ورود وزارت به بدهی شطرنج
مهر/ انتشار گزارش بدهي ۱۴۰ هزار يورويي شطرنج ايران به فدراسيون جهاني، ورود وزارت ورزش به اين موضوع و سئوال از رئيس پيشين فدراسيون ايران را به دنبال داشت.
بدهي شطرنج ايران به فدراسيون جهاني و تبعاتي که مي تواند براي اين رشته و شايد هم ورزش کشورمان به همراه داشته باشد موضوعي بود که خبرگزاري مهر دو روز پيش در مطلبي با عنوان «بدهي ۱۴۰ هزار يورويي شطرنج ايران به فيده/ دردسرهاي ميزباني بزرگ ادامه دارد» به آن پرداخت.
طبق اين گزارش و اطلاعات دريافتي خبرنگار مهر از مسئولان فعلي فدراسيون شطرنج، اين فدراسيون بابت مسابقات قهرماني زنان جهان که چهار سال پيش با حضور ۶۳ چهره مطرح شطرنج جهان در ايران برگزار شد به فدراسيون جهاني (فيده) بين ۶۰ تا ۷۰ هزار يورو بدهي دارد. بدهي ديگري به ميزان ۷۵ هزار يورو هم بابت حق عضويت بازيکنان، مربيان و داوران در پرونده ايران ثبت شده است.
انتشار اين گزارش اما ورود وزارت ورزش را به همراه داشته است. مهدي علي نژاد معاون توسعه ورزش قهرماني و حرفه اي وزارت ورزش در تماس با مهرداد پهلوان زاده رئيس پيشين فدراسيون شطرنج پيگر موضوع شده است چراکه مسابقات قهرماني زنان جهان در دوره وي برگزار شد و بخش ديگر بدهي شطرنج هم به دوره رياست وي ربط داده شده است.
مهرداد پهلوان زاده در گفتگو با خبرنگار ما، با تاييد اين موضوع و تکذيب آنچه در مورد بدهي شطرنج ايران به فدراسيون جهاني بابت «ميزباني» عنوان شده در مورد آن توضيحات لازم را ارائه کرد.
پهلوان زاده گفت: بابت مسابقات قهرماني زنان جهان و برگزاري آن در تهران يک قسط از بدهي هاي ايران به مبلغ ۵۰ هزار يورو باقي ماند که فدراسيون بابت آن از فدراسيون جهاني تخفيف گرفت. در واقع اين بخش بدهي به فيده پرداخت نشد اما با تخفيف داده شده الزامي هم براي تسويه حساب آن نيست.
رئيس پيشين فدراسيون شطرنج با تاکيد بر اينکه کل بدهي شطرنج ايران به فدراسيون جهاني حدود ۷۰ هزار يورو است، ادامه داد: در آخرين نشست هيات رئيسه فدراسيون جهاني شطرنج که دو ماه پيش برگزار شد، بدهي هر يک از کشورهاي عضو مشخص و اعلام شد. در همان جلسه هم بدهي ايران همين مبلغ ۷۰ هزار يورو عنوان شد و هيچ اشاره اي هم به بدهي به جامانده از مسابقات قهرماني زنان جهان نشد.
پهلوان زاده با بيان اينکه مدارکي که مويد ميزان بدهي ايران است را به معاون توسعه ورزش قهرماني و حرفه اي وزارت ورزش ارائه کرده است، تصريح کرد: بعد از پيگيري وزارت ورزش بابت رقم ۱۴۰ هزار يورويي که به عنوان بدهي شطرنج مطرح شده بود، مدارک لازم را در اختيار آقاي علي نژاد قرار دادم. حتي بابت اطمينان خاطر بيشتر با خزانه دار فدراسيون جهاني هم مکاتبه کرده و در مورد رقم بدهي ايران استعلام گرفتم. وي هم بدهي حدود ۷۰ هزار يورويي را تاييد کرد.
وي در ادامه با تاکيد دوباره بر اينکه طبق اسناد و مدارک ايران بابت ميزباني مسابقات قهرماني زنان جهان و به خاطر تخفيف فدراسيون جهاني ملزم به پرداخت قسط آخر خود نيست، گفت: از سالهاي ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ سه مربي خارجي همزمان با شطرنج ايران همکاري داشتند. حقوق ماهيانه هر يک از اين مربيان بين ۳ تا ۶ هزار يورو بود. با احتساب بليت رفت و برگشت و اسکان آنها در ايران، ساليانه بيش از ۱۵۰ هزار يورو براي اين مربيان هزينه مي شد. بدهي ۷۰ هزار يورويي نسبت به اين ارقام که حدود ۱۲ سال پيش پرداخت مي شد واقعا رقم ناچيزي است اما نمي دانم چرا اينگونه مبالغ را بزرگ جلوه مي دهند.
رئيس پيشين فدراسيون شطرنج که اسفندماه سال گذشته دوره رياستش در اين فدراسيون به پايان رسيد، تاکيد کرد: مسابقات قهرماني زنان جهان رويداد بزرگي بود که فدراسيون شطرنج موفق به کسب امتياز برگزاري آن در ايران شد. کدام رشته کشورمان تاکنون رقابتي را در اين سطح ميزباني کرده است؟ ما اين مسابقات را علي رغم کارشکني هاي معاندين خارج از کشور که سعي در تحريم اين مسابقات به خاطر حجاب داشتند موفقيت آميز برگزار کرديم و پرونده آن را با تخفيفي که از فيده گرفتيم، براي هميشه بستيم درحالي که پشت ما را خالي کرده بودند. حالا هم از بدهي هاي به جامانده صحبت مي شود که صحت ندارد و مدارک آن را به معاون وزير ارائه کرده ام.
پهلوان زاده با يادآوري دوره رياست چهار ساله اش در فدراسيون شطرنج گفت: طي اين مدت موفقيت هاي بزرگي براي اين رشته به دست آمد؛ در رقابت هاي تيمي آسيا قهرمان شديم. در ريتنيگ جهاني از رده ۵۰ به ۲۰ صعود کرديم آنهم در شرايطي که به لحاظ مالي و امکانات وضعيت ايده آلي نداشتيم. در کدام رشته طي مدت زمان چهار سال اين ميزان ارتقا به دست آمده است و يا کدام کشور ديگري در رشته شطرنج توانسته است در مدت مشابه چنين جهشي داشته باشد؟
وي تاکيد کرد: من شبانه روز در خدمت شطرنج بودم اما نه به خاطر عشق به ميز رياست بلکه به خاطر علاقمندي به اين رشته. البته متاسفانه وقتي کار خوب انجام مي شود به چشم کمتر کسي مي آيد و بيشتر به دنبال تخريب فرد هستند.
رئيس پيشين فدراسيون شطرنج در پايان گفت: الان هم هر جا لازم باشد کنار شطرنج و اهالي اين رشته خواهم بود اما واقعيت اين است که در مورد چهار سال گذشته پرونده بسته شده است.