توقع ما با زمان از دست رفته تطابق ندارد

ورزش 3/ يکي از بازيکنان سابق فوتبال ايران که سابقه حضور در هر دو تيم پرطرفدار پايتخت را دارد معتقد است هنوز قضاوت درخصوص عملکرد تيم ملي زود است و بايد منتظر روزهاي آينده بود.
در فاصله يک روز مانده تا يکي از مهمترين بازيهاي طول تاريخ فوتبال ايران، با فرزاد آشوبي هافبک خوشفکر سالهاي نهچندان دور دو تيم پرسپوليس و استقلال گفتگويي را انجام داديم تا نقطه نظرات او را درخصوص تيم ملي ايران با توجه به عملکرد اين تيم در ديدار مقابل هنگکنگ و بازي فردا مقابل بحرين جويا شويم، که در ادامه اين گفتوگو را ميخوانيم:
*آقاي آشوبي با توجه به نمايش تيم ملي ايران و عليرغم برتري مقابل هنگکنگ، به نظر ميرسد تيم ملي هنوز به آن شرايط آرماني نزديک نشده است، لطفاً ارزيابي خودتان را از عملکرد تيم ملي ايران در بازي اول بفرماييد.
آشوبي: ما بايد در درجه اول واقعبين باشيم و اين را در نظر بگيريم که تيم ملي مدت زيادي است که در شرايط رقابتي و فضاي مسابقهاي قرار نگرفته و اينکه اگر بهمحض شروع مسابقات انتظار داشته باشيم که بهترين کيفيت را ارائه دهيم تا حد زيادي سختگيرانه است. بايد به تيم ملي فرصت بدهيم و با صبر و اعتماد بيشتري روند اين تيم را دنبال کنيم و درعينحال اميدوار باشيم که در بازي مقابل بحرين و بازيهاي آينده بتوانيم به ماکسيمم عملکرد تيمي و فردي نزديک شويم.
* پس با اين حساب تصور ميشود که بازي تدارکاتي ميتوانست پيش از حضور در تورنمنت براي تيم ملي مفيد باشد.
آشوبي: خب بهطور طبيعي اگر با انجام بازيهاي دوستانه وارد اين رقابتها ميشديم شرايط بهتري را به لحاظ فني شاهد بوديم، منتها اين مسئله را هم در نظر بگيريم که فشردگي مسابقات ليگهاي سراسر دنيا فرصت برگزاري بازيهاي دوستانه را به ما نميداد و هماهنگي اين موضوع خيلي سخت بود و من فکر ميکنم بايد يک مقدار در رابطه با اين کمبود اغماض داشته باشيم. فقط اميدوارم بازيکنانمان هر چه زودتر به آن درک تيمي لازم برسند، چراکه وضعيت بحرين با تيم ملي ايران متفاوت بوده و آنها توانستند فارغ از درگيريهاي ليگ داخلي، دو بازي تدارکاتي خيلي خوبي داشته باشند که احتمالاً به اين تيم کمک شاياني خواهد کرد. اين در حالي است که تيم ملي ايران به لحاظ فردي از تمام رقبايش در اين گروه وضعيت بهمراتب بهتري دارد.
*بسياري از اهالي فوتبال و هواداران تيم ملي از دو مهاجم نوک ايران انتظارات زيادي داشتند، که با تماشاي بازي بهنوعي انتظاراتشان برآورده نشد. در صورت تائيد اين مطلب، اشکال کار را در کجا ميبينيد؟
آشوبي: خب همانطور که گفتم، هيچکسي نميتواند منکر کيفيت برتر بازيکنان تيم ملي ايران به نسبت ساير بازيکنان اين گروه شود، منتها براي اينکه اين کيفيت فردي نمود داشته باشد و بتواند خودش را نشان دهد، نياز به يک سري فاکتورهاي ديگري دارد از قبيل روشهاي متفاوت بازي و دستورات تاکتيکي و از همه مهمتر يک درک تاکتيکي متقابل بازيکنان از همديگر، که اين موارد ذکرشده قادر است، اين سيستم و چينش را به شکلي جلو ببرد که بازيکنان بتوانند به حداکثر کيفيت خودشان نزديک شوند.
