مسابقه ندادن با اسرائیلیها؛ این بار تعلیق فدراسیون شطرنج؟
شرق/ تعليق فدراسيون جودوي ايران به دليل امتناع جودوکاران ايراني از مسابقه با رقباي اسرائيلي کم بود که حالا خبر ميرسد فدراسيون جهاني شطرنج، فيده، هم قرار است به زودي فدراسيون شطرنج ايران را تعليق کند! اين خبر در حالي در رسانههاي خارجي منتشر شده که دليل آنها براي انجام چنين کاري، دقيقا شبيه به دليل فدراسيون جهاني جودو براي تعليقکردن طرف ايرانياش است. حالا فيده هم با اين ادعا که شطرنجبازان ايراني تحت فشار از مقابله با رقباي اسرائيلي سر باز ميزنند، ايران را تهديد به تعليق کرده است.
ورزش ايران در تنگناي عجيبي قرار گرفته است؛ اگر مشکلات مالي و معضلات ناشي از تحريمهاي آمريکا عليه ايران ناديده گرفته شود، تعليقهايي که جديدا از سوي فدراسيونهاي جهاني رشتههاي ورزشي عليه همتايان ايراني اعمال شده يا ميشود، بحران و خطر را دوچندان کرده است.
موضوع جديدي که چندماهي ميشود دستمايه فدراسيونهاي جهاني شده، رقابتنکردن ورزشکاران ايران با ورزشکاران اسرائيلي است. اوج اين بحران را ميشود در فدراسيون جودو ديد که فعلا و به صورت موقتي از سوي فدراسيون جهاني جودو تعليق شده است. در واقع بعد از پناهندهشده سعيد ملايي به مغولستان و زندگي در آلمان، فدراسيون جهاني جودو، فدراسيون جودوي ايران را موقتا تعليق کرد. دليل آنها اين بود که مسئولان ورزش ايران، ورزشکاران را تحت فشار ميگذارند تا از رويارويي با رقباي اسرائيلي سر باز بزنند. اين موضوع در حالي عنوان شد که مسئولان ورزش ايران چنين ادعايي را رد ميکنند و ميگويند موضوع تقابل با ورزشکاران اسرائيلي يک اعتقاد فردي است و اين تصميم خود ورزشکار است که با رقباي اسرائيلياش بازي نکند؛ مسئولان فدراسيون جودو با تأکيد بر همين موضوع، پرونده تعليق را به دادگاه حکميت ورزش کشاندند و در آنجا به گفته خودشان دفاع خوبي کردند به اين اميد که تعليق جودو برداشته شود.
اگرچه قرار بود قريب به ۱۰ روز قبل، رأي دادگاه حکميت ورزش درباره پرونده جودو و تعليق يا رفع تعليقش اعلام شود، هنوز خبري از اين رأي نيست و فدراسيون جودوي ايران همچنان به صورت موقت تعليق است.
تعليق فدراسيون جودوي ايران به دليل امتناع جودوکاران ايراني از مسابقه با رقباي اسرائيلي کم بود که حالا خبر ميرسد فدراسيون جهاني شطرنج، فيده، هم قرار است به زودي فدراسيون شطرنج ايران را تعليق کند! اين خبر در حالي در رسانههاي خارجي منتشر شده که دليل آنها براي انجام چنين کاري، دقيقا شبيه به دليل فدراسيون جهاني جودو براي تعليقکردن طرف ايرانياش است. حالا فيده هم با اين ادعا که شطرنجبازان ايراني تحت فشار از مقابله با رقباي اسرائيلي سر باز ميزنند، ايران را تهديد به تعليق کرده است.
در همين راستا و در تازهترين اقدام، نايجل شورت، نايبرئيس فيده که دست بر قضا چندصباحي هم به عنوان مربي تيم ملي شطرنج ايران فعاليت کرده، قطعنامهاي را ترتيب داده که قرار است پيش از مجمع عمومي فيده ارائه شود. اين اقدام در حالي صورت گرفته که به نظر ميرسد با تهيه و جمعآوري مدارک زياد، کار براي فدراسيون شطرنج ايران جهت دفاع از ورزشکارانش حسابي سخت شده است.
در اين قطعنامه به طور مشخص از سرباززدن شطرنجبازان ايراني از مقابله با اسرائيليها سخن به ميان آمده و حتي عنوان شده همين سال گذشته، ۱۲ مورد وجود داشته که شطرنجبازان ايراني به بهانههاي مختلف از رقابت با شطرنجبازان اسرائيلي طفره رفتهاند. در اين قطعنامه عنوان شده با حفظ همين روند از سوي فدراسيون شطرنج ايران، با توجه به اخطارهاي قبلي که در اين زمينه گرفتهاند، قطعا تعليق ميشوند.
