فارس/ عضو کميته استيناف فدراسيون گفت: ساختار فکري جامعه فوتبال معيوب است و بايد اصلاح شود.
در ادامه بررسي عملکرد کميته انضباطي و قضايي فدراسيون فوتبال از ادوار گذشته تا کنون، با حقوقدانان، اعضاي برخي کميتههاي قضايي و کارشناسان مسائل حقوقي گفتوگوهايي انجام داديم تا بتوانيم عملکرد اين کميته را در بوته نقد کارشناسان ارزيابي کنيم.
مهدي دادرس که سالها در فوتبال ايران مدير باشگاه بوده و اکنون نيز عضو کميته استيناف فدراسيون است، صحبتهايش را در مورد عملکرد کميته انضباطي با فارس انجام داد که متن کامل حرفهاي او را در زير ميخوانيد.
* هيچ قانوني بدون ايراد نيست
طبيعي است هر قانون يا آئين نامه اي تصويب ميشود، ممکن است نقاط قوت و ضعفي داشته باشد. به خصوص آييننامه ورزشي و فوتبالي که با شرايط انساني و شرايط باشگاهداري و ... در ارتباط است و ممکن است دچار تغييراتي شود. اين آييننامه آيههاي آسماني نيست و همانطور که چندين بار مورد اصلاح قرار گرفته، ممکن است باز هم بنابه شرايط، تغييراتي در آن ايجاد شود.
* کميته انضباطي تحت فشار عوامل بيروني است
وقتي کميته انضباطي حکمي را صادر ميکند، معمولاً تحت فشار قرار ميگيرد. فشاري که خارج از سيستم و ناشي از عوامل بيروني است. کميته انضباطي و قضايي بعداز صدور رأي، تحت تأثير رسانهها، هواداران و فضاي مجازي قرار ميگيرد. اکنون با حضور شبکههاي مجازي، فشارها بيشتر از قبل احساس ميشود؛ فشارهايي که گاهي يک طرفه و بدون منطق ايجاد ميشود.
* برخي اهالي فوتبال به دنبال قانونگريزي هستند
اين فشارهايي که به کميته انضباطي و قضايي فوتبال وارد ميشود، بيش از هر چيز نشانگر قانونگريزي است. برخي مديران باشگاهها را ميبينيم که در مصاحبههايشان ميگويند ما اين احکام قضايي را قبول نداريم. شما چکاره هستيد که حکم قضايي را قبول نداشته باشيد؟ آيا در دادگاههاي خارج از فوتبال نيز ميتوان به قاضي گفت که ما شما را قبول نداريم و حکمتان را نميپذيريم؟ قاضي حکم ميدهد و بايد اجرا شود.
* برخي مديران باشگاهها عامل تحريک هواداران
متأسفانه گاهي برخي مديران باشگاهها را ميبينيم که در ايجاد فشار روي کميتههاي انضباطي همگام با هواداران ميشوند و مثل يک هوادار متعصب صحبتهايي را مطرح ميکنند. حتي گاهي برخي مديران عامل، عامل تحريک هواداران هم هستند. براي اينکه بار را از روي دوش خودشان بردارند و از آنها سؤال نشود که چرا فلان بازيکنتان رفتار غيرمنطقي داشته و او را کنترل نکرديد يا چرا تيمتان نتيجه نگرفت؟ در چنين شرايطي حتي به داور هم فشار وحشتناکي وارد ميکنند.
* باشگاه بايد خودش بازيکن متخلف را تنبيه کند
گاهي وقتي کميته انضباطي حکمي عليه بازيکني که حرکت ناشايست انجام داده صادر ميکند و مثلاً او را دو جلسه محروم ميکند، باشگاه به جاي آنکه همراهي کند، ميگويد اين احکام را قبول نداريم؛ در حالي که خود باشگاه بايد بازيکن متخلف را توبيخ و تنبيه کند. اگر مديران باشگاه با ارکان قضايي فوتبال همراه شوند، هم بهتر ميتوانند بازيکنان را تحت کنترل درآورند و هم هواداران به جاي رفتار هيجانزده، منطقيتر با مسائل برخورد ميکنند.
