۳ دهه حضور ناموفق بازیکنان ایرانی در لیگ ترکیه

همشهري/ از قرار معلوم قرارداد علي کريمي با کايسرياسپور ترکيه فسخ شده است. هافبک دفاعي پيشين استقلال و تيم ملي که اخيرا از ليگ ستارگان قطر به ترکيه کوچ کرده بود، پيش از آغاز فصل با همان مشکل قديمي آسيبديدگي از ناحيه کمر مواجه شد و حالا بايد زير تيغجراحان برود. به همين دليل هم باشگاه کايسرياسپور قرارداد اين بازيکن را فسخ کرده است.
اين البته در شرايط عادي اتفاق چندان عجيبي نيست، اما اگر به طلسم اعتقاد داشته باشيد، احتمالا با ما همعقيده خواهيد بود که فوتبال ترکيه بدترين مقصد ممکن براي بازيکنان ايراني بوده است. به شکلي عجيب و شگفتانگيز در تمام اين سالها تقريبا هيچ بازيکني نداشتيم که درست و حسابي به اين ليگ برود، راحت کارش را بکند و برگردد. مرور کوتاه و تيتروار چند دهه حضور ناموفق بازيکنان ايراني در اين کشور خالي از لطف نيست.
دهه 70
محمد خاکپور، مدافع پيشين تيم ملي کشورمان در سال1376 براي مدت کوتاهي راهي ليگ ترکيه شد و به عضويت واناسپور درآمد، اما حضور او در اين تيم مطلقا ناموفق بود. خاکپور تنها بعد از يک نيمفصل حضور در اين تيم جدا شد و به بهمن کرج بازگشت. سال77 نوبت به رضا شاهرودي رسيد که مسافر ترکيه شود و در اوج شهرت و محبوبيت به عضويت آلتاي ازمير دربيايد، اما حضور شاهرودي هم در اين کشور موفقيتآميز نبود و بعد از انجام فقط چند بازي با مشقت و دشواري فراوان جدا شد و شايعاتي هم دربارهاش ساخته شد.
يک سال پس از آن هم سهراب بختياريزاده و محمد مومني، 2بازيکن پيشين استقلال به ارزروماسپور پيوستند که مطابق معمول در مورد آنها هم اتفاق چندان خوبي رخ نداد. اين دو بازيکن حتي موفق به دريافت مطالبات خود هم نشدند و به همين دليل به ايران برگشتند.
دهه 80
حامد کاويانپور سال 85بعد از جدايي از پرسپوليس به کايسرياسپور پيوست، اما او با مشکلي متفاوت مواجه شد. ستاره خط مياني فوتبال ايران در آن سالها، درحاليکه کمتر از تعداد انگشتان يک دست براي تيم ترکيهاي بازي کرده بود، با مشکل مثبت شدن تست دوپينگش مواجه و طبيعتا قراردادش فسخ شد. او به همين دليل با محروميتي 2 ساله مواجه شد که البته بعدا به يک سال کاهش پيدا کرد، اما اين بهمعناي پايان کارش در ليگ ترکيه بود.
کاويانپور بعد از اين اتفاق به فوتبال ايران بازگشت و به عضويت استيلآذين درآمد. همچنين اوايل اين دهه خداداد عزيزي نيز پس از جدايي از کلن آلمان، در آستانه پيوستن به ترابوزاناسپور قرار داشت که نهايتا اين جابهجايي رخ نداد. روايت عزيزي از اتفاقاتي که در آن ماجرا برايش رخ داد، بسيار عجيب و شنيدني است.
دهه 90
سال 95سجاد شهباززاده بعد از جدايي از استقلال به آلانيا اسپور پيوست، اما آنجا عملکرد موفقيتآميزي نداشت. سجاد در طول يک فصل حضور در آلانيا تنها 4بار براي اين تيم به ميدان رفت و يک گل به ثمر رساند. در نتيجه طبيعي بود که به ليگ برتر ايران برگردد. مجيد حسيني شايد پرتداومترين بازيکن ايراني در تاريخ مسابقات باشگاهي ترکيه باشد. او 3فصل پيش به ترابوزاناسپور پيوسته و اگرچه دوران پرفراز و نشيبي را پشت سر گذاشته، اما به هر حال خودش را در ليگ آن کشور حفظ کرده است.
مدافع پيشين استقلال در فصل جديد براي کايسرياسپور بازي خواهد کرد. اللهيار صيادمنش هم بهعنوان يکي از مهمترين استعدادهاي ايراني در اين ساليان، با قراردادي 5ساله به فنرباغچه پيوست، اما آنجا به او بازي نرسيد. صيادمنش در ادامه به تيم استانبولاسپور در دسته پايينتر قرض داده شد، اما باز هم موفقيتي کسب نکرد تا براي ساختن رؤياهايش ناچار به حضور در ليگ اوکراين شود. در اين دهه حضور کوتاهمدت وحيد اميري در ترابوزاناسپور را هم داشتيم. اين بازيکن با جدايي از پرسپوليس به ترابوزان پيوست، عملکردي ناموفق داشت و به جمع سرخپوشان بازگشت. بدترين تجربه در اين زمينه اما پيوستن مهدي طارمي و رامين رضاييان به ريزهاسپور ترکيه بوده است.
حتما به ياد ميآوريد که 2ستاره پيشين پرسپوليس در سال 95 به شکلي عجيب با ريزهاسپور توافق کردند و اين قرارداد با کودتاي ترکيه همزمان شد. طارمي فورا به پرسپوليس بازگشت و خودش و باشگاه را به دردسر انداخت، رامين رضاييان هم کمي بعد با فسخ رسمي قراردادش همين کار را انجام داد. هماکنون محمد نادري، بازيکن فصل گذشته استقلال ديگر نماينده فوتبال ايران در ليگ ترکيه به شمار ميرود که به آلتاياسپور پيوسته و آنجا شاگرد مصطفي دنيزلي شده است. حالا بايد ديد نادري در ترکيه ميتواند دوران موفقيتآميزي داشته باشد يا نه.