نماد آخرین خبر

مرد نجیب یا خوک جنگی؟!

منبع
ورزش 3
بروزرسانی
مرد نجیب یا خوک جنگی؟!

ورزش 3/ "آنها" يک کليدواژه مهم در ادبيات ورزشي ايران است که هميشه در مواقعي اينچنين مورد استفاده قرار مي‌گيرد
مارک ويلموتس نياز به معرفي براي اهالي فوتبال ايران ندارد. بلژيکي ها از دير باز به او القابي همچون «گاو دانگلبرگ» و «خوک جنگي» داده بودند. گويي که ما ايراني ها خيلي بيشتر او را تحويل گرفتيم و القابي همچون «سناتور» يا «مرد نجيب و با معرفت» را تقديمش کرديم. پس در اين جا، استفاده از لقب «خوک جنگي» را به منزله توهين به شخصيت حقيقي وي تلقي نکنيد!
پرونده ويلموتس در فوتبال ايران با رأي فيفا، به سياه ترين بخش خود رسيده .پيدا و پنهان پرونده ويلموتس به قدري فراگير بوده و در رسانه ها بحث شده که شايد نيازي به تکرار مکررات نباشد اما مي خواهيم در اين مرحله جديد از اين پرونده، بيشتر به طرح پرسش بپردازيم و مطالبه خود را بر پايه پاسخ يابي به اين پرسش ها قرار دهيم تا شايد به نتيجه اي دست يابيم.
حال که رأي فيفا صادر شده و واکنش بسيار تندي از جانب رسانه ها، عموم مردم و نهادهاي مختلف از جمله مجلس شوراي اسلامي، قوه قضائيه، حراست و بازرسي وزارت ورزش و فدراسيون فوتبال، سازمان بازرسي کل کشور و همچنين نهادهاي امنيتي براي پيگرد اين تجربه تلخ شاهد هستيم، بد نيست که پرسش هاي خود را از جنبه هاي متفاوت، مطرح کنيم. البته نبايد از اين واقعيت غفلت کرد که بسياري از ابعاد اين پرونده هنوز افشا نشده است و همه تحليل ها يا پرسش ها صرفا بر اساس دانسته هاي ماست.
با توجه به اين که هنوز روند اين پرونده از لحاظ حقوقي به پايان نرسيده و به زودي از سوي فدراسيون فوتبال، شکايتي براي واخواهي در دادگاه حکميت ورزش (CAS) مطرح خواهد شد، برخي مسائل اين پرونده توسط نمايندگان مجلس و يا ساير مطلعين، به طور عمومي مطرح نشده است. همچنين بخشي ديگر از مطالب افشا نشده، از جانب افراد دخيل در اين ماجرا مي باشد که احتمالا قصد پنهان کاري دارند. اگر چه با روشن شدن زواياي پيدا و پنهان، تفاوت چنداني از نظر مالي در پرداخت اين خُسران بزرگ به وجود نخواهد آمد اما اين شانس وجود دارد که لا اقل درس عبرت و کسب تجربه اي باشد تا در آينده، چنين مسائل دردناکي را در فوتبال شاهد نباشيم.
فسخ اوليه و بازي آخر

چرا مسئولان فدراسيون از جمله ابراهيم شکوري حاضر نشدند که حتي مبلغ قرارداد ويلموتس را اعلام کنند؟ فدراسيون در واکنش به رقم هاي مختلفي که در آن روزها توسط رسانه ها منتشر مي شد، فقط يک بار واکنش نشان داد و آن واکنش نيز هنگامي بود که درست ترين تخمين ممکن صورت گرفته بود.(وقتي که اعلام شد مبلغ قرارداد ساليانه ويلموتس با برخي آپشن ها و ماليات، نزديک سه ميليون يورو است، فدراسيون يک تکذيبيه تند و تيز را صادر کرد!)
ابراهيم شکوري طي يک مصاحبه در 16 آذر 1398 با راديو ورزش، در  کمال قاطعيت اعلام کرد که ما کليه حق و حقوق ويلموتس را پرداخت کرده و حتي يک مبلغ اضافه تر هم داديم. او با اطمينان خاصي راجع به اين موضوع صحبت مي کرد و توئيت جنجالي ويلموتس در روز 15 آذر را نظر شخصي اين مربي بلژيکي و فاقد ارزش حقوقي مي دانست.