* بعد از محروميت بلاتر، پلاتيني و بن همام مصاحبه اي انجام شد؟
آيا فيفا براي احکام قضايي و انضباطي که صادر ميکند، توضيحي ميدهد؟ افراد قضايي و قضات فوتبال معمولاً حق صحبت ندارند و احکام صادر و اجرا ميشود. بلاتر رئيس فيفا، پلاتيني رئيس يوفا و بنهمام رئيس کنفدراسيون آسيا محروم شدند. آيا توضيحي در اين باره ارائه شد يا مصاحبهاي در مورد محروميت آنها از سوي ارکان فيفا شاهد بوديد؟
* قضات ارکان قضايي همگي از شايستگان هستند
به من نگاه نکنيد که در بين قضات بُر خوردهام و حضور دارم. اعضاي ارکان قضايي فوتبال همگي از قضات شايسته و کارآمد هستند که در محاکم نيز پست و مقام داشته و آدمهاي بسيار شريف و شايستهاي هستند. آنها سعي ميکنند بدون حاشيه کارشان را انجام دهند.
* دليلي براي دفاع از صدور احکام انضباطي وجود ندارد
به مسئولان فدراسيون پيشنهاد دادم که دليلي ندارد که پس از صدور احکام انضباطي توضيحي داده شود و بخواهيم از آنها دفاع کنيم اما فشار رسانهها باعث ميشود که مجبور به دفاع از احکام صادره شويم.
* سؤال خبرنگاران رنگي است؛ نه عادلانه
متأسفانه سؤال خبرنگاران در مورد احکام صادره از کميته انضباطي و ارکان قضايي، بيشتر رنگي است. آنها در مورد عدالت سؤال نميکنند. وقتي حکمي صادر ميشود، خبرنگار سؤال ميکند آيا اين حکم درست است. خوب اگر اين حکم درست نبود، صادر نميشد. پنج قاضي آن را بررسي و صادر کردهاند. بعد يک جوان 19 - 20 ساله ميخواهد آن را زير سؤال ببرد و ارکان قضايي را زير فشار قرار دهد. بعد از داوران، اعضاي ارکان قضايي فوتبال مظلومترين قشر اين حوزه هستند. در حالي که آنها بدون حاشيه کار ميکنند، تحت فشار قرار ميگيرند.
* ساختار فکري جامعه فوتبال ايران معيوب است
گاهي برخي مديران، مربيان و بازيکنان اشتباهاتي ميکنند. آيا کميته انضباطي بايد توان اين اشتباهات را بدهد؟ اگر باشگاهي نميتواند بازيکنش را کنترل کند و رفتار ناشايستي انجام ميدهد، کميته انضباطي بايد زير سؤال برود؟ رسانهها شروع ميکنند به بيان اين حرفها که آينده فلان بازيکن جوان آيندهدار را خراب کرديد و ... به عقيده من، ساختار فکري جامعه فوتبال معيوب است. اين ساختار بايد اصلاح شود. در فوتبال برد و باخت وجود دارد. در تمام دنيا بازيکنان با تمام وجود در ميدان مقابل هم بازي ميکنند و بعد از مسابقه با يکديگر دست ميدهند.
* از توهم مهندسي تا حقهبازيهاي جديد
هر روز هم در فوتبال شاهديم برخي حقهبازيهاي جديدي درميآورند و ميخواهند سر بازيکن، باشگاه و... کلاه بگذارند. کميته انضباطي و ارکان قضايي هم بايد با آنها مقابله کند. جالب است که چند باشگاه مثل سپاهان، پرسپوليس، استقلال و تراکتور هوادارانشان مدعي هستند که گاهي اوقات مسابقات مهندسي ميشود. اين توهم مهندسي است. هواداران باشگاه مدام به يکديگر تهمت ميزنند که بايد اين ساختار غلط فکري بايد اصلاح شود.
بازار