با اينکه چهار سال از حضور يوز آسيايي روي پيراهن تيم ملي فوتبال ايران ميگذرد؛ فدراسيون فوتبال تصميم به حذف اين تصوير گرفت و اعلام کرد که بازيکنان تيم ملي ايران در جام جهاني ۲۰۱۸ روسيه بدون يوز وارد ميدان خواهند شد. تصميمي که اعتراض تعدادي از فعالان محيط زيست کشور را برانگيخت.
اسپانسر تيم ملي موافق حضور يوز روي پيراهن تيم ملي نيست
در همين زمينه رضا شجيع - رئيس دفتر محيط زيست و توسعه پايدار وزارت ورزش و جوانان- در گفتوگو با ايسنا، در مورد دليل حذف يوز از پيراهن تيم ملي فوتبال گفت: حامي مالي تيم ملي موافق حضور يوزپلنگ روي پيراهن تيم ملي نيست و فدراسيون هم تصميم گرفته که يوز را حذف کند.
وي ادامه داد: موضع رسمي وزارت ورزش و جوانان اين است که مخالف حذف طرح يوز از پيراهن مليپوشان فوتبال ايران هستيم و معتقديم که قرار گرفتن نقش يوز روي پيراهن تيم ملي يک کار فرهنگي ارزشمند و اثرات خوب آموزشي هم در جامعه داشته است و تمايل داريم که يوز روي پيراهن تيم ملي باقي بماند.
حذف تصوير يوز تصميم فدراسيون فوتبال است
رئيس دفتر محيط زيست و توسعه پايدار وزارت ورزش در ادامه اظهار کرد: حذف تصوير يوز تصميم فدراسيون فوتبال است و برحسب اختيارات خود چنين تصميمي گرفته است چون فدراسيون براي مسائل مالي خود سياستهايي دارد و براي همين هم چنين تصميمي اتخاذ کرده است.
شجيع در مورد پيامدهاي منفي حذف يوز از پيراهن تيم ملي اظهار کرد: حذف يوز نشان ميدهد که گاهي رويکردها و فعاليتهاي فرهنگي در برخي بخشها کوتاهمدت هستند و برنامههاي بلندمدتي براي حمايت از محيط زيست وجود ندارد اين درحاليست که فوتبال در زمينه انتخاب نماد محيط زيستي پيشقدم بوده و تاثير زيادي هم بر فرهنگسازي و شناخت يوز در بين مردم ايران داشته و مخاطرات مربوط به انقراض اين گونه را گوشزد کرده است.
وي تاکيد کرد: حذف يوز از پيراهن تيم ملي نشان ميدهد که متاسفانه فاقد برنامه بلندمدت در اجراي برنامههاي محيط زيستي هستيم و خيلي راحت و تنها بر اساس يک برخورد سليقهاي، يک شبه تمام اتفاقات مثبت محيط زيستي را فراموش ميکنيم.
رئيس دفتر محيط زيست و توسعه پايدار وزارت ورزش در پاسخ به اين پرسش ايسنا که وزارت ورزش و جوانان چه تاثيري بر تغيير در اين تصميم فدراسيون فوتبال ميتواند داشته باشد؟ گفت: فدراسيون فوتبال يک نهاد عمومي مستقل زير نظر فدراسيون جهاني فوتبال است و وزارت ورزش و جوانان نميتواند در تصميمات اين نهاد دخالت کند بلکه تنها ميتواند به اين نهاد مشورت دهد. واضح است که تاکنون هم همه اقدامات محيط زيستي فدراسيونهاي مختلف به شکل تعاملي بوده و اجباري در کار نبوده است.
وي افزود: به هر حال حذف يوز تصميم فدراسيون فوتبال است و ما اصرار داريم که اين اتفاق نيفتد، به همين علت همچنان با فدراسيون رايزني ميکنيم تا يوز روي پيراهن تيم ملي باقي بماند.
فيفا مخالفتي با حضور يوز روي پيراهن تيم ملي ندارد
شجيع در پايان در مورد اين موضوع که آيا فيفا مخالف قرار گرفتن تصوير يوز روي پيراهن تيم ملي فوتبال است، گفت: فيفا با اين موضوع هيچ مشکل ندارد و مانعي براي قرار گرفتن يوز روي پيراهن تيم ملي نيست.
به گزارش ايسنا، تصميم حذف يوز از پيراهن تيم ملي موضوعي است که اولين بار مهدي تاج - رئيس فدراسيون فوتبال - در برنامه ۹۰ اعلام کرد. سپس هدايت ممبيني - سرپرست کميته بازاريابي فدراسيون فوتبال - ضمن تاييد اين خبر، آديداس را عامل حذف يوز معرفي کرد و گفت: «يوز ايراني هم به دليل نوع خاص لباس و روزنههايي که براي تنفس روي آن وجود دارد حذف شد. اگر يوز مانند قبل روي پيراهن ميماند، تکنولوژي آديداس زير سوال ميرفت. پيشنهاد داديم طرح يوز بين آرم فدراسيون فوتبال و لوگوي آديداس قرار بگيرد که به دليل ازدحام طرح در آن بخش لباس، اين موضوع منتفي شد. پيشنهاد ديگرمان براي اين که يوز پشت پيراهن و بين شماره و اسم بازيکن طراحي شود هم منتفي شد. به همين دلايل يوز از پيراهن تيم ملي حذف شد.»
حذف يوز از پيراهن تيم ملي قطعي نيست
اما مهدي فغانپور - مسئول حقوقي فدراسيون فوتبال- حذف يوز را از پيراهن تيم ملي فوتبال قطعي ندانسته و تاکيد دارد که «مسئولان آديداس از حضور يوز روي پيراهن، ايراد فني گرفتهاند که درحال پيگيري هستيم تا راه حلي براي آن پيدا کنند و اگر اين اتفاق رخ دهد، يوز ايراني روي پيراهنهاي تيم ملي نقش ميبندد البته نظر کادر فني و بدنسازهاي تيم ملي هم درباره بودن يا نبودن يوز مهم است و بايد منتظر نقطه نظرات آنها باشيم.»
به گزارش ايسنا، يوز آسيايي يکي از مهمترين گربهسانان بزرگجثه است که کمتر از ۵۰ قلاده از آن در حيات وحش باقي مانده و به عبارت سادهتر تنها جمعيت باقيمانده از يوزها، همين جمعيتي است که در ايران پراکنده شده است. در صورت از بين رفتن اين ۵۰ نفر يوز يک گونه ارزشمند براي هميشه در کل دنيا منقرض ميشود.
بازار