نیمکت استقلال نظم میخواهد، نه تقویت

فرهيختگان/ سه هفته از آغاز رقابتهاي ليگ برتر فوتبال ايران سپري شده و استقلال بعد از حدود ۶ سال يکي از بهترين آغاز فصلهايش را تجربه کرده است. دو پيروزي از سه مسابقه و کسب ۶ امتياز و حضور در رتبه دوم جدول ردهبندي اين نويد را ميدهد که آبيپوشان بعد از سالها امتيازات ديدارهاي ابتداي فصل را جدي گرفته و ميخواهند با جمعآوري اين امتيازات تا پايان فصل، خود را در بين مدعيان قهرماني باقي نگه دارند و چهبسا نيمنگاهي نيز بعد از هشت سال به اين عنوان داشته باشند.
اين درحالي است که شاگردان محمود فکري بعد از اضافه شدن اين سرمربي در فصل جديد رقابتها خيلي چشمنواز و تماشاگرپسند فوتبال بازي نميکنند، البته اوج اين ماجرا در ديدار با فولاد خوزستان در اهواز رقم خورد و اين تيم يکي از ضعيفترين مسابقات چند سال اخيرش را به نمايش گذاشت. از سوي ديگر دو پيروزي آبيها در فصل بيستم مقابل تيمهاي قعرنشين ماشينسازي و مس رفسنجان درحالي رقم خورد که در نيمه اول اين ديدارها استقلال کوچکترين خطري روي دروازه حريفان ايجاد نکرد و در نيمه دوم موتورش تازه روشن شده و آن هم به چند فرصت نصفونيمه در اين نيمه اکتفا شد و اين يعني در همين دو ديدار خانگي نيز که استقلاليها مقابل دو حريف پايين جدول برگزار کردند هم نتوانستند از لحاظ تاکتيکي خود را به رقبا قالب کرده و برتري چشمگيري را به ثبت برسانند.
حال اينکه در اين بين ايراد و اشکال اصلي کار در کجاست که استقلال نميتواند در ديدارهايش خود را به رقبا تحميل کرده و با يک بازي زيبا و هجومي هم نتيجه را بهدست بياورد و هم تماشاگران را از يک بازي تاکتيکي و جذاب سيراب کند، سوالي است که ذهن هواداران و البته کارشناسان را مشغول به خود کرده است. هر چند براي پاسخ به آن ميتوان چندين شاخص و فاکتور را عنوان کرد، ازجمله اينکه فکري و کادرش خيلي ديرتر از موعد مقرر سکان هدايت استقلال را برعهده گرفتند و ميتوان گفت که هنوز شاگردانش در اين تيم بهخوبي با افکار وي هماهنگ نشدهاند.
از سوي ديگر دير باز شدن پنجرههاي استقلال کمي تا قسمتي روي هماهنگي بازيکنان اين تيم تاثير گذاشته و اين موضوع هم زمان ميبرد تا آبي پوشان بتوانند در حضور بازيکنان جديد فوتبال هماهنگي را در ميدان به نمايش بگذارند، با اين حال به نظر ميرسد اصل مهمي که اين روزها جاي آن در نيمکت استقلال خالي است و شايد بيشترين ضربه را به اين تيم و سرمربياش زده برميگردد به عدم حضور يک دستيار و تئوريسين که در بزنگاهها بهعنوان مغز محمود فکري او را در هدايت استقلال روي نيمکت راهنمايي و کمک کرده و درمواقع لازم به وي مشورت بدهد.
فکري در انديشه يک دستيار خوشفکر
همين حالا هم دو سرمربي سابق استقلال يعني پرويز مظلومي و صمد مرفاوي روي نيمکت استقلال يکي بهعنوان سرپرست و ديگري بهعنوان مدير فني حضور دارند و درمواقع مقتضي مشورتهاي لازم را به فکري ميدهند هرچند در اين خصوص انتقاداتي به مظلومي وارد است که چرا بهعنوان سرپرست در حيطه فني دخالت ميکند اما صمد مرفاوي بهعنوان مدير فني براي همين اتفاق يعني مشورت دادن به فکري روي نيمکت استقلال مينشيند. با اين حال جاي يک فکر جديد و خون تازه که بتواند بهخوبي بازيخواني کرده و بهعنوان يک آناليزور خلاق و کسي که فوتبال را ميشناسد و در حساسترين لحظات ميتواند به استقلال کمک کند، همچنان روي نيمکت استقلال خالي است.
البته بيانصافي است اگر بخواهيم تمامي اين ضعف را به گردن فکري بيندازيم چراکه او در اين مدت تمام تلاشش را کرد تا يک دستيار اول قوي استخدام کرده و از وجودش بهره ببرد. در اين بين از وحيد فاضلي دستيار او در نساجي گرفته تا وحيد رضايي و اميد نمازي و چند نفر ديگر که نامشان رسانهاي نشد همگي براي حضور در استقلال مدنظر فکري بودند اما هرکدام از آنها با مشکلاتي مواجه شده و درنهايت همراهيشان با آبيپوشان محقق نشد. اين درحالي است که طبق اخبار رسيده به خبرنگار «فرهيختگان» سرمربي استقلال همچنان به اين موضوع که بتواند يک دستيار قوي و مجهز به دانش روز فوتبال را در کنارش داشته باشد و به نوعي نيمکت استقلال را تقويت کند فکر کرده و در اين انديشه است تا هرچه سريعتر اين اتفاق مهم را رقم بزند.
چيني: نيمکت استقلال تمرکز ميخواهد
برخي از پيشکسوتان استقلال در اين مدت درباره کادر استقلال اظهارنظر کردهاند و برخيشان نيز معتقدند نيمکت آبيها به اندازهاي که مربي دارد، کارايي ندارد. علي چيني، مربي سابق استقلال در همين زمينه و اينکه آيا لزوم تقويت کادرفني استقلال احساس ميشود يا خير به «فرهيختگان» گفت: «وقتي محمود فکري به استقلال آمد چون از جنس استقلال بود دستياران استقلالي هم با خود آورده و در اين بين نفراتي که در کنار خود قرار داد يکسري از آنها کمتجربه بودند و يکسري ديگر با تجربه مثل آقاي مظلومي يا صمد مرفاوي که اينها خودشان در گذشته سرمربي اين تيم بودند و در زمينههايي ميتوانستند خيلي کمک کنند که حتما اين کار را هم کردهاند اما مهمترين نکتهاي که در اين ۳ بازي بيشتر از هر چيز ديگري به چشم آمده و مشهود بوده بههم ريختگي نيمکت استقلال است.
درواقع نيمکت اين تيم خيلي شلوغ است و مربيان خيلي سرپا ميايستند و وضعيت نيمکت خيلي بينظم است. اين درحالي است که ذهن و حواس محمود فکري بهعنوان سرمربي تيم 6 دانگ به زمين مسابقه است و کادرفني نيز بايد کامل تمرکز کرده و بازي را زيرنظر بگيرد و درنهايت بعد از مشورت با يکديگر جمعبندي نظرات را يک نفر به سرمربي انتقال بدهد چراکه سرمربي تيم يک تنه نميتواند همه اتفاقات را زيرنظر داشته و خيلي چيزها را شايد متوجه نشود و ساير موارد را دستياران و کادر فني بايد به سرمربي منتقل کنند.»
وي ادامه داد: «من معتقدم نيمکت استقلال بينظم بوده و اين آشفتگي باعث ضربه خوردن اين تيم بهخصوص در ديدار با فولاد خوزستان شد، بهطور مثال بازيکني مثل دانشگر حدود هشت دقيقه از بيرون رفتنش از زمين سپري شده که در اين زمان سرپرست يا مربيان تيم بايد اين موضوع را جويا شده و به جاي دانشگر نفر اضافه ميکردند اما اين اتفاق نيفتاد چون نيمکت استقلال در اين ديدار خيلي آشفته بود. در مجموع نيمکت اين تيم خيلي شلوغ بوده و رفتوآمد در آن زياد است، از تدارکات بگيريد تا کادر فني و پزشکان، جنبوجوش در بين آنها زيادتر از حد طبيعي است و به نظر من اگر يک مقدار روي نيمکت اين تيم تمرکز بيشتر شود استقلال ميتواند موفقتر از اينها عمل کند.»
پيشکسوت استقلال تاکيد کرد: «به نظر من لزومي براي تقويت نيمکت استقلال وجود ندارد چون تجربيات پرويز مظلومي و صمد مرفاوي که ساليان سال بهعنوان بازيکن، دستيار و سرمربي در استقلال بودند ميتواند به اين تيم و محمود فکري بيشترين کمک را بکند اما يک مقدار تمرکز لازم است تا موفقيتهاي بعدي هم به ثمر بنشيند. به نظر من تا جايي که ميتوانند بايد حواشي را از اين تيم و نيمکتش دور کرده که در اين صورت مطمئنا استقلال نتيجه لازم را هم خواهد گرفت. مهم اين است که فکري روي کارش مصمم است و اين موضوع را در ليگ دسته اول و سال گذشته در نساجي قائمشهر ثابت کرد که يک مربي است که در کارش تداوم دارد و موفقيت صددرصد براي او و تيمش کسب ميشود، فقط يک مقدار بايد به کادرفني خود شرح وظايف لازم را بدهد. يادم ميآيد خود ما هم که در استقلال بوديم روي نيمکت افرادي مثل بهتاش فريبا، نصرالله عبداللهي، محمد خرمگاه، ميک مکدرموت و صالح مصطفوي حضور داشتند و بعد از مشورتهايي که با يکديگر ميکرديم محمد خرمگاه آن را به عليرضا منصوريان بهعنوان سرمربي انتقال ميداد و اينطور نبود که هر کسي اين کار را انجام بدهد. اين يعني شرح وظايف ما در آن زمان مشخص بود و الان هم اگر شرح وظايف اعضاي کادرفني و دستياران محمود فکري مشخص شود اين موضوع اتفاقات خوبي را براي استقلال رقم خواهد زد. پس بايد به اين تيم تمرکز هديه داد چون مطمئنا استقلال اين پتانسيل را دارد که با اين نفرات مدعي اصلي قهرماني امسال رقابتهاي ليگ برتر باشد، اگرچه جمعآوري امتيازات اين چند هفته اول بسيار مهم است.»
وي تصريح کرد: «بنابراين معتقدم نيمکت استقلال بيشتر نظم ميخواهد تا تقويت. وقتي که ما بهعنوان چشم سوم از تلويزيون بازيها را تماشا ميکنيم بهعنوان کسي که تجربه حضور روي نيمکت استقلال را دارد از بازي اول، اين اتفاق يعني شلوغي و بينظمي روي نيمکت تيم را حس کردم که البته اين موضوع در بازي با فولاد به اوج خود رسيد هرچند در بازي با ماشينسازي هم تا حدودي رعايت نميشد، اگر هم بعضا در تعويضها يا تغييرات تاکتيکي احساس ميشود فکري تنهاست علت اصلي آن نداشتن تمرکز اعضاي کادرفني محسوب ميشود.
به نظر من برهاني، عمرانزاده و مرفاوي بايد تمام تمرکز خود را روي بازي بگذارند و کامل بازي را زيرنظر بگيرند چون يکي از اصول اوليه در بازيها بازيخواني بهشمار ميرود و اگر تمرکز نباشد بازيخواني هم ضعيف شده و تيم آسيب ميبيند. اگر کادرفني يک مقدار نظم داشته باشد به نظر من آينده خوبي در انتظار استقلال خواهد بود.»