خبر ورزشي/ رونالدو تنها بازيکني است که شانس شکستن رکورد دايي را دارد، اگرچه خودش را پس از ۹۳ گله شدن بيخيال جلوه ميدهد، اما کيست که نداند فوقستاره پرتغالي عاشق رکورد شکستن است.
۴ گل از کريستيانو رونالدو و ۹۳ گله شدن او باعث شد باز هم به رکوردداران گلزني در مسابقات ملي پرداخته شود و طبيعتاً نام علي دايي را براي رکوردي که ۱۳ سال پيش ثبت کرده در رسانههاي مختلف جهان بخوانيم و بشنويم، دليل آن هم اختلاف زيادي بود که ستاره سابق خط حمله تيم ملي ايران با ديگر بازيکنان ايجاد کرد. حالا رونالدو فقط ۱۶ گل با او فاصله دارد. برترين گلزنان ملي تاريخ و نکاتي جالب درباره ليست برترينها را مرور خواهيم کرد.
علي دايي (ايران)
۱۰۹ گل در ۱۴۹ بازي ملي زد که رکوردي خارقالعاده است. شايد بسياري اعتقاد داشته باشند رقباي ضعيف به رکوردشکني دايي کمک کردهاند، اما گلزنان برجسته ديگري هم در همين قاره آسيا بودند که حتي به رکورد بهترين گلزن ملي نزديک هم نشدند. دايي در جامجهاني گل نزده، اما يک رکورد خاص دارد و آنهم گلزني در جام ملتهاي آسيا ۱۹۹۶ به تمامي رقباي ايران است. البته رکورد گلزنياش در يک دوره جام ملتها که ۸ گل بود امسال توسط المعز علي قطري شکسته شد.
کريستيانو رونالدو (پرتغال)
در روزهايي که رکوردهاي مختلف را جابهجا ميکرد حتي هوادارانش هم فکر نميکردند روزي به رکورد علي دايي اينقدر نزديک شود. حالا رونالدو تنها بازيکني است که شانس شکستن رکورد دايي را دارد، اگرچه خودش را پس از ۹۳ گله شدن بيخيال جلوه ميدهد، اما کيست که نداند فوقستاره پرتغالي عاشق رکورد شکستن است. ۱۶ سال در تيم ملي پرتغال بازي کرده و ۹۳ گل زده که تقريباً ميانگين ۶ گل زده در هر سال را نشان ميدهد. به عبارتي با همين ميانگين حساب کنيم شايد تا جامجهاني ۲۰۲۲ رکورد دايي را بشکند.
فرانس پوشکاش (مجارستان)
ستاره سابق رئالمادريد دومليتي بود، هم براي مجارستان بازي کرد و هم براي اسپانيا، اما گلهايش را با پيراهن مجارها زد. سال ۱۹۵۶ آخرين بازياش را براي مجارستان انجام داد و همان سال به رکورد ۸۴ گل ملي رسيده بود. رکورد گلزني پوشکاش ۴۷ سال پابرجا بود تا اينکه سال ۲۰۰۳ در ديدار برابر لبنان علي دايي گل هشتادوپنجم خودش را زد. با اين حال پوشکاش تقريباً يک گل در هر بازي زده که ميانگين فوقالعادهاي است.
کونيشيگه کاماموتو (ژاپن)
برترين گلزن تاريخ تيم ملي ژاپن شانس شکستن رکورد پوشکاش را داشت، اما ظاهراً به اين رکورد فکر نميکرد که ۳۳ سالگي پيراهن ساموراييهاي آبي را از تن درآورد. او ۸۰ گل ملي دارد که البته شايد ارزش آنها از ديگر گلزنان برتر کمتر باشد، چرا که فقط به سه حريف غيرآسيايي (بلغارستان، دانمارک و نيجريه) گل زده است. با اين حال ۱۲ گل در بازيهاي آسيايي زده که رکورد خوبي محسوب ميشود.
گادفري چيتالو (زامبيا)
آوريل ۱۹۹۳ وقتي تيم ملي زامبيا براي جدال با سنگال در انتخابي جامجهاني ۱۹۹۴ سفر ميکرد، هواپيما به درون دريا سقوط کرد و ۳۰ نفر کشته شدند. يکي از آنها هم اسطوره فوتبال اين کشور بود که همراه ۱۸ بازيکن تيمش درگذشتند. گادفري چيتالو آن زمان ۴۵ ساله بود و فقط چند ماه از حضورش روي نيمکت زامبيا ميگذشت. در ۱۰۸ بازي ملي تا سال ۱۹۸۰ به رکورد ۷۹ گل رسيد که برترين گلزن آفريقايي در رده ملي محسوب ميشود.
