زندگی با مرگ در ارتفاع 6 هزار متری!

آخرين خبر/ اينکه 4 روز در ارتفاع 6هزار متري از سطح زمين با سرماي سخت زير صفر درجه زندگي کني و سپس جان سالم به در ببري، شايد در ابتدا براي هر کسي باورپذير نباشد. اينکه در مسير صعود به بلندترين قله جهان، کپسول اکسيژن تمام شود اما صعود انجام گيرد، باز هم باورش خيلي سخت است. اما اين اتفاقات گوشهاي از خاطرات تلخ يک کوهنورد عاشقي است که لقب پلنگ برفي را يدک ميکشد؛ همان فردي که براي کوهنوردي خراسان رضوي افتخارات زيادي به دست آورده و هنوز با تواضع و فروتني خودش را شاگرد مکتب ديگر کوهنوردان ميداند. جواد نوروزي، کوهنورد مشهدي تاکنون صعودهاي برونمرزي زيادي در کارنامه خود داشته؛ به خصوص صعود به 5 قله بالاي 7هزار متري در جهان که عنوان پلنگ برفي را گرفته است. شرايط ورزشي اين کوهنورد مشهدي مانند ديگر ورزشکاران نيز تحت تاثير کرونا قرار گرفته و تاکنون نتوانسته تمرينات جدي داشته باشد اما به تازگي تمرينات خود را آغاز کرده و خود را براي صعودهاي سخت آماده ميکند. به اين بهانه گفتوگويي با اين پلنگ برفي کوهنوردي کشورمان انجام داديم که ماحصل آن در ادامه تقديم ميشود.
زمستان بهار کوهنوردي
اين کوهنورد مشهدي در بهار امسال قصد داشت چند صعود برونمرزي داشته باشد اما موضوع کرونا باعث شد تا همه فعاليتهاي ورزشي تعطيل شود و حدود 6 ماه از فعاليتهاي جدي کوهنوردي دور شود. وي در اين باره ميگويد: «بهار امسال قصد داشتم به نپال سفر کنم و يک صعود برونمرزي داشته باشم اما متاسفانه کرونا باعث شد تا فعاليتهاي ورزشي تعطيل شود و حدود 6 ماه است که فعاليت جدي نداشتم. به نوعي دلمان براي کوهنوردي تنگ شده اما مدتي است که تمريناتم را شروع کردم و با دوچرخه با رعايت پروتکلهاي بهداشتي تمرين ميکنم تا انشاا... بتوانم در زمستان چند صعود داخل ايران به خصوص به دماوند و سبلان داشته باشم. هرچند تا پايان سال جاري صعود برونمرزي نميتوانيم داشته باشيم.» جواد نوروزي زمستان را بهار کوهنوردي عنوان ميکند و ميافزايد: «زمستان به نظرم فصل خوب کوهنوردي است. هرچند در اين فصل چالش برف و سرما را هم داريم اما ميتوان اقدامهاي متفاوتي در کوهنوردي داشت. به نوعي در زمستان کوهنوردي به سمت حرفهاي و نيمهحرفهاي ميرود و هر فردي به راحتي نميتواند، صعود داشته باشد. اما در فصل تابستان تا دلتان بخواهد صعودهاي دستهجمعي داريم که متاسفانه حضور تعداد نفرات زياد باعث ميشود طبيعت کوهها از بين برود. حتي افراد مبتدي هم در تابستان ميتواند صعود داشته باشند.»
آرزوي هيماليانوردي
نوروزي يکي از هيماليانوردان خراساني است که صعودهاي زيادي داشته و حتي در اين مسير هم افراد زيادي را تربيت کرده است. وي تعريف متفاوتي از هيماليانوردي دارد: «هيماليانوردي آرزوي هر کوهنوردي است. کاري سخت اما شيرين است. وقتي وارد هيماليا ميشويم انگار وارد يک دنياي جديد شديم؛ دنيايي با شرايط سخت که تجربههاي زيادي به دست ميآوريم. بعد از صعود به اورست، يکي از آرزوهايم اين بود که در مشهد هيماليانورد تربيت کنم. خوشبختانه 3 سال پيش در همين ايام توانستم صعود تيمي از خراسان رضوي به قله 8156متري ماناسلو نپال داشته باشيم چراکه حدود 40، 50 سال بود که خراسانيها نتوانسته بودند چنين صعودي داشته باشند و ما با اين کار توانستيم چند هيماليانورد هم تحويل کوهنوردي کشورمان بدهيم. البته در مشهد کوهنورداني داريم که صعودهاي بالاي 7هزار متري هم دارند که ارزشمند است. کوهنوردي استان نسبت به گذشته پيشرفتهاي زيادي داشته و الان کوهنورداني داريم که در سطح کشور هم شناختهشدهاند و هنوز ظرفيت پيشرفت و توسعه در اين رشته ورزشي را داريم. خراسان رضوي حرف براي گفتن زياد دارد. در چند سال اخير هميشه پس از تهران رتبه برتر را کسب کردهايم.» نوروزي همچنين درباره بيتوجهي مسئولان به رشته کوهنوردي اظهار ميدارد: «متاسفانه وزارت ورزش به کوهنوردي به عنوان يک رشته ورزشي توجهي ندارد. الان نگاهها فقط به چند رشته ورزشي است که در اختيار مافيا قرار گرفته و پولهاي هنگفتي در اين زمينه هزينه ميشود. اميدواريم به رشته کوهنوردي به عنوان ورزش پايهاي نگاه شود.»
چالش باشگاهها
اين هيماليانورد همچنين درباره مشکلات باشگاهها و معضلاتي که امروزه دامنگير کوهنوردان شده، ميگويد: «در کوهنوردي رشتههاي مختلفي وجود دارد و هر کدام داراي رتبههايي هستند. امروزه در حوزههاي گلگشت و کوهپيمايي با چالشهايي روبهرو هستيم. متاسفانه يکسري باشگاههايي که مجوز ندارند فعاليتهايي انجام ميدهند که باعث تنشهايي براي کوهنوردان شده است. وقتي باشگاهداري صرفا فقط به سمت درآمدزايي ميرود، باعث مشکلات و حواشي ميشود. الان در همه مناطق به خصوص در روستاها، کوهنوردان را به يک چشم نگاه ميکنند. البته در اين بين باشگاههاي خوب کوهنوردي در مشهد زياد داريم که هدفشان فقط تربيت کوهنورد است که واقعا ارزشمند است. اما نظارت باشگاههاي غيرمجاز در اختيار هيئت کوهنوردي نيست و اداره ورزشوجوانان هر شهرستاني وظيفه نظارت بر آنها را بر عهده دارد که بايد بيشتر توجه شود.»
بازي با مرگ
در ايران به هر کسي که 5 قله بالاي 7هزار متري را صعود کند، لقب پلنگ برفي ميدهند که جواد نوروزي از مشهد يکي از اين افراد است. وي در اين باره ميگويد: «جايزه پلنگ برفي، يک جايزه کوهنوردي است که به کوهنوردان بسيار باتجربه اعطا ميشود. براي دريافت اين جايزه يک کوهنورد بايد بر فراز کوههاي بالاي 7هزار متري بايستد. تاکنون در ايران 5 کوهنورد داشتيم که اين عنوان را کسب کردهاند. 3 نفر از مشهد بوديم که يکي بنده هستم و متاسفانه مهدي عميدي و مرتضي غلامپور که اين عنوان را به دست آورده بودند، را از دست دادهايم و 2 نفر ديگر هم از شهر تبريز هستند. به نوعي از مشهد 3 کوهنورد لقب پلنگ برفي را به دست آوردهاند.» نوروزي در ادامه سخنان خود به تلخترين خاطره خود در صعودهايي که داشته اشاره ميکند و ميافزايد: «خاطره تلخ در دوران کوهنوردي زياد دارم. اما يکي از اين خاطرهها صعود به قله پوبدا است که به همراه مرحوم مرتضي غلامپور رفته بوديم که متاسفانه در ارتفاع 6هزار و 300متري دچار بهمن و در غار گرفتار شديم. حدود 4 روز در اين وضعيت بوديم که با مرگ زندگي ميکرديم و هيچ اميدي نداشتيم اما خوشبختانه به صورت معجزهآسايي با تلاش 30 ساعته توانستيم نجات پيدا کنيم. حتي افراد در کمپ پايين قله هم با خودشان گفته بودند که ما زير برف ماندهايم و ديگر زنده نميمانيم. ديگر خاطره تلخم به فتح قله اورست برميگردد که حدود ساعت 3 صبح روز فتح قله، کپسول اکسيژنم تمام شد اما با توسل به امام رضا(ع) موفق شدم به قله برسم.»