16 میلیارد جهانبخش و یک ابهام بسیار بزرگ



ورزش 3/ فدراسيون فوتبال به دليل عدم اطلاع رساني در مورد باشگاه ايراني عليرضا جهانبخش به فيفا 10 هزار فرانک سوئيس جريمه شده است.
عليرضا جهانبخش ستاره فوتبال ايران در ابتدا بازيکن تيم فوتبال داماش تهران بود و بعد از دو فصل بازي در اين باشگاه به داماش گيلان رهسپار شد تا از آنجا تبديل به يکي از مهمترين ستارگان فوتبال ايران شود. پس از مدتي عليرضا در شرايطي که صحبت هاي زيادي در مورد حضورش در پرسپوليس وجود داشت، در انتقالي هيجان انگيز به نايمخن هلند پيوست و از آنجا به آلکمار و سپس باشگاه فعلياش برايتون؛آنهم با قراردادي بي سابقه که او را تبديل که گرانترين بازيکن تاريخ فوتبال ايران کرد.
اما نکته اي که حالا در ايران در رابطه با عليرضا جهانبخش ابهام ايجاد کرده، مسائل مربوط به مکانيزم مشارکت يا همان حق رشد است که با توجه به روندي که اين بازيکن طي کرده، 573 هزار يورو (بيش از 16 ميلياردتومان) برآورد شده و اين مبلغ از سوي فيفا با فرمول هاي خاصي که اين سازمان دارد، به باشگاه هاي پيشين جهانبخش تخصيص داده شده است که از 18 تا 23 سالگي در آنها بازي کرده و در رشد او تاثير داشته اند.
حالا باشگاه داماش پارسه که امتياز داماش گيلان را خريداري کرده، در رابطه با همين موضوع به فدراسيون فوتبال ايران نامه ارسال کرده و خواهان دريافت حق رشد عليرضا جهابنخش بابت 2 سال حضور در اين تيم شده است.
يکي از نکات جالب توجه در اين پرونده اينکه علي مليح زاده وکيل سابق داماش پارسه بوده و حالا در فدراسيون فوتبال حضور دارد. او چندي پيش خبر موفقيت ايران در اين پرونده را رسانهاي کرد.
اما اين برنامه ليگ يک بود که در آيتمي مفصل در اين هفته به افشاگري مهمي در اين باره پرداخت . عباس عليزاده مدير داماش پارسه روي خط برنامه فوتبال يک آمد و در گفتگويي که با مجتبي پوربخش داشت، حرف هايش را در رابطه با اين پرونده اينطور آغاز کرد:« ما در اين مورد با وکلاي خودمان صحبت کرديم و ما را مجاب کردند که اين حق شماست و مي توانيد اقدام کنيد. در همين راستا ما با باشگاه برايتون مذاکره کرديم. آنها از ما شناسه فردي خواستند و ما طبق قوانين براي صادر شدن اين شناسه به فدراسيون نامه زديم. درخواست هاي زيادي از فدراسيون داشتيم. فدراسيون هم از هيئت فوتبال تهران استعلام گرفته که آيا اين بازيکن در داماش تهران بوده يا خير.»
در اين بخش نامه اي روي اسکوربورد به نمايش درآمد که تاييد کننده 2 سال حضور جهابنخش در داماش بود و از طرف هيئت فوتبال به فدراسيون ارسال شده است.
در همين راستا نامه نگاري هاي باشگاه داماش براي ثبت اين مورد در سيستم TMS با روابط بينالملل فدراسيون فوتبال انجام مي شود که با وجود مکاتبات مکرر فدراسيون از آپلود کردن مدارک اين باشگاه براي فيفا طفره ميرود.اين اتفاق عجيب باوجود پيگيريهاي مفصل باشگاه داماش رخ نداده و در نهايت اعلام اين موضوع به فيفا باعث شده اين نهاد بين المللي جريمهاي ده هزار فرانکي براي فدراسيون فوتبال ايران در نظر بگيرد.
عليزاده ادامه اين موضوع را اينطور از سر گرفت و گفت:« همانطور که عرض کردم، زماني که استعلامات در حال انجام بود، فدراسيون به صورت غيرقانوني اصلا نامي از داماش نبرد. آنها طوري عنوان کردند که تمام داماش ها منحل شدند تا کل مبلغ به فدراسيون برسد. ما مجبور شديم به فدراسيون ايميل بزنيم. آقاي مليح زاده از ما جدا شدند و جالب اينکه به فدراسيون پيوستند. حالا اينکه چطور يک وکيل هم مي تواند براي يک باشگاه کار کند و هم فدراسيون سوالي است که کانون وکلا بايد جواب بدهند. تمام مدارک ما دست ايشان (آقاي مليح زاده) بود. پرونده را جلو بردند و بدون استعفا به يکباره جدا شدند و به فدراسيون رفتند.»
سرمربي داماش ادامه داد:« مکاتبات ما با فيفا ادامه داشت و البته هيچ مکاتبه مخفيانه اي نبود و ما کميته هاي مختلف فدراسيون را در جريان امور مي گذاشتيم. ما نمي دانستيم اين ماجرا بد پيش مي رود. فيفا مدام به ما مي گفت که از فدراسيون کمک بخواهيد.»
اما بخش بعدي صحبت هاي عليزاده در مورد احضار شدن مسئولان داماش به کميته اخلاق بود . اين اتفاق عجيب در پي پيگيريهاي اين باشگاه و نامه آنها به فيفا رخ داده. عليزاده در برنامه ليگ يک گفت :« ما را به کميته اخلاق احضار کردند و گفتند عليه منافع ملي کار کرده ايد و ما کنار کشيديم. ما باشگاهي هستيم که در فوتبال پايه تهران فعاليت مي کنيم و پشتوانه خاصي نداريم. در نهايت انصراف داديم و از حق مان کناره گيري کرديم.»
عليزاده در واکنش به اين سوال که آيا اگر به کميته اخلاق فراخوانده نمي شدند، باز هم از حق باشگاه داماش انصراف مي دادند، عنوان کرد:« من خيلي رک و پوست کنده مي گويم که اين اتفاق را دنبال مي کردم. ما يک سال دو سال عمرمان را گذاشتيم.»
از آنجايي که اين مسئله،کاملا شبهه برانگيز است و با توجه به جابجا شدن مبلغ زيادي پول از باشگاه برايتون به فوتبال ايران ذينفعان مختلفي دارد، ورزش سه اين موضوع را پيگيري خواهد کرد.
درحال حاضر ابهامات از قرار زيرند:
*چرا روابط بينالملل فدراسيون فوتبال از بارگذاري مدارک داماش پارسه روي تياماس خودداري کرده است درحاليکه قانونا حق اين کار را نداشته است؟
*چرا مسئولان داماش باوجود حقي قانوني خود به کميته اخلاق احضار شدهاند؟
*آيا پروندهاي که از آن بعنوان يک پيروزي حقوقي ياد شد چيزي بيش از يک پيگيري طبيعي اداري در روال قانوني فيفا بوده است؟
*وکيل پرونده چه نقشي در اين ماجرا داشته و چرا از وکيل باشگاه به وکيل فدراسيون تبديل شده است؟
*مبلغ دريافتي از باشگاه برايتون چگونه و بين کدام ذينفعان تقسيم خواهد شد؟