ويلموتس در اين توئيت اعلام کرده بود که قرارداد خود را به علت عدم رعايت تعهدات قراردادي توسط فدراسيون فوتبال ايران، فسخ کرده و پرونده در اختيار وکلاي وي است. جالب اين که شکوري اين شکايت ويلموتس را فقط براي دريافت ديرکردها مي دانست. دبير کل وقت فدراسيون فوتبال اعتقاد داشت که ويلموتس فسخ نکرده وگرنه روي نيمکت تيم ملي در بازي مقابل عراق نمي نشست و چون پولش را داده ايم، ديگر فسخ انجام نمي شود. شکوري در همين مصاحبه مدعي شد که تأخير در پرداخت به علت تحريم ها بوده است.
البته کارشناس هاي حقوقي از جمله غلامرضا رفيعي اعلام کردند که حتي اگر ويلموتس پيش از بازي با عراق، فسخ کرده باشد، باز هم حضورش روي نيمکت، به معناي انصراف از اقاله (فسخ) قرارداد بوده و آن فسخ از لحاظ حقوقي، کأن لم يکن محسوب مي شود.
فسخ نهايي قرارداد
تاج بارها عنوان کرد که طبق بند 5 از ماده 4 قرارداد ويلموتس، هر کدام از طرفين قرارداد که فسخ کنند، مي بايست 3 ماه غرامت بر اساس دستمزد ماهيانه مندرج در قرارداد را بپردازند. مطابق مصاحبه هاي تاج، وقتي که  بازي با عراق به پايان رسيد، فدراسيون به سراغ مفاد فسخ قرارداد و بندهاي مشمول شرايط فورس ماژور رفت.
تاج در آن زمان اعلام کرد که تغييرات خيلي جدي در قرارداد ايجاد شده است و قبلا در صورت برکناري ويلموتس، کل مبلغ قرارداد بايد به وي پرداخت مي شد اما اکنون فقط 3 ماه مبلغ دستمزد وي را مي پردازيم.
به نظر مي رسد که همين تبصره غرامت سه ماهه، باعث اشتباه مديران فدراسيون شده و با خيال اين که «فوق فوقش سه ماه غرامتش را مي دهيم»، اقدام به اخراج ويلموتس کردند واکنون که راي فيفا صادر شده، مي توان با قاطعيت گفت که اين حکم با توجه به فسخ از جانب ايران بوده و آن تبصره غرامت سه ماهه بر خلاف مدعاي تاج، هيچ کمکي به پيروزي فدراسيون در اين جدال حقوقي نکرد. اگر اين تبصره تا اين حد محکم بود، پس چرا نتوانست قاضي فيفا را متقاعد کند؟ آيا اين ماده، از لحاظ نگارش حقوقي و دايره واژگان حقوقي مشکل داشت؟ آيا واقعا چنين ماده اي در قرارداد با رضايت طرف مقابل گنجانده شده بود و يا اين که مسئولان فدراسيون با لاک غلط گير، آن را اضافه کرده بودند؟ اتهام کلاه برداري که طرفين به يکديگر زده اند و ابتدا نيز توسط ويلموتس اين اتهام متوجه مسئولان فدراسيون گرديد، بابت چه مسئله اي بود؟
(مطابق شنيده ها، علاوه بر کليه مبالغي که بر اساس اين حکم بايد به ويلموتس پرداخت شود، يک جريمه مضاعف نيز بابت تخلف فدراسيون در اين قرارداد لحاظ شده است که چندان در رسانه ها مورد بحث قرار نگرفت. به راستي اين جريمه بابت چه تخلفي بود؟ به عبارت ديگر، علاوه بر بحث عدم اجراي تعهد مالي، دو عنوان ديگر شکايت ويلموتس از فدراسيون، بابت موضوع کلاهبرداري و جعل اسناد قراردادي بود. وکيل ويلموتس مدعي بود که بند غرامت سه ماهه در صورت فسخ قرارداد، در تهران اضافه شده و بر سر آنها کلاه گذاشته اند و با تدقيق در مصاحبه هاي تاج، به نظر مي رسد که اين بند اضافه شده، احتمالا در ماه اکتبر يا اوايل دسامبر در قرارداد گنجانده شده است. )
عملکرد وکلاي داخلي و خارجي
درباره انتخاب تيم وکلاي فدراسيون در پرونده ويلموتس نيز حرف و حديث فراواني وجود دارد. رضا شاه منصوري يکي از آن وکلايي بود که بيشتر از بقيه، با رسانه ها صحبت مي کرد. او طي مصاحبه اي در 30 فروردين 1399 مدعي شد که يکي از بهترين دفاع ها در اين پرونده انجام شده و پيروزي در آن، دور از ذهن نيست و با توجه به اين لايحه قوي که نوشته شده، يک پيروزي احتمالي در پيش است که فتح بابي خواهد بود براي پيروزي هاي بعدي فوتبال ايران در فيفا! ايشان حتي در يک مصاحبه ديگر، مدعي شد که طبع حقوقي اش، به وي مي گويد که برنده اين پرونده هستيم و حتي ويلموتس بايد به ما غرامت بدهد! اگر چه شاه منصوري و برخي ديگر از مسئولان مربوطه مدعي هستند که ويلموتس با حسن نيت به ايران نيامده بود اما واقعيت اين است که اگر حقوق او را به موقع پرداخت نمي کردند، هيچ گزکي به دست اين مربي بلژيکي و وکلايش داده نمي شد. خيلي از کارشناس ها هشدار دادند که وکلاي ايراني اين پرونده، افراد جوان و کم تجربه اي هستند اما فدراسيون در اين مورد نيز بي توجه بود.
