«ترین»های نوزدهمین دوره لیگ برتر فوتبال

تسنيم/ تيم فوتبال پرسپوليس بهترين عناوين و شاهين شهرداري بوشهر و پارس جنوبي جم، بدترين آمار ليگ برتر فوتبال را به خود اختصاص دادند.
نوزدهمين دوره ليگ برتر فوتبال شب گذشته (پنجشنبه) با قهرماني پرسپوليس به پايان رسيد. سرخپوشان به همراه تيمهاي استقلال و فولاد خوزستان به ليگ قهرمانان آسيا در سال 2021 راه يافتند و تيمهاي پارس جنوبي جم و شاهين شهرداري بوشهر هم به ليگ دسته اول سقوط کردند. اکنون نگاهي به آمار و ارقام مهم اين دوره از رقابتها خواهيم داشت:
* پرسپوليس: بيشترين پيروزي با 21 بُرد، بهترين تيم نيمفصل اول با 31 امتياز، بهترين تيم نيمفصل دوم با 36 امتياز، کمترين تساوي با 4 مساوي، کمترين شکست با 5 باخت (مشترکاً با استقلال و سپاهان) و بهترين خط دفاع با 17 گل خورده
مدافع عنوان قهرماني ليگ برتر کار دشواري براي تکرار اين عنوان پيش رو داشت. جدايي برانکو ايوانکوويچ از پرسپوليس، انتصاب گابريل کالدرون به جاي او، متحمل شدن چهار شکست در 11 هفته نخست و اختلافي چهار امتيازي با صدر جدول، چهارمين قهرماني متوالي را از پرسپوليس دور کرده بود. با اين حال سرخپوشان در پنج ديدار بعدي خود به برتري رسيدند و با صدرنشيني به تعطيلات رفتند. اين پايان مشکلات پرسپوليسيها نبود و کالدرون هم به ايران بازنگشت تا يحيي گلمحمدي روي نيمکت پرسپوليس بنشيند.
سرخپوشان در 14 بازي خود با يحيي به 33 امتياز دست يافتند و قهرماني خود را در فاصله چهار هفته تا پايان مسابقات قطعي کردند. بسياري از کارشناسان اعتقاد دارند ثبات در پرسپوليس و هماهنگي بازيکنان اصلي تيم از جمله عليرضا بيرانوند، شجاع خليلزاده، کمال کاميابينيا، بشار رسن، مهدي ترابي و علي عليپور، عامل اصلي موفقيت سالهاي اخير پرسپوليس و پوکر قهرماني اين تيم است.
شاگردان گلمحمدي با کسب بيستويکمين پيروزي خود در هفته پاياني، رکورد بيشترين بُرد تاريخ ليگ برتر را از آنِ خود کردند و با 67 امتياز، بيشترين امتياز را در تاريخ ليگ برتر به خود اختصاص دادند. سپاهان پيشتر در ليگ يازدهم و استقلال در ليگ دوازدهم به اين تعداد امتياز رسيدند که هر دو ليگ با 18 تيم برگزار ميشد.
* استقلال: بهترين خط حمله با 55 گل زده و کمترين شکست با 5 باخت
با انتخاب آندرهآ استراماچوني به عنوان سرمربي آبيپوشان، بسياري از هواداران استقلال به قهرماني اين تيم به ليگ برتر بسيار اميدوار شدند. پس از ارائه چند بازي متزلزل، استقلال با شکست رقبايي چون تراکتور و شهر خودرو به صدر جدول ليگ برتر رسيد، اما جدايي سرمربي ايتاليايي رشتههاي آبيها را پنبه کرد و استقلال کم کم از قهرماني دور شد. فرهاد مجيدي هم نتوانست استقلال را به ماراتن قهرماني نزديک کند تا آبيها، ليگ نوزدهم را در رتبه دوم جدول به پايان برساند.
* سپاهان: کمترين باخت با متحمل شدن تنها 5 شکست
نايب قهرمان فصل گذشته ليگ برتر فوتبال با وجود عملکرد بسيار خوب خود در نيمفصل اول و رقابت براي عنوان قهرماني، کم کم سيري نزولي پيدا کرد و ليگ را در رده پنجم جدول به اتمام رساند. نقطه عطف سپاهان در ليگ نوزدهم را ميتوان غيبت شاگردان امير قلعهنويي مقابل پرسپوليس دانست که آنها را کاملاً از قهرماني دور کرد. سپاهان در هفتههاي پاياني هم نتوانست نتايج خوبي بگيرد تا نتواند سهميه آسيايي بگيرد.