حسين سعيد (عراق)
۷۸ گل در ۱۳۷ بازي ملي تا سال ۱۹۹۰. حسين سعيد بهترين مهاجم تاريخ تيم ملي عراق محسوب ميشود که گلهاي ارزشمندش عراق را به جامجهاني ۱۹۸۶ رساند. او در المپيک و بازيهاي آسيايي هم چند گل زده است. مهاجمي که فقط براي تيم عراقيِ الطبه در رده باشگاهي بازي کرد، بين سالهاي ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۱ رئيس فدراسيون فوتبال عراق بود.
پله (برزيل)
ارزش گلهاي پله اسطوره فوتبال جهان و برزيل بالا بوده است. او ۷۷ گل در ۹۲ بازي ملي زد. اولين آنها وقتي به ثمر رسيد که ۱۶ ساله بود. با گلهايش برزيل را به قهرماني جامجهاني ۱۹۵۸ رساند. در مجموع ۱۲ گل در جامجهاني زده و در تنها حضورش در کوپا آمريکا که سال ۱۹۵۹ بود با ۸ گل آقايگل شد. پله هم قطعاً ميتوانست رکورد پوشکاش را بشکند، اما در ۳۱ سالگي پيراهن سلسائو را از تن درآورد.
شاندور کوچيش (مجارستان)
در دهه ۱۹۵۰ زوج خط حمله مجارستان بينظير بود. شاندور کوچيش در کنار پوشکاش ويرانگر بودند و جامجهاني ۱۹۵۴ نقش پررنگي در فيناليست شدن اين تيم داشتند. کوچيش هم ۷۵ گل در تيم ملي کشورش زده که ۱۱ گلِ آن فقط در جامجهاني ۱۹۵۴ به ثمر رسيد تا آقايگل شود. نکته مهم درباره آمار کوچيش ميانگين گلزني اوست. ۱/۱ گل در هر بازي که او را کنار گرد مولر از اين حيث قرار ميدهد.
بشار عبدالله (کويت)
ستاره خط حمله کويت هم با ۷۵ گل در اين ليست حضور دارد. او هم وقتي فقط ۳۰ سال داشت در سال ۲۰۰۷ با تيم ملي وداع کرد تا گلزنيهايش هم متوقف شود. بشار هم در بازيهاي مهم کمتر گل زده و مثلاً در سال ۲۰۰۰ فقط ۱۳ گل به بوتان و نپال زد. البته ۴ گل هم به ايران زده که همه آنها در بازيهاي دوستانه بوده است.
ديگر گلزنان برتر ملي
نفر دهم ليست سونيل چتري است، مهاجم هندي که ۷۲ گل ملي دارد و تنها بازيکن فعال غير از رونالدو بين ۱۰ گلزن برتر محسوب ميشود. ميروسلاو کلوزه ۷۱ گل زده و برترين گلزن تاريخ تيم ملي آلمان محسوب ميشود. آمار او در جامجهاني هم نشان از ارزش بالاي گلهايش دارد. کلوزه که آقاي گل جامجهاني ۲۰۰۶ هم شد با ۱۶ گل بهترين گلزن تاريخ جامجهاني است که خيلي از ستارههاي دنياي فوتبال آرزو دارند به اين رکورد برسند. ليونل مسي هم پس از رونالدو و چتري سومين گلزن برتر فعال تيمهاي ملي است. کاپيتان آرژانتين ۶۸ گل زده و ميتواند خودش را حداقل به جمع ۱۰ گلزن برتر برساند. البته ميانگين گلزني مسي چندان عالي نيست و او در ۱۳۶ بازي اين آمار را ثبت کرده. رونالدوي برزيلي ۶۲ گل زده و در کنار زلاتان ايبراهيموويچ قرار دارد. او ۱۵ گل باارزش در جامجهاني زده و در سال ۲۰۰۲ با ۸ گل آقايگل شد. نيمار ۶۱ گله از رونالدو گذر خواهد کرد و شايد حتي به پله هم برسد. داويد ويا هم با ۵۹ گل بهترين گلزن تاريخ تيم ملي اسپانيا است. روبرت لواندوفسکي در ليست بالاي ۵۰ گلهها قرار دارد و ۵۷ گل زده. بهترين گلزن تاريخ لهستان ميتواند آمارش را بهبود ببخشد. بالاترين ميانگين گلزني هم به نام پل نيلسون دانمارکي ثبت شده. مهاجمي که بين سالهاي ۱۹۱۰ تا ۱۹۲۵ براي دانمارک در تنها ۳۸ بازي ۵۲ گل زد، يعني به طور ميانگين ۱/۳۷ گل در هر بازي. او، کوچيش و مولر تنها گلزناني هستند که آمار بالاي يک گل در هر بازي را دارند. مولر هم که تا چند سال پيش برترين گلزن تاريخ تيم ملي آلمان بود در ۶۲ بازي ۶۸ گل زده و سابقه آقاي گلي جامجهاني را هم دارد.
بازار