اشاره به اخطارهاي قبلي مربوط به نامه ماه جولاي، آرکادي دوورکوويچف رئيس فيده به فدراسيون شطرنج ايران است که در آن، فرهاد نيکوخصال، سرپرست اين فدراسيون را مورد خطاب قرار داده است. آرکادي دوورکوويچ به فدراسيون هشدار داده که طفرهرفتن از رقابت با ورزشکاران اسرائيلي مصداق بارز تبعيض در ورزش است و اگر چنين رفتاري ادامه داشته باشد، او نميتواند مانع از تعليق فدراسيون شطرنج ايران شود.
اين در حالي است که نيکوخصال در پاسخ به آن نامه عنوان کرده از آنجا که ورزشکاران خودشان عهدهدار پرکردن فرمهاي مربوطه در رقابتهاي مختلف هستند در نتيجه حضور يا عدم حضورشان در تورنمنتها به خودشان بستگي دارد و فدراسيون و مسئولان ورزش ايران هيچ دخل و تصرفي در اين موضوع ندارند. نيکوخصال همچنين از اهميت اين ورزش در ايران نوشته و مصداقش را ۴۴ هزار شطرنجباز ايراني دانسته که به صورت حرفهاي شطرنج را در ايران دنبال ميکنند.
با اين حال و به زعم نايجل شورت، نايبرئيس فيده، اين توضيحات توجيه اتفاقاتي است که پس پرده رخ ميدهد؛ او براي اين موضوع، پناهندگي شطرنجبازان ايراني را مثال ميزند و از رفتن عليرضا فيروزجا به فرانسه به عنوان بارزترين نمونه ياد ميکند. شورت پيش از اين در مصاحبهاي عنوان کرده بود که فدراسيون ايران «روي يک نخ نازک قدم برميدارد» و به زودي بايد تصميم مهمي در اين مورد گرفته شود.
فيده البته به بهانهاي ديگر، ايران و فدراسيون شطرنج را زير سؤال برده؛ به عقيده اين نهاد، شطرنج تلاش زيادي ميکند وارد بازيهاي المپيک شود، ولي اقدامات تبعيضآميز فدراسيون ايران مانع از تحقق چنين رؤيايي شده است و با تعليق اين فدراسيون، شانس المپيکيشدن شطرنج هم بيشتر ميشود. مسئولان فيده عقيده دارند شطرنجبازان ايراني با فشار مسئولان از رقابت با رقباي اسرائيلي سر باز ميزنند؛ آنها عدم حضور اين شطرنجبازان در رقابتهاي اخير را هم به اين مورد ربط ميدهند و ميگويند از آنجا که احتمال برخورد شطرنجبازان اين دو کشور وجود دارد فدراسيون مانع از اعزامها ميشود تا به اين ترتيب بهانهاي دست فدراسيون جهاني شطرنج ندهد.
طرف ايراني، اما با اين توضيح که چنين مواردي خواست خود ورزشکاران است، ادعاي مطروحه را رد ميکند. فيده، اما ميگويد اين حربه ايران هم نخنما شده است و ديگر نميتواند با اتکا به چنين موردي، اقدام تبعيضآميزش را توجيه کند.
نايجل شورت حالا رسما ايران را تهديد کرده و در صحبتهايي که با سايت شطرنج ۲۴ داشته ميگويد: «در حال افزايش فشار بر ايران براي پيروي از قانون هستيم و در صورت عدم موافقت، فدراسيون ايران عواقب آن را خواهد ديد». نايجل شورت که در سال ۲۰۰۷ عهدهدار مربيگري تيم ملي شطرنج ايران بوده، ميگويد ميداند که ورزشکاران ايراني به دليل اختلافات سياسي با اسرائيليها روبهرو نميشوند؛ او ميگويد حتي اين را ميداند که ورزشکاران ايراني پيشتر براي روبهرونشدن با اسرائيليها پاداش هم ميگرفتند.
سناريوي جديد در حالي به راه افتاده که پيشتر پرهام مقصودلو، قهرمان سابق نوجوانان جهان و امين طباطبايي در رويدادي که بخشي از جشنواره شطرنج اسپانيا بود، مقابل رقباي اسرائيلي بازي کردند و برنده شدند، ولي بعدها عنوان شد که آنها از مليت رقيب خبري نداشتهاند.
زنگ خطر براي فدراسيون شطرنج ايران در حالي به صدا درآمده که پرونده تعليق فدراسيون جودو به دليل عدم مواجهه با ورزشکاران اسرائيلي هنوز باز است و آنطور که پيشتر هم عنوان شده بود، فدراسيون کشتي ايران هم به زودي وارد چنين چالشي خواهد شد.