مي گويند لايحه ويلموتس 44 صفحه و لايحه تيم وکلاي فدراسيون فقط 12 صفحه بود! البته کساني که تقصيرات را به گردن وکلا مي اندازند، قصد پاک کردن صورت مسئله و مقصران اصلي را دارند اما عملکرد حقوقي اين وکلا نيز بر خلاف ادعاهاي خودشان بود. طبق گفته شاه منصوري، اين تيم حقوقي فقط 4 روز در مطالعه اين پرونده فرصت داشت. اين حقوق دان ورزشي معتقد است که قرارداد ويلموتس چکيده اي از قرارداد کيروش بود و فدراسيون براي اين که صرفه جويي کند حاضر به استخدام افراد متخصص براي نوشتن قرارداد ويلموتس نشد! متن اصلي قرارداد را چه کسي نوشت؟ همسر و تيم حقوقي ويلموتس يا طرف ايراني؟
البته تاج در چند مصاحبه به طور ضمني اذعان کرد که دکتر بيگلري رئيس کميته استيناف AFC، با کم و زياد کردن قرارداد کيروش، يک فرم کلي قرارداد را با کمک خانم اسدي در بخش امور بين الملل فدراسيون فوتبال آماده کرد تا از اين متن قرارداد استفاده کنيم.
تکذيبيه ها و عدم شفافيت و صداقت
سردبير وقت روزنامه خبر ورزشي که از طريق مدير برنامه بوسنيايي ويلموتس در بلژيک، از مبلغ قرارداد 3 ميليون دلاري وي مطلع شده بود، پس از انتشار اين خبر، شاهد تکذيبيه فدراسيون بود. فدراسيون در واکنش به اين خبر، عملا يک دروغ بزرگ را به طور رسمي منتشر کرده و مبلغ قرارداد ويلموتس و کل اعضاي کادر او را 3.6 ميليون دلار طي 3 سال اعلام کرد اما تأکيد غير طبيعي فدراسيون بر انتشار اطلاعات نادرست درباره اين قرارداد، چه توجيهي دارد؟ افشاي رقم قرارداد در آن زمان، چه خطري براي سئول نشين ها داشت؟
اين عدم شفافيت ها فقط به رسانه ها محدود نشد و حتي مطابق گفته صفي الله فغان پور، هيچ نوع هماهنگي با امور حقوقي در جريان تنظيم و امضاي اين قرارداد صورت نگرفت و جالب تر اين که پس از طرح شکايت در فيفا و انتخاب تيم وکلاي پرونده ويلموتس، باز هم امور حقوقي فدراسيون در جريان اين مسئله قرار نگرفت.
