ورزش 3/ داور برجسته فوتبال ايران از تجربه قضاوت آخرين دربي پايتخت در سال 98 مي گويد؛ او از اتفاقات جالبي بعد از اين مسابقه پرده بر داشته است.
بيژن حيدري طي سال هاي گذشته يکي از داوران مطرح فوتبال ايران بوده که بازي هاي مهمي را نيز قضاوت کرده است. اين داور 39 ساله که حرفه اصلي اش پزشمي است و يکي از جراحان ارتوپد فوق العاده در استان همدان محسوب مي شود، به خاطر عشق به داوري در اين عرصه فعاليت مي کند.
حيدري که آخرين دربي برگزار شده تهران را نيز سوت زد و به گواه کارشناسان عملکرد خوبي داشت حالا در تعطيلات نوروز از تجربه حضور در اين بازي و حواشي آن مي گويد. اينکه بعد از قضاوت بازي در مطب خودش بارها مورد انتقاد از هواداران فوتبال که بيمارانش هستند قرار گرفته و البته که با آرامش درباره شان توضيح داده است. حتي انتقادهايي که کارمندان بيمارستان در اتاق عمل از او انجام داده اند!
گفت و گو با بيژن حيدري را در ادامه مي خوانيد:
اميدوارم کرونا سايه اش را از کشورم بردارد، سال نو را خدمت همه مردم ايران تبريک مي گويم؛ اگرچه امسال نوروز براي همه ما شرايط سخت تري داشته و با توجه به شيوع کرونا هيچ کدام به اندازه قبل خوشحال نيستيم. اميدوارم اين ويروس هرچه سريع تر سايه اش را از سر کشور عزيزمان بردارد و بتوانيم با آسايش زندگي مان را ادامه دهيم.
**قضاوت دربي با بازي هاي ديگر فرق دارد
دربي پايتخت يک مسابقه متفاوت در فوتبال ايران است و توجهات به آن طبيعتا بسيار بالا است.شايد اشتباهات يک داور هم در بازي هاي ديگر آنقدر به چشم نيايد اما در دربي يک سوت کوچک هم مورد توجه است. در نتيجه فشار رواني زيادي روي داور وجود دارد و اينکه بخواهيم بگوييم قضاوت دربي هم مثل بازي هاي ديگر است، درست نيست.
**وقتي داور چهارم بودم، توانايي سوت زدن دربي را مي ديدم
من اولين بار به عنوان داور چهارم در دربي پايتخت حضور يافتم. آنروز که داور چهارم بودم و آقاي فغاني داور وسط بود، مدام فکر مي کردم که همين الان مي توانم داور وسط باشم و بازي را سوت بزنم. فکر مي کردم مي توانم بازي را مديريت کنم. البته اين تجربه به من بسيار کمک کرد و بعدها قضاوت بهتري در دربي داشتم.
**شادي گل عليپور را من نديدم، کمکم گفت
در بازي آخري که داور وسط دربي بودم، سعي کردم تا جايي که مي توانم بازي را مديريت کنم و هرچيزي را مي بينم به نحو احسن سوت بزنم. در صحنه هاي 50-50 سعي کردم زياد سوت نزنم تا زيبايي بازي را نيندازم و بازي يکنواخت نباشد. از طرفي روند قضاوت خودم را هم در پيش گرفتم و فکر مي کنم تيم داوري هم عملکرد عالي داشت. روي دو گل کمک داوران بسيار خوب کار کردند و آفسايد را نگرفتند. از طرفي شادي گل مهاجم پرسپوليس را هم من در جو بازي خودم به تنهايي نمي توانستم تصميم بگيرم که کمک داور و داور پشت دروازه ديدند و به من گفتند و به او اخطار دادم. فکر مي کنم تيم داوري در دربي آخر خوب کار کرد و انتظارات برآورده شد.
**همه داوران دوست دارند دربي را قضاوت کنند
تا زماني که شما دربي تهران را قضاوت نکرديد، هميشه دوست داريد اين بازي را سوت بزنيد. مثل بازيکنان فوتبال که قبل از دربي همه کار مي کنند تا مصدوم يا محروم نشوند و در اين بازي به ميدان بروند. فکر مي کنم اين حساسيت نزد داوران هم وجود دارد و کمتر داوري وجود دارد که حداقل يک بار هم که شده دوست نداشته باشد دربي را سوت بزند. مادربازي هاي تيم هاي بزرگ فوتبال سوت مي زنيم، اما دربي تجربه متفاوتي است و همه داوران علاقه مند هستند اين بازي را سوت بزنند.
**يک کارشناس خلاف نظرت باشد، کار تمام است
جو داوري در دربي متفاوت است. به هر حال ممکن است صحنه هايي پيش بيايد. شما مي بينيد که براي دربي 10 کارشناس داوري نظر مي دهند و کافي است يک نفر نظرش خلاف نظر داور باشد. آن وقت همه به آن استناد مي کنند و مسائل بعدي را پيش مي آورد. از طرفي تجربه حضور در دربي به همه داوران کمک زيادي مي کند. من خودم اولين باري که داور چهارم بودم، هفته بعد بازي پرسپوليس و سپاهان را سوت زدم و تجربه دربي خيلي به قضاوت بعدي ام کمک کرد.
**بازهم دوست دارم در دربي قضاوت کنم
نمي خواهم دروغ بگويم؛ واقعا دوست دارم بازهم دربي را سوت بزنم. چون خودم توانستم تا جايي که مي شد اين بازي را مديريت کنم. انشاالله اگر کرونا اجازه دهد و عمري داشته باشد، علاقه مندم دربي را بار ديگر سوت بزنم.
**حواشي بعد از دربي براي داور طبيعي است
طبيعي است بعد از قضاوت اين مسابقه حواشي براي داور پيش بيايد. طرفداران تيمي که نتيجه را از دست مي دهند مي خواهند از چشم داور ببينند و شايد اگر من هم طرفدار فوتبال بودم اين تصور را مي کردم. بعد از دربي اما خيلي از پيام هاي ناشناس را نخواندم و سعي کردم اين مسائل روي ذهنيتم تاثير نگذارد. شما مي دانيد در کشورهاي صاحب فوتبال هم اين مسائل وجود دارد. به طور کلي هم تا زماني که فوتبال توسط انسان قضاوت مي شود، اشتباه هم خواهد بود و برداشت تماشاچي نيز به تبع آن مي آيد.
**فغاني مي گفت در استراليا هم دربي حساس است
من با آقاي عليرضا فغاني بعد از آنکه دربي سيدني را سوت زد، صحبت کردم. او مي گفت در استراليا هم به خاطر حساسيت هاي موجود و کري بين بازيکنان در داخل زمين شرايط سخت است اما شايد سيستمي که در ايران وجود دارد و بعد از هر بازي به داور فحاشي هايي انجام شود، کمتر است و نمي شود مقايسه کرد.
**توهين ها در همه جاي دنيا وجود دارد
موضوعي وجود دارد؛ الان در بحث کرونا شما مي بينيد که کشورهايي مثل آلمان و ايتاليا هم اوضاع شان از ما بدتر شده است. کشورهاي بزرگ همه قرنطينه شده اند و اين نشان مي دهد که مردم آنها نيز رعايت هاي بهداشتي نمي کنند. پس نمي توانيم بگوييم ما ايراني فقط اشتباه مي کنيم و در انجام کارها مراعات به خرج نمي دهيم. تماشاچي هم همين است. توهين ها در همه جاي دنيا وجود دارد اما شايد در ايران درصدش کمي بيشتر باشد.
**اوايل داوري ام مي گفتند فوتبال به درد تو نمي خورد
زماني که داوري را شروع کردم، دانشجوي پزشکي بودم. در آن مقطع خيلي از نمايندگان و ناظرهايي که حق بزرگي گردنم دارند، از من خواستند از فوتبال فاصله بگيرم. مي گفتند در شان شما نيست که در فوتبال باشيد. حرفشان اين بود که در آينده در مطب نمي تواني به بيماري که فوتبال را دوست دارد، تجويز کني. شايد هواداري که تا ديروز در استاديوم به داور فحاشي کرده، بخواهد بيمار من باشد و به همين خاطر خيلي ها توصيه کردند که فوتبال را رها کنم اما من اين مسائل را قبول کردم و پذيرش آن برايم راحت است.
**مقابل توهين ها، شخصيتم را نشان مي دهم
شخصيت من در زمين براي خودش است و کارم در مطبم را نيز دارم. همين که اگر توهيني شود، سرم را پايين بيندازم، شخصيتم مشخص مي شود و اين رفتارها است که افراد را متمايز مي کند. با گذشت زمان البته اين موضوع براي بيماران و تماشاچيان فوتبال حل شده است. شايد باورتان نشود اما بعد از بازي ها وقتي به اتاق عمل مي روم، ساير پزشکان و پرستاران و کارمندان به شوخي طعنه مي زنند و اين جو متشنج تر از جوي است که من از مردم عزيز در خيابان و بيمارستان مي بينم.
**بعد از دربي بيمارانم مدام درباره بازي صحبت کردند
بعد از همين دربي آخر بسياري از بيمارانم در مطب با من درباره بازي حرف زدند. هرکس يک چيزي مي گفت، يکي مي گفت حق تيم مان برد بود، يکي مي گفت زودتر سوت را مي زدي و ... البته توهيني نبود و من هم هميشه با آرامش و لبخند با آنها صحبت کردم. حتي گاهي اوقات آنقدر صحبت ها زياد مي شد که مريض هاي ديگري دقايق زيادي پشت در معطل مي ماندند.
**در يک سالن فوتبال 5 پزشک مبتلا به کرونا شدند
من قبل از آنکه کرونا بيايد هرروز ورزش مي کردم اما الان شرايط سخت است. در همدان يک سالن وجود داشت که پزشکان آنجا فوتبال بازي مي کردند، 5 پزشک به طور همزمان کرونا گرفتند و فقط به خاطر همين فوتبال بود. الان آن 5 پزشک در قرنطينه هستند. در اين شرايط طبيعي است که موافق برگزاري مسابقات فوتبال نيستم. واقعا شرايط سخت است و بايد تا پايان کرونا بازي هاي فوتبال هم لغو شود چون هر برخوردي با يکديگر مي تواند بيماري را منتقل مي کند.
**فوتبال ما از کرونا که مهم تر نيست
شما مي بينيد که رقابت هاي المپيک هم لغو شده است و يوفا نيز بازي هايش را لغو کرده؛ آيا فوتبال ما از اين تورنمنت ها مهم تر است؟ به همين خاطر صلاح نيست بازي هاي فوتبال فعلا برگزار شود.
**کادر درمان خط اول مبارزه با کرونا هستند
اميدوارم اين ويروس هرچه سريع تر از کشور مان برود و جامعه ما دوباره مسيري به سمت نشاط و شوق پيدا کند. جا دارد خسته نباشيد جانانه اي به کادر درمان که خط اول مبارزه با کرونا هستند بگويم. آنها که عاشقانه و صادقانه زحمت مي کشند و خود را در معرض مريضي قرار دادند تا مردم عزيزمان به آرامش برسند. واقعا دست شان درد نکند و اميدوارم به خاطر اين عزيزان هم که شده بيشتر رعايت کنيم و به فکر خودمان باشيم.
بازار