هم مهدي طارمي و هم سردار آزمون و هم ساير بازيکنان تيم ملي لِوِل بالايي دارند، وليکن همانطورکه اشاره کردم ميسر نشد تا بازيهاي دوستانه داشته باشيم، اما اميدوارم قدرت تمرکز و هوش هيجاني بالاي بازيکنانمان به کمک ما بيايد تا اين نقيصه هرچه زودتر در کوران اين رقابتها برطرف شود.
*بعد از بازي اول شاهد يک فضاي دوقطبي بين هواداران تيمهاي باشگاهي هستيم که اين مسئله باعث ميشود بازيکنان تيم ملي آن انرژي لازم را از فضاي حاکم در فوتبال ايران دريافت نکنند. نظرتان دراينباره چيست؟
آشوبي: ببينيد اينکه ما به گذشته برگرديم و دست به قياس بزنيم کار بسيار سادهاي است، اما بهواقع هيچ کمکي به وضعيت امروز فوتبال ملي نخواهد کرد. حالا به هر دليلي آقاي کي روش ديگر در تيم ملي ما حضور ندارد، هرچند ايراداتي نيز به سيستم و سبک و روش بازي ايشان نيز وارد بود، اما فراموش نکنيم و اين مطلب را هم در نظر بگيريم که کي روش حدوداً 8 سال سرمربي تيم ملي ايران بود. کي روش يکزمان بسيار طولاني و بزرگ در اختيار داشت که بالطبع نتيجه آن را هم ديديم. يعني يک انتخاب درست وقتي باثبات همراه ميشود ميتواند چه اثرات مثبتي را در تيم ملي به همراه داشته باشد. اينکه ما بخواهيم اسکوچيچ را با اين مسائل قضاوت کنيم مرتکب اشتباه مهلکي شديم. ما بايد نسبت به عملکرد اسکوچيچ صبور باشيم. من حتي معتقدم اگر نتايج دلخواهمان نيز حاصل نشد بايد يک تصميم خوب و بلندمدت اتخاذ کنيم. اين را هم بدانيد که نتايج، تابعي از تصميمات و برنامهريزي است که اميدواريم در آينده شاهد آن در تيم ملي ايران باشيم.
*آيا سطح توقعات مردم از تيم ملي در اين برهه پايين آمده است.؟
آشوبي: بايد بگويم متأسفانه شرايط بهگونهاي پيش رفته است که بازهم احساس بر منطق غلبه کرده است. در اين چند روز گذشته بازهم از دامن زدن به غيرت بازيکنان ايراني و اين دست مسائل را ميشنويم که در دنياي فوتبال حرفهاي ديگر آنچنان جايگاه خاصي ندارد و درواقع نميشود به اين شکل انتظار داشت يک گروه به موفقيت برسد. براي اينکه به حداکثر بازدهي فردي و تيمي برسيم، اولويت بايد يک برنامهريزي درست و تهيه يک نقشه راه مناسب باشد، آنهم بر اساس زمان مناسبي که در اختيار يک گروه قرار داده ميشود، اما برخلاف اين موارد، حالا شرايط جوري رقم خورده که خيلي توقعاتمان بالا رفته است که در حقيقت براي اين سطح از توقع، حتي زمان کافي در اختيار نداشتيم تا تيم مهياي اين رقابتها شود.
*يعني منظورتان همان جملهاي است کي روش بارها از آن دم ميزد: در فوتبال معجزه وجود ندارد.
آشوبي: دقيقاً، اما اين را هم بايد بدانيم که ممکن است در يک بازي خاصي شاهد بروز يک معجزه باشيم اما اين امر نميتواند دائمي باشد و مدام تکرار شود. مطلوب اين است که فدراسيون بر طبق يک پلن از قبل طراحيشده و با صبر و تحمل جلو برود که در اين صورت ما ديگر وابسته به احتمالات و اتفاقات نيستيم و بهاينترتيب ميشود آينده بهتري را براي فوتبالمان متصور بود.
*بهعنوان سؤال پاياني، آيا فدراسيون درايت طراحي اين نقشه را دارد؟
آشوبي: خب بايد راجع به عملکرد مسئولان فدراسيون نيز صبورتر باشيم چراکه با گذر زمان بهتر ميتوان متوجه شد که اين فدراسيون چه برنامهاي را براي اعتلاي فوتبال ايران در سر دارد.