* بهترين مربي: يحيي گلمحمدي با کسب 61 امتياز
مدافع سالهاي گذشته تيم ملي فوتبال ايران سال گذشته عملکرد بسيار خوبي در شهر خودرو داشت و با اين تيم مشهدي موفق شد سهميه ليگ قهرمانان آسيا را به دست بياورد. گلمحمدي در 16 ديدار ابتدايي ليگ نوزدهم روي نيمکت شهر خودرو، 28 امتياز کسب کرد و اين تيم را در بالاي جدول نگه داشت. عملکرد يحيي در پرسپوليس هم فوقالعاده بود و با اين تيم به 10 پيروزي، سه تساوي و يک شکست دست يافت تا پس از حکمراني سه ساله برانکو، يک مربي ايراني به عنوان قهرمان ليگ برتر لقب بگيرد.
* شاهين شهرداري بوشهر: کمترين پيروزي با 4 بُرد، بدترين تيم نيمفصل اول با کسب 6 امتياز، بيشترين شکست با 16 باخت و بيشترين گل خورده با 57 امتياز
سفيدپوشان بوشهري نمايشي در حد و اندازههاي يک تيم ليگ برتري از خود نشان ندادند و خيلي زود به ليگ يک بازگشتند. آنها کار را عبدالله ويسي آغاز کردند و با مهرداد کريميان ادامه دادند که حاصل کارشان در نيمفصل اول، کسب شش تساوي و 9 شکست بوده است. حضور ميشو کريستيچويچ روي نيمکت شاهين باعث تحول اين تيم شد و بوشهريها با سه پيروزي متوالي، به بقا در ليگ برتر اميدوار شدند، اما ترس اين مربي کروات از ابتلا به کرونا باعث شد عطاي بازگشت به ايران را به لقايش ببخشد و شاهين، ليگ نوزدهم را با قعرنشيني به پايان برساند.
* نفت مسجدسليمان: بيشترين تساوي با 17 مساوي
نفتيها که چند سال است با مشکلات مالي دست و پنجه نرم ميکند، امسال هم با اين مشکل مواجه بوده است؛ تا جايي که مهدي تارتار در وقفه پس از هفته شانزدهم ليگ، از سمت خود کنارهگيري کرد و پس از چند روز به تمرينات تيمش بازگشت. تيم مسجدسليماني تنها تيم بدون شکست نيمفصل اول (15 هفته نخست ليگ برتر) بود، اما شش بار در نيمفصل دوم شکست خورد و ليگ را در رتبه هشتم به پايان رساند.
* ماشينسازي تبريز: بدترين تيم نيمفصل دوم با 12 امتياز
ماشينسازان در نيمفصل اول در ميانههاي جدول حضور داشتند و حتي استقلال را رفت و برگشت شکست دادند. با اين حال پس از جدايي رسول خطيبي از جمع سبزپوشان، ثبات در ماشينسازي از بين رفت تا اين تيم با احد شيخلاري و سپس هومن افاضلي نتايج چندان خوبي به دست نياورد و به زحمت در ليگ برتر ماندني شود. بسياري از فوتبالدوستان تبريزي اعتقاد دارند ماشينسازي بيشتر زير سايه تراکتور، ديگر باشگاه تحت مالکيت محمدرضا زنوزي قرار دارد و به همين دليل به اين تيم کمتر پرداخته ميشود.
* پارس جنوبي جم: کمترين پيروزي با 4 بُرد و بدترين خط حمله با 20 گل زده
جميها مانند ديگر تيم نفتي با مشکلات مالي دست و پنجه نرم ميکردند و برخلاف دو فصل گذشته که چندان بابت سقوط به ليگ دسته اول تهديد نميشدند، با فراز کمالوند، هومن افاضلي و سيداکبر پورموسوي نتايج مطلوبي نگرفتند و از اواسط نيمفصل دوم در جدول نزول کردند. عواملي که باعث شد پارس جنوبي به ليگ دسته اول سقوط کند و استان بوشهر تيمي در بيستمين دوره ليگ برتر فوتبال نداشته باشد. پارس جنوبي در اين فصل از مهاجماني چون رضا خالقيفر و امين منوچهري استفاده کرد و تعداد گلهاي زده اين تيم دور از ذهن نبود.
* آقاي گل: شيخ دياباته با 15 گل
عملکرد اين مهاجم اهل کشور مالي در اوايل فصل چنگي به دل نميزد و انتقاداتي از اين مهاجم شنيده ميشد. ديدار با تراکتور اما آغاز درخشش شيخ بود. اين مهاجم با هتتريک مقابل تراکتور و سپس گلزني به سپاهان و شهر خودرو، محبوب هواداران استقلال شد. دياباته اواخر فصل با اظهارات معقولانه و اخلاقمدارانه خود در اوج حواشي و بياخلاقيهاي فوتبال، محبوبيت بيشتري نزد هواداران فوتبال کسب کرد. دياباته پس از ادينيو، عرفان اولروم، عماد رضا، کيروش استنلي و لوسيانو پريرا، ششمين آقاي گل خارجي تاريخ ليگ برتر است.
* پُرگلترين بازي: پيکان 6 - ماشينسازي تبريز 2