مهر/ کميته ملي المپيک مرحله اول از کمک مالي ۱۰ ورزشکار ايراني که بورسيه کميته بينالمللي المپيک شدهاند را پرداخت کرده اما هنوز مرحله دوم که براي يک دوره چهار ماهه است، پرداخت نشده است.
بورسيه شدن ورزشکاران المپيکيِ کشورهاي مختلف طرحي است که کميته بينالمللي المپيک (IOC) براي هر يک از ادوار بازيهاي المپيک اجرا ميکند تا ورزشکاران بورسيه شده را تحت حمايت مالي قرار دهد.
طبق اعلام کميته بينالملل المپيک، اجراي اين طرح براي المپيک توکيو شامل بيش از ۱۶۰۰ ورزشکار از ۱۸۵ کشور ميشود. ايران و برخي ورزشکارانش هم از جمله آنها به حساب ميآيند طوري که از ماهها پيش و پس از طي شدن مراحل قانونيِ داخلي و بعد از آن تاييديه IOC، تعداد ۱۰ ورزشکار ايراني از رشتههاي مختلف بورسيه شدند تا از حمايت مالي IOC بهرهمند شوند.
اين حمايت مالي ميتواند صرفِ اموري مانند تامين کمک هزينه تمرين و اردوي برون مرزي، کمک هزينه جذب مربي اختصاصي خارجي، کمک هزينه تهيه تجهيزات تخصصي، کمک هزينه درمان و.... شود. بر اين اساس کميته بينالمللي المپيک ماهانه مبلغ مشخصي را به ورزشکاران بورسيه شده اختصاص ميدهد. اين مبلغ در اختيار کميته ملي المپيک کشورها قرار داده ميشود تا از طريق مديران آنها به دستِ صاحبان اصليشان برسد. اين در حالي است که محدوديتهاي ترانسفر ارز، کميته ملي المپيک ايران را در اين زمينه با چالشهايي مواجه کرده است.
اختصاص ماهانه ۵۰۰ دلار به ورزشکاران منتخب
کميته بينالمللي المپيک در طرح حمايتي خود از ورزشکاران المپيکي که بورسيه اين کميته ميشوند، ماهانه مبلغ ۵۰۰ هزار تومان به آنها اختصاص ميدهد که البته به صورت ۴ ماه يک بار در اختيارشان قرار ميگيرد. بدين ترتيب IOC در هر مرحله از واريزي به کشورهاي عضو رقمي معادل ۲ هزار دلار - به ازاي هر ورزشکار بورسيه شده - در اختيار کميته ملي المپيک کشور مربوطه قرار ميدهد.
دريافتيِ «صفر» ايران از IOC بابت بورسيه شدگان المپيکي
کشتي (۲ نفر)، کاراته، تکواندو، تنيس روي ميز، تيراندازي، دووميداني، شمشيربازي، قايقراني و وزنه برداري (يک نفر) رشتههايي هستند که ورزشکاران آنها براي المپيک توکيو، بورسيه کميته بينالمللي المپيک شدهاند.
۱۰ ورزشکار منتخب بابت بورسيه شدن خود يک مرحله - معادل چهار ماه - از کميته ملي المپيک کمک ايران مالي دريافت کردهاند اما اين کميته بابت اين کمک، هيچ تخصيصي از کميته بينالمللي المپيک نداشته است. تحريم و محدوديتهايي که در ترانسفر ارز براي ايران ايجاد شده، امکان ورود و خروج مالي را از کميته ملي المپيک گرفته است. به همين دليل اين کميته بر خلاف کميتههاي فعال در ديگر کشورها نتوانسته بابت بورسيه شدن ورزشکارانش، از کميته بينالمللي المپيک دريافتي داشته باشد.
ذخيره شدن پولِ ايرانيها در حساب کميته بينالمللي المپيک
در واقع کميته ملي المپيک از منابع داخلي خود، بودجه لازم براي کمک مالي به ۱۰ ورزشکار بورسيه شده - براي چهار ماه - را تامين کرده و در اختيارشان گذاشته است اما اين ابهام ايجاد ميشود که «دسترسي به بودجهاي که توسط IOC براي ايرانيها تعيين شده، چگونه امکان پذير ميشود؟ اين پول سوخت ميشود يا …؟»
کيکاووس سعيدي دبيرکل کميته ملي المپيک در پاسخ به اين پرسش مطرح توسط خبرنگار مهر، با تاکيد بر اينکه ورزشکاران بورسيه شده ايران معادل چهار ماه از رقم مصوب براي حمايت مالي خود را دريافت کردهاند، با ارائه توضيح لازم اين ابهامات را برطرف کرد.
وي تصريح کرد: اين اعتبار به نام ايران در حساب کميته بينالمللي المپيک ذخيره ميشود. کميته ملي المپيک به خاطر مشکلات ترانسفر امکان برداشت اين پول را ندارد اما ميتواند از آن براي برنامههاي مربوط به المپيک و طي کردن مراحل مختلف مانند ثبت نام و … و پرداخت هزينههاي آنها استفاده کند. بنابراين اين پول به هيچ عنوان سوخت نميشود.
دبيرکل کميته ملي المپيک تاکيد کرد: البته ذخيره شدن پول ايران بر اساس مستندات انجام ميشود. در واقع کميته ايران مدارک لازم مبني بر حمايت مالي از ورزشکاران بورسيه را به کميته بينالمللي المپيک ارائه مي هد. اين کميته هم با لحاظ کردن آنها، ذخيره پول ايران را در دستور کار قرار ميدهد.
تامين ۲۰ هزار دلار معوقه براي بورسيه شدهها
بورسيه ۱۰ ورزشکار المپيکي ايران در کميته بينالمللي المپيک و حمايت مالي از آنها در هر دوره چهارماهه، نيازمند بودجه ۲۰ هزار دلاري است که کميته ملي المپيک بايد از منابع داخلي خود آن را تامين کند.
سال گذشته و تقريباً همزمان با شارژ مالي ورزشکاران بورسيه شده ديگر کشورها توسط IOC، کميته ملي المپيک ايران هم از محل اعتبارات ۹۸ خود مبلغ لازم براي حمايت مالي ورزشکاران بورسيه شده را تامين و در اختيارشان قرار داد اما هنوز براي مرحله دوم (چهار ماهه دوم) اقدامي نشده در حالي که پروسه مرحله در کميته بينالمللي به سرانجام رسيده است.
در واقع روال کار به اين صورت است که کميته ملي المپيک بايد طبق مستندات دريافتي از فدراسيونهاي مربوطه، گزارشي از فعاليت ورزشکاران بورسيه شده به کميته بينالمللي المپيک ارائه دهد. اين نهاد بينالمللي هم بر اساس گزارش دريافتي و تاييد آن، مبلغ اختصاص داده شده به ورزشکاران ايران را ذخيره ميکند.
اين پروسه براي چهار ماهه دوم انجام شده اما آغاز سال جديد و کش و قوسهاي مالي ابتدايي سال، باعث شده که کميته ايران هنوز براي پرداختي اين مرحله اقدامي نکرده باشد.
پرداخت همزمان بودجه مرحله دوم و سوم
بورسيه ورزشکاران المپيکي و حمايت کميته بينالمللي المپيک از آنها وارد مرحله سوم شده است. بنابراين کميته ملي المپيک ايران هم در حال انجام مقدمات لازم براي ارائه گزارشهاي اين مرحله است تا همچون دو مرحله ديگر، بودجه اين مرحله هم براي ايرانيها کنار گذاشته شود حال آنکه به طور دقيق مشخص نيست ورزشکاران بورسيه شده ايران، حق و حقوق مالي خود از مرحله دوم را چه زماني دريافت کنند.
شايد هم با پايان با تکميل اقدامات لازم براي مرحله سوم و شارژ مالي کميته، اعتبار معوقه مرحله دوم و اعتبار مرحله سوم همزمان در اختيار ورزشکاران قرار بگيرد. اين نتيجه پيگيري خبرنگار مهر در اين مورد بود اگرچه چالش اصلي در رابطه با بورسيه ورزشکاران و حمايت مالي از آنها، چگونگي محاسبه ريالي حقوق ۵۰۰ دلاري ماهانه است نه زمان پرداخت.
سعيدي: حقوق ماهيانه بورسيه شده با قيمت روز «ارز نيمايي» محاسبه ميشود
«ارز نيمايي» ملاک کميته ملي المپيک براي محاسبه ريالي حقوق ورزشکاران بورسيه شده است که نرخ آن در بازار مانند قيمت دلار متغير است. همين مسئله در رابطه با معادلِ رياليِ حقوق ۵۰۰ دلاري ورزشکاران بورسيه شده در هر ماه که ۲ هزار دلار براي يک دوره چهارماهه ميشود، ايجاد پرسش و ابهام کرده است.
کيکاووس سعيدي در اين رابطه به خبرنگار مهر گفت: رقم حمايت مالي از ورزشکاران بورسيه بر اساس ارز نيمايي و نرخِ روز آن محاسبه ميشود. رقم هر چه باشد، طبق آن، معادل ۵۰۰ دلار ماهانه ورزشکاران در يک دوره چهار ماهه تامين و در اختيارشان گذاشته ميشود.
ارائه مستندات براي پرداختي به ورزشکاران
دبيرکل کميته ملي المپيک همچنين در مورد چگونگي حمايت مالي از ورزشکاران بورسيه شده و روند انجام آن توضيح داد و گفت: مبلغ موردنظر به حساب فدراسيون مربوطه واريز ميشود. کميته ملي المپيک اين موضوع را به صورت مکتوب به رئيس فدراسيون اطلاع رساني ميکند تا اقدام لازم براي اختصاص آن به ورزشکار انجام شود. متعاقباً از طرف فدراسيون هم بايد مستندات لازم براي تخصيص رقم موردنظر به ورزشکار مربوطه در اختيار کميته ملي المپيک قرار بگيرد.
بازار