نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
ورزشی

اعداد و ارقام هولناک شرط‌بندی در ایران

منبع
ورزش 3
بروزرسانی
اعداد و ارقام هولناک شرط‌بندی در ایران

ورزش 3/ اگر قبلاً عوامل باشگاه «الف» به داور يا مدافع باشگاه «ب» رشوه مي دادند که نتيجه يک بازي تغيير کند، حالا مافياي بسيار پولدارتري به سراغ فوتبال ايران آمده.
اگر برگه هاي توتو عموماً به محلات يا مناطق خاصي محدود مي شد و حجم پولي که در آن جابجا مي شد به زحمت به چند صد ميليون تومان مي رسيد، امروز در سايت هاي شرط بندي آنلاين که گردانندگان آن اصرار دارند به جاي «شرط بندي» از عبارت «پيش بيني» استفاده کنند، هر هفته ميلياردها تومان پول جابجا مي شود.
در اينکه عدد واقعي پولي که شرط بندي در ايران جابجا مي شود چقدر است، هيچ معيار و آمار مشخصي در دست نيست اما ترديدي وجود ندارد که ميزان آن صدها برابر دوران توتو است. در واقع اين تجارت غيرقانوني، در اين سال ها رشد هولناکي کرده. اهالي فوتبال هم که تا همين چندسال پيش از صحبت کردن درباره اين پديده اکراه داشتند، امروز به صراحت از رخنه شرط بندها به پيکره فوتبال ايران حرف مي زنند.
*تجارتي 550 ميليارد دلاري شرط بندي غيرقانوني
پديده «شرط بندي غيرقانوني» البته فقط مختص به ايران نيست و يک معضل جهاني تلقي مي شود. در سال 2017 در سميناري که در کشور سنگاپور برگزار شد، اعلام شد که در يک سال بيش از 550 ميليارد دلار فقط در شرط بندي هاي غيرقانوني رد و بدل مي شود. اين عدد وحشتناک، جدا از سايت ها و مراکز رسمي شرط بندي در سراسر جهان است که به صورت قانوني فعاليت مي کنند و ماليات هم مي پردازند. براي اينکه بدانيم 550 ميليارد دلار چه عدد بزرگي است، کافي است ارزشمندترين باشگاه هاي اروپا مثل رئال مادريد، بارسلونا، منچستريونايتد و... حدود 2 ميليارد دلار است و در واقع با اين پول مي شود تمام ليگ هاي اروپايي را يک جا خريد!
در سال هاي اخير که شرط بندي در فوتبال جدي تر از قبل شده، پليس فتا و ساير نهادهاي مسئول تلاش هايي براي مقابله با اين سايت ها داشته اند که به نوبه خود قابل تقدير است اما نگراني آنجاست که هرچه محدوديت ها و سختگيري ها بيشتر مي شود، گرانندگان مراکز شرط بندي آنلاين، ابتکار بيشتري براي فرار از اين محدوديت ها به خرج مي دهند و راه هاي تازه تري براي دور زدن قانون پيدا مي کنند.

*اين يک هشدار جدي است!
نگراني بزرگتر وقتي شکل مي گيرد که نشانه هايي از برقراري ارتباط بين سايت هاي شرط بندي با عوامل موثر در فوتبال مثل داور، بازيکن و مربي ديده مي شود. اين همان معضل بزرگي است که دوشنبه شب گذشته حسن اشجاري مربي شهرداري آستارا در برنامه فوتبال برتر به صراحت درباره آن صحبت کرد. بازيکن اسبق تيم ملي و استقلال از سايت هايي گفت که به شکلي آشکار روي سرنوشت يک بازي تاثير مي گذارند و به دلخواه خود نتايج را تغيير مي دهند. اين همان چيزي است که در دنيا به «مچ فيکسينگ» مشهور است؛ بازي هايي که نتايجش از پيش «فيکس» شده و مافياي شرط بندي هرچه تعيين کند، همان مي شود.
اگر تا چند سال پيش شايعه ها و حرف و حديث ها درباره تباني در فوتبال ايران به «کارت به کارت کردن» و صرفاً يکي دو بازي خاص محدود مي شد، امروز با خطر به مراتب جدي تري مواجه هستيم؛ سطح بالاتري از تخلف. اگر قبلاً عوامل باشگاه «الف» به داور يا مدافع باشگاه «ب» رشوه مي دادند که نتيجه يک بازي تغيير کند، حالا مافياي بسيار پولدارتري به سراغ فوتبال ايران آمده که همزمان مي تواند با چند عنصر از باشگاه «الف» و «ب» و «داور» ساخت و پاخت کند و کاري کند. براي سايت هاي غيرقانوني شرط بندي هيچ تفاوتي ندارد که تيم الف قهرمان شود يا هر تيم ديگري. بين بازي ال کلاسيکو با رقابت هاي ليگ دسته دوم ايران هم هيچ تفاوت معني داري نيست. آن ها مشغول تجارت هستند....
امروز، در تابستان 99، هنوز بخش بزرگي از فوتبال ايران از اين آفت مصون مانده و اغلب اتهاماتي که وارد مي شود به ليگ هاي کم اهميت تر معطوف شده. ولي هيچ تضميني نيست که در سال هاي آينده اين ويروس پيشروي نکند و مثل کرونا که بي سر و صدا به همه جا خزيد، بالاترين سطح فوتبال ايران را تهديد نکند. در جنوب شرق آسيا، مالزي يکي از ليگ هايي است که بارها و بارها گرفتار شرط بندها شده. در سال 1994 ميلادي 21 بازيکن و مربي مالزيايي به خاطر تباني اخراج شدند، 58 بازيکن محروم شدند و 126 بازيکن مورد بازجويي قرار گرفتند. در سال 2012 ميلادي 18 بازيکن محروم و يک مربي، مادام العمر از فعاليت منع شدند و 4 سال پيش نوبت به 5 بازيکن رسيد که از فعاليت هاي فوتبالي محروم شوند. نکته تکان دهنده اين بود که در ميان بازيکنان متخلف، يک ملي پوش هم وجود داشت که به 2 سال زندان محکوم شد.
«مقابله با سايت هاي شرط بندي» و «نفوذ شرط بندها در پيکره فوتبال»، دو مقوله متفاوت و البته نزديک به هم است که براي مقابله با  هرکدام از آن ها بايد رويکرد متفاوتي داشت. اينکه هزاران هزار ايراني در سايت هاي شرط بندي آنلاين سرمايه خودشان را از دست بدهند، در جاي خود باعث تاسف است اما تاسف عميق تر وقتي است که اين سايت ها، نتايج بازي هاي فوتبال را تعيين کنند. فوتبال ايران هنوز به سرنوشت فوتبال مالزي دچار نشده اما اگر اقدام هوشمندانه اي در اين زمينه صورت نگيرد، چه بسا ويروس مالزي به جان فوتبال ما هم بيافتد.

ما را در کانال تلگرامي «کانال ورزش» دنبال کنيد

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره