هزینه آمدن VAR به فوتبال ایران بر عهده فدراسیون است یا باشگاهها؟

آخرين خبر/ سايت فوتبالي نوشت: ماجراها و جنجالهاي داوري در فوتبال ايران، آنقدر زياد شده که طاقت تيم ها و هوادارانشان طاق شده است.
اشتباه عجيب اکبريان در دربي براي نگرفتن پنالتي روي مهدي قايدي، گل درست شيمبا مهاجم فولاد به نساجي که به صورت عجيبي آفسايد اعلام شد و البته اتفاقهاي عجيب و باورنکردني ديروز بازي سايپا – پيکان در دستگردي، همه را مجاب کرده که تا وي اي آر به فوتبال ايران نيايد، مشکلات داوري در فوتبال ايران حل نمي شود. اما آيا اراده اي براي آمدن وي اي آر به فوتبال ايران وجود دارد يا نه؟ در "برفا" برنامه اي که ستاد انتخاباتي عزيزي خادم براي او پيش از انتخابات فدراسيون فوتبال نوشته بودند، کمک داور ويديويي يکي از اصلي ترين برنامه هاي او بود و اتفاقا خود عزيزي خادم از کساني است که روي راه اندازي اين سيستم اصرار دارد. بحثهاي زيادي هم مطرح شده بود که سيستم کمک داور ويديويي، در بدترين حالت ممکن، در فصل بيست و دوم ليگ برتر مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
جاي وي اي آر خالي
بازي نساجي و فولاد و دربي نشان داد که جاي سيستم VAR در فوتبال ايران چقدر خالي است. در ديدار نساجي و فولاد که اشتباه داوري باعث شد گل لوسيانو پريرا مردود اعلام شود و در دربي هم نه تنها استقلاليها يک پنالتي از داور طلبکار شدند بلکه پرسپوليسيها هم طي 48ساعت گذشته فيلمهايي در فضاي مجازي منتشر کردند و ادعا داشتند که آنها هم در اين بازي ميتوانستند صاحب پنالتي شوند. همانطور که گفته شد عزيزي خادم و تيم مديريتي جديد فدراسيون فوتبال که به صورت جدي پيگير وارد کردن سيستم کمک داور ويديويي به فوتبال ايران است، هزينههاي اين سيستم را برآورده و آنطور که خبرنگار فوتبالي شنيده، ورود وي اي آر به فوتبال ايران، حدود 4.2 ميليون دلار هزينه خواهد داشت که بايد ديد چه مجموعهاي اين هزينه را تقبل خواهد کرد. در واقع اين سيستم در هر ورزشگاه حدود 300 تا 350 هزار دلار هزينه دارد که البته اين کف هزينه براي وي اي آر است و بهترين نوع وي اي آر با تشخيص خط آفسايد، به حدود 700 هزار دلار قيمت دارد.
فدراسيون يا باشگاهها؟ مساله اين است
برخي سوال مي پرسند فدراسيون فوتبال بايد وي اي آر را نصب کند يا باشگاهها بايد هزينه حضور وي اي آر را بدهند. در شرايط کنوني و با توجه به مشکلات مالي فدراسيون فوتبال، به نظر مي رسد چون باشگاهها مي خواهند وي اي آر در فوتبال ايران راه اندازي شود، بايد اين هزينه را باشگاهها پرداخت کنند و فدراسيون در نقش نصب کننده سيستم و واردکننده سيستم هماهنگي ها را با شرکت هاي زيرمجموعه فيفا انجام مي دهد. بالاخره اگر وي اي آر وارد فوتبال ايران شود، هم اشتباهات داوري کاهش مي يابد و حتي مي تواند به صفر برسد. به جز استقلال و پرسپوليس که ورزشگاه اختصاصي ندارند، 14 باشگاه ديگر ليگ برتري صاحب ورزشگاه هستند و اگر قرار باشد هزينه آوردن سيستم کمک داور ويديويي به عهده باشگاهها همانطور که گفته شد هر کدام از اين 14 باشگاه بايد 300 هزار دلار هزينه کنند. اگر قيمت دلار در بازار ارز را 23 هزار تومان در نظر بگيريم، هر باشگاه بايد حدود 7 ميليارد تومان( به طور دقيق 6.9 ميليارد تومان) هزينه کند که اين رقم، معادل بودجه لازم براي جذب 2 تا 3 بازيکن ليگ برتري است و براي باشگاهها رقم چندان سنگيني نيست. البته وضعيت باشگاههاي فوتبال ايران از نظر مالي زياد مناسب نيست اما باشگاههاي صنعتي مشکلي با نصب وي اي آر ندارند.
پول اوکي شود، تکليف چيست؟
اگر فرض کنيم باشگاهها مشکلي با پرداخت اين رقم نداشته باشند، آنوقت بايد بين دوربينهاي حاضر در ورزشگاه و واحد سيار صداوسيما براي ضبط تمام صحنهها و پخش آن در اتاق مربوط به VAR هماهنگيهاي لازم ايجاد شود. از طرف ديگر تمام داوران ليگ برتري هم بايد نحوه استفاده از اين سيستم را ياد بگيرند که اين نياز به کلاسهاي آموزشي در فدراسيون فوتبال دارد. گويا چندي پيش استارت اين موضوع در فدراسيون زده شده بود اما بعد از مدتي پروژه آموزش داوران متوقف شده و بايد ديد دوباره چه زماني کلاسهاي آموزشي براي داوران برگزار خواهد شد.
VAR چه زماني ميآيد؟
شهاب الدين عزيزي خادم تاکيد ويژهاي روي ورود سيستم کمک داور ويديويي به فوتبال ايران دارد. او اميدوار است با فراهم شدن بودجه لازم براي VAR، از فصل آينده ليگ برتر شاهد تاثير اشتباهات داوري روي نتايج بازيها نباشيم منتهي در صورتي که سيستم کمک داور ويديويي به فصل آينده نرسد، مطمئنا همه انتظار دارند براي دو فصل بعد و ليگ بيست و دوم شاهد حضور اين سيستم در فوتبال ايران باشند.