جنبه حقوقي
رضا شاه منصوري طي يک مصاحبه گفت که طبق اصل پايداري حقوقي (Contractual Stability)، طرفين نمي توانند هر گاه که بخواهند، يک قرارداد را فسخ کنند و هنگامي غرامت قابل قبول است که اعمالي انجام شود تا به موجب آن اعمال، يکي از طرفين قرارداد نتواند به آن قرارداد ادامه دهد و ناچار به ترک حقوقي آن باشد. با توجه به اين که تاج نيز رجوع به بندهاي فورس ماژور از مفاد فسخ قرارداد را مطرح کرده بود، حال اين پرسش مطرح است که چرا هيچ يک از طرفين حاضر نيستند که اصلي ترين مسئله را ابهام زدايي کنند؟ فسخ يا اخراج؟ آيا نامه نگاري هاي فدراسيون براي ويلموتس و وکلايش پس از ترک نهايي ايران و درخواست براي بازگشت به تيم ملي، فقط يک ترفند حقوقي بود تا از آن نامه ها به عنوان سند و مدرک در فيفا استفاده کنند؟
پژمان فر نماينده مجلس طي مصاحبه با راديو ورزش در 17 خرداد مدعي شد که قيدي از سوي عوامل ايرانيِ طرف قرارداد به متن اضافه شد که خسارت به ضرر ايراني ها و به نفع طرف بلژيکي باشد. اين موضوع، دقيقا عکس ادعاي تاج است. در صورت اثبات اين ادعا، بحث تباني طرفين بيش از پيش جدي مي شود. به طور کلي، تغييرات متن قرارداد و اضافه يا کم کردن بندها پس از امضاء، بدعتي عجيب بود که توسط فدراسيون انجام شد. آيا اين تغييرات با موافقت وکلاي ويلموتس انجام شد؟
پرونده شستا و اتفاقات در ترکيه
اتفاقاتي که پيش از بازي با عراق رخ داد و پرداخت مبلغ 2 ميليون يورو به ويلموتس، يکي ديگر از مسائل پُر حرف و حديث بود. اگر از بحث لباس زير براي جلب رضايت مرد بلژيکي بگذريم، به نظر مي رسد که مسئولان فدراسيون توسط وکلاي ويلموتس در وضعيت کيش و مات قرار داشتند و به همين دليل، هر کاري را در ترکيه انجام دادند تا رضايت وي را جلب کنند. براي انتقال اين مبلغ 2 ميليون يورو حدود 150 هزار دلار نيز به عنوان کارمزد از دبي تا استانبول هزينه شد. با استقراض پول از شستا اکنون براي مابقي بدهي، شستا طبق حکم دادگاه مي تواند کليه اموال و املاک فدراسيون از جمله ساختمان فدراسيون و حتي ساختمان هاي استقلال و پرسپوليس را توقيف نمايد. مشکل ديگر اينکه فدراسيون وقتي اين 2 ميليون يورو را قرض گرفت، مبلغ ريالي اش حدود 31 ميليارد تومان بود و اکنون بايد حدود دو برابر اين مبلغ يعني 52 ميليارد تومان را پس بدهد.مطابق شنيده ها، موجودي خزانه فدراسيون، فعلا 5 ميليون تومان يعني حدود 220 دلار است!
عوامل مرموز
پژمان فر نماينده مجلس مدعي شد که مطابق تحقيقات فراکسيون ورزش، عواملي در داخل و خارج کشور، در اين قرارداد نقش داشتند. او به نقش برخي دلال ها در آلمان اشاره کرد اما توضيح بيشتري نداد. يکي ديگر از نمايندگان مجلس يعني قاضي زاده هاشمي، پاي شبکه دلالي اسپانيا را وسط کشيد. تاج نيز از مرکز فرهنگي ايران و هلند نام برد و (توصيه) نامه معروفي که وزير ورزش به او نوشت. آيا عبارت «جهت بررسي و بهره مندي»، يک دستور پنهاني و مبهم به تاج براي امضاء قرارداد با مربي بلژيکي بود؟
نقش بهروز (بروس) زنجاني در اين قرارداد چيست؟ آيا او در هنگام مذاکرات بروکسل، صرفا نقش مترجم را داشت يا يکي از واسطه ها بود؟ آيا او در مذاکرات فسخ در ميلان، تاج را همراهي مي کرد؟
عبد الکاظم طالقاني از اعضاي هيئت رئيسه فدراسيون فوتبال، از «آن هايي» نام برد که قول کمک در پرداخت پول ويلموتس را داده بودند اما بد قولي کردند و همان تأخيرها موجب اين خسارت بزرگ شد."آنها" يک کليدواژه مهم در ادبيات ورزشي ايران است که هميشه در مواقعي اينچنين مورد استفاده قرار مي‌گيرد.وقتي که ابهام و ايهام و تعارف و تعويق آرام آرام صورت مسئله را پاک مي کند.   

ما را در کانال تلگرامي «کانال ورزش» دنبال کنيد

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره