نماد آخرین خبر

گفتگو با شطرنج‌باز ایرانی که در بازی «مرگ» قهرمان جهان شد

منبع
مهر
بروزرسانی
گفتگو با شطرنج‌باز ایرانی که در بازی «مرگ» قهرمان جهان شد

مهر/ شطرنج‌باز ۱۰ ساله ايران که طي دو هفته گذشته صاحب دو عنوان قهرماني در آسيا و جهان شد، مي‌گويد دوست دارد روزي برسد که بتواند جا پاي نابغه نروژي شطرنج جهان يعني «مگنوس کارلسن» بگذارد.

مسابقات شطرنج رده‌هاي سني جهان که به صورت آنلاين و به ميزباني گرجستان در جريان بود در حالي هفته گذشته به پايان رسيد که تيم نوجوانان ايران بعد از آمريکا و هند و بالاتر از روسيه عنوان سوم اين رقابت‌ها را از آن خود کرد.
تاثيرگذارترين عامل در اين عنوان سومي شطرنج ايران، «سينا موحد» بود که با قهرماني خود تنها مدال طلا را براي تيم هفت نفره کشورمان به دست آورد. موحد در حالي طلاي رده سني زير ۱۰ سال اين دوره رقابت‌ها را از آن خود کرد که دقيقاً يک هفته پيش از آن و از حضور در مسابقات آسيايي رده‌هاي سني هم صاحب مدال طلا شده بود و بدين ترتيب در طول کمتر از دو هفته «اولين» قهرماني‌هاي خود در آسيا و جهان را به ثبت رساند.
موحد که تنها با يک باخت و در بازي «مرگ» يا همان «رستاخيز» يا «آرماگدون» قهرماني مسابقات رده‌هاي سني جهان را در رده سني زير ۱۰ سال از آن خود کرد از هفت سالگي و بعد از يک «بازي سرگرمي» به شطرنج گرايش پيدا کرد و آنگونه علاقمند به اين رشته شد که امروز به قهرماني بزرگسالان جهان مي‌انديشد و رسيدن به جايگاهي که فعلاً در اختيار نابغه نروژي است.
اين شطرنج‌باز نوجوان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت که براي رسيدن به اولين قهرماني صبح‌ها را به درس و مدرسه اختصاص مي‌داد و شب‌ها تمرين داشت اما تمريناتش را سخت‌تر دنبال مي‌کند تا بتواند اين مسير را به روياي فعلي‌اش ختم کند.
اکبر موحد پدر سينا هم که در اين گفتگو او را همراهي مي‌کرد تاکيد دارد که تاکنون بابت دوره‌هاي آموزشي و تمرينات پسرش هزينه‌اي از فدراسيون دريافت نکرده اما تا آنجا که بتواند وي را براي پيشرفت بيشتر همراهي مي‌کند.
* قهرمان زير ۱۰ سال جهان شطرنج را از چه سالي و چگونه آغاز کرد؟
- سينا موحد: کلاس اول بودم که يک شب با عمويم دو دور شطرنج بازي کردم. تا قبل از آن از شطرنج اطلاعات زيادي نداشتم اما بعد از آن به اين رشته علاقمند شدم طوري که خواستم با جديت بيشتري آن را دنبال کردم به همين دليل از پدرم خواستم يک صفحه شطرنج برايم تهيه کند تا بتوانم تمرين داشته باشم.
* چه شد که تصميم به پيگيري شطرنج و فعاليت حرفه‌اي در اين رشته گرفتيد؟
- به مرور انگيزه و علاقه‌ام به شطرنج زياد شد. پدرم هم مشوقم بود براي اينکه فعاليت جدي در اين رشته را ادامه بدهم. اينگونه شد که حضور در دوره‌هاي آموزشي را آغاز کردم و به تدريج هم در مسابقات خارج از استاني شرکت کردم چون مي‌خواستم در سطح ملي و بين‌المللي هم رقابت داشته باشم.
* بعد از چند سال وارد تيم رده‌هاي سني پايه شديد؟
- من ۸ ساله بودم که به تيم ملي دعوت شدم.
* اولين رويداد بين‌المللي که با تيم رده‌هاي سني پايه در آن شرکت کرديد چه زماني بود و کدام رويداد؟
- مسابقات جهاني بلاروس اولين تجربه من از مسابقات بين‌المللي بود. تقريباً دو سال و نيم پيش در اين رقابت‌ها شرکت کردم.
* از اين حضور چه نتيجه‌اي گرفتيد؟
- هيچ نتيجه‌اي نگرفتم.
* اولين مدال خود را چه زماني و در چه مسابقاتي به دست آورديد؟
- يک سال بعد از مسابقات بلاروس در مسابقات آسيايي رده‌هاي سني به ميزباني چين شرکت کردم و به عنوان سوم دست يافتم. اين اولين مدال بين‌المللي من بود. با اين مدال سهميه مسابقات جهاني چين را گرفتم اما از اين حضور در اين رقابت‌ها که تابستان سال گذشته برگزار شد هم هيچ نتيجه‌اي نگرفتم.
* با اين اوصاف مسابقات آسيايي و جهاني اخير چندمين حضور بين‌المللي شما به حساب مي‌آيد؟

- من تا قبل از اين دو رويداد در دو مسابقه جهاني و يک مسابقه آسيايي شرکت داشتم.
* از مسابقات جهاني اخير بگوييد و اينکه در رقابت با چند شطرنج‌باز موفق به کسب عنوان قهرماني جهان شديد؟
- در رده سني زير ۱۰ سال مسابقات رده‌هاي سني جهاني ۱۶ نفر حضور داشتند. يعني ۴ نفر برتر هر قاره در مسابقات شرکت کرده بودند. من هم يکي از بازيکنان آسيايي شرکت کننده بودم.
* سطح مسابقات چطور بود؟
- بهترين‌هاي هر قاره در مسابقات شرکت داشتند. با حضور نمايندگاني از آمريکا، چين و روسيه مسابقات و مدال‌آوري در آن خيلي سخت بود.
* براي کسب مدال طلا چه حريفاني را از پيش رو برداشتيد؟
- من چهار ديدار برابر نمايندگان روسيه، چين، آمريکا و جمهوري چک برگزار کردم و با پيروزي برابر آنها قهرمان رده سني زير ۱۰ سال شدم.
* تا قبل از ديدار نهايي عنوان «قهرمان قهرمانان» را گرفته بوديد. چه شد که نتوانستيد اين عنوان را حفظ کنيد؟
- من با پيروزي در سه ديدار رفت و برگشت برابر نمايندگان روسيه، چين و آمريکا فيناليست شدم. تا قبل از فينال تنها شطرنج‌باز بدون باخت در رده سني خود بودم و به همين دليل عنوان قهرمان قهرمانان را گرفته بودم اما به خاطر باخت در ديدار فينال نتوانستم اين عنوان را حفظ کنم.

* با اين اوصاف فينال سختي داشتيد؟
- حريفم در فينال بالاترين درجه بين‌المللي در جهان (در اين رده سني) را دارد با اين حال در بازي رفت برنده شدم اما نتيجه بازي برگشت را به او واگذار کردم. اينگونه کار به بازي «مرگ ناگهاني» يا همان «رستاخيز» کشيده شد. در اين بازي اما حريفم را شکست دادم و قهرمان شدم.
* چه شد که سينا موحد بعد از ناکامي در اولين و دومين مسابقات جهاني که در آن شرکت داشت توانست در سومين حضورش در اين رقابت‌ها مدال بگيرد آن‌هم طلا؟
- وقتي در اولين مسابقات جهاني (بلاروس) شرکت کردم خيلي کم سن و بي تجربه بودم. دومين مسابقات جهاني (چين) که در آن شرکت کردم هم شرايط خاصي براي من داشت. تيم ايران با يک روز تاخير به محل مسابقات رسيد و در واقع شطرنج‌بازان ايران يک روز ديرتر از ديگر شرکت کنندگان و با يک باخت کارشان را آغاز کردند. همين شرايط در روحيه‌ام تاثير گذاشت و اجازه نداد عملکرد خوبي داشته باشم.
* بعد از آن اين ناکامي‌ها چطور تمرينات خود را دنبال کرديد که به قهرماني در اين دوره منجر شد؟
- بعد از مسابقات چين به لحاظ روحي آسيب ديدم به خصوص که سن و سالم کم بود اما همچنان مي‌خواستم شطرنج را دنبال کنم. پدرم هم در اين مسير مشوق و همراهم بود. خيلي زياد تمرين کردم تا توانستم آمادگي خود را بيشتر کنم.
* تمرين و فعاليت شطرنج تاثيري در تحصيل شما نداشته است؟
- کنار شطرنج، درسم را هم مي‌خوانم. صبح‌ها مشق‌هايم را مي‌نويسم و شب‌ها تمرين مي‌کنم.
* بعد از اولين قهرماني آسيا و جهان چه هدفي براي خود داريد؟
- مي‌خواهم شطرنج را به اندازه دنبال کنم که به قهرماني بزرگسالان برسم.
* براي رسيدن به اين هدف از چه کسي الگو برداري مي‌کنيد؟
- «مگنوس کارلسن» را دوست دارم. مي‌خواهم در شطرنج مثل او باشم و به موفقيت‌هاي بزرگي به اندازه او برسم.
* به سختي‌هاي کار براي رسيدن قهرماني بزرگسالان جهان و قرار گرفتن در رده کارلسن فکر کرديد؟
- بايد خيلي تلاش کنم و براي اينکه به درس و تحصيلم هم برسم بايد برنامه‌ريزي دقيقي داشته باشم. مصمم هستم به اهدافم برسم.
*فدراسيون جهاني شطرنج تمرين ۵ تا ۱۰ ساعته آنلاين با يکي از استاد بزرگان را به عنوان پاداش براي کساني که در مسابقات رده‌هاي سني جهان صاحب مدال شدند، در نظر گرفته است. دوست داريد از اين فرصت براي تمرين با کدام استاد بزرگ استفاده کنيد؟
- خيلي از اين موضوع اطلاع ندارم اما دوست دارم با «کارلسن» تمرين داشته باشم.
به گزارش خبرنگار ما؛ بخشي از اين گفتگو در مورد هزينه‌هاي صرف شده براي فعاليت‌هاي شطرنجي سينا موحد بود. اکبر موحد پدر سينا که وي را در اين گفتگو همراهي مي‌کرد به اين بخش از سوالات پاسخ داد.
* براي رسيدن به قهرماني جهان علاوه بر زمان‌هاي صرف شده جهت تمرين و آماده سازي، به لحاظ مالي چه هزينه‌اي شده است؟
- سينا با يک مربي تمرينات خود را دنبال مي‌کند. هزينه هفتگي کار با اين مربي تقريباً ۵۰۰ هزار تومان مي‌شود يعني ماهيانه حدود دو ميليون تومان، معادل همين مبلغ را در هر ماه براي حضور در مسابقات استاني هزينه مي‌کنيم. زمان‌هايي هم که شخصاً سينا را در مسابقات برون مرزي همراهي مي‌کردم بين ۲۰ تا ۲۵ ميليون تومان هزينه ام مي‌شد. البته از يک سال پيش به خاطر کرونا مسابقات به صورت آنلاين برگزار مي‌شود و اعزام داخلي يا خارجي نداشتيم اما تا قبل از آن چنين رقم‌هايي را هزينه کرديم.
* در ازاي اين هزينه‌ها، فدراسيون شطرنج هيچ کمکي به شما نداشته است؟
- نه؛ تاکنون ريالي از فدراسيون نگرفته‌ايم نه به عنوان کمک هزينه دوره‌هاي آموزشي و حضور در مسابقات و نه به عنوان پاداش.
* انتظار شما چيست؟
- انتظار حمايت مالي نداريم. تا آنجا که بتوانم سينا را به لحاظ مادي و معنوي حمايت مي‌کنم اما وزارت ورزش يا فدراسيون شطرنج مي‌توانند شرايطي را مهيا کنند که حداقل در مسابقات خارج استاني دغدغه‌هايي مانند خوابگاه را کمتر داشته باشيم. مي‌توانند شرايطي را مهيا کنند که قهرمانان بتوانند از امکانات شهر ميزبان مسابقات استفاده کننده و اينگونه به هزينه‌هاي سنگين ما کمک کنند.
* ممنون از فرصتي که در اختيار خبرگزاري مهر گذاشتيد.
- سينا موحد: ممنون هستم.
- اکبر موحد: از توجه شما ممنون هستيم. اميدوارم حمايت مسئولان را بيشتر شاهد باشيم تا شرايط براي پيشرفت بازيکناني مانند سينا موحد مهياتر شود.

ما را در کانال تلگرامي «کانال ورزش» دنبال کنيد

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره