ایران - عراق؛ نگرش متفاوت اسکوچیچ

طرفداري/ تيم ملي ايران در دومين بازي خود از سري رقابتهاي انتخابي جام جهاني مقابل عراق به پيروزي رسيد...
تيم هاي ايران و عراق به مصاف هم رفتند و اين ديدار با پيروزي قاطع ۳ بر صفر تيم ملي ايران به پايان رسيد تا شاگردان دراگان اسکوچيچ از دو بازي ابتدايي خود در رقابتهاي مرحله نهايي انتخابي جام جهاني ۶ امتياز به دست آورده باشند. در طول تاريخ همواره عراق يکي از مهمترين و سرسخت ترين رقباي تيم ملي ايران بوده و حساسيت حاکم بر بازي اين دو تيم غالبا ديدارهاي کم گلي را خلق مي کرد و قبل از اين بازي کمتر کسي به ياد داشت که تيم ملي ايران بتواند بيدردسر عراقيها را شکست دهد اما ما امشب شاهد يک نمايش به جا و درست از تيم ملي ايران بوديم که توانست با نتيجه اي قاطعانه شاگردان ديک ادووکات را شکست دهد.
دراگان اسکوچيچ که در بازي مقابل سوريه به دليل ابتلا به ويروس کرونا نتوانست از کنار زمين تيم ملي را هدايت کند، امشب پس از گذراندن دوران بيماري اش کنار تيم ملي بود و ما در طول بازي نيز شاهد تاثيرات حضور او کنار زمين بوديم. تيم ملي ايران امشب نمايشي به مراتب بهتر و قدرتمند تر از بازي مقابل سوريه در استاديوم آزادي داشت. نمايش خوب از يوزپلنگهاي ايراني با چندين تغيير در ترکيب تيم ملي همراه شده بود. براي مثال در بازي مقابل سوريه سمت راست خط دفاعي تيم ملي در حضور جعفر سلماني نتوانست روز خوبي را داشته باشد و تا زماني که حرداني به ميدان نيامده بود، سمت راست ايران سوري ها را تهديد نکرد اما در اين ديدار صادق محرمي به جاي جعفر سلماني به بازي رفت و توانست نمايش خوبي هم از لحاظ دفاعي از خود برجاي بگذارد. با توجه به اينکه جعفر سلماني ذاتا يک وينگر چپ است و با اشراف به اين قضيه هم که او در صنعت نفت آبادان در پست دفاع راست بازي کرده است شما نمي توانيد از يک وينگر چپ انتظار بالايي در پست دفاع راست داشته باشيد چرا که در تيم هايي مثل ايران نفوذ هاي مدافعين کناري به يک سانتر يا پاس کات بک ختم مي شود و همين قضيه چپ بودن جعفر سلماني براي اين بازيکن مشکل ايجاد مي کرد چرا که او بايد حتما به تو مي زد تا توپ را روي پاي تخصصي اش بياورد البته دراگان اسکوچيچ از اين قضيه ميان وينگرهاي تيمش هم استفاده مي کرد براي مثال در بازي گذشته عليرضا جهانبخش راست پا را يک نيمه در جناح چپ و علي قلي زاده چپ پا را يک نيمه در جناح راست بازي داد و همين قضيه باعث ميشد تا وينگر هاي تيم ملي ايران بيشتر روي به عرض آوردن توپ بياورند تا اين که به دنبال ارسال و موقعيت سازي باشد. اما در اين بازي عليرضا جهانبخش در سمت راست خط حمله قرار گرفت و صادق محرمي نيز به عنوان مدافع راست بازي کرد.
علاوه بر اين ها با توجه به مصدوميت ميلاد سرلک امروز از همان ابتدا سعيد عزتاللهي به جاي او بازي کرد تا نوراللهي و سعيد زوج خط مياني تيم ملي را تشکيل بدهند زوجي که به خوبي توانست هنگام حضور در فاز دفاع و انتقال از حمله به دفاع مقابل حملات عراق پايداري کند. البته بايد اين نکته را ذکر کنيم که تيم ملي در مقاطعي از بازي از سه نفر در خط مياني خود استفاده ميکرد و نفر سوم خط مياني تيم ملي کسي نبود جز وحيد اميري...
در خط هافبک سه نفره سعيد عزتاللهي به عنوان بازيکن پست ۶ عقبتر حضور مي يافت و جلوتر از او احمد نوراللهي و وحيد اميري حضور داشتند. يکي از نکات مهم ترکيب تيم ملي ايران در اين دو بازي اخير تغيير و تست سيستم هاي مختلف به هنگام حضور در فاز تدافعي بود و حضور بازيکن چند پسته اي مثل وحيد اميري کمک شاياني به اين قضيه کرده است چرا که براي مثال وحيد اميري هم ميتواند در پست دفاع چپ، وينگر چپ، مهره پشت مهاجم و يکي از اضلاع هافبک سه نفره براي تيم بازي کند.
ترکيب تيم ملي ايران در بازي مقابل عراق به شرح ذيل بود:
عليرضا بيرانوند، صادق محرمي، شجاع خليلزاده، حسين کنعانيزادگان، اميد نورافکن، سعيد عزتاللهي، احمد نوراللهي، عليرضا جهانبخش (کاپيتان)، وحيد اميري، مهدي طارمي، سردار آزمون
تيم ملي اين بازي را با آرايش اوليه ۴۲۳۱ آغاز کرد، آرايشي که در بازي مقابل سوريه نيز چيده شده بود البته در اين بازي هم مثل بازي مقابل سوريه اين چينش نفرات دستخوش تغييرات زيادي شده و نمونهاي از آن هم همان تغيير پستهاي وحيد اميري بود که چينش هاي مختلفي به ترکيب تيم ملي ايران مي داد. براي مثال دقايقي از بازي تيم ملي با سيستم ۴۴۲ به حمله مي پرداخت در چنين زماني مهدي طارمي کنار سردار آزمون قرار ميگرفت و وحيد اميري در پست هافبک چپ قرار مي گرفت و در مقاطعي هم تيم ملي با سيستم ۴۳۳ بازي ميکرد و آن زمان مهدي طارمي به عنوان وينگر چپ ،سردار آزمون به عنوان مهاجم به وسط و عليرضا جهانبخش نيز به عنوان وينگر راست براي تيم ملي بازي مي کردند. اگر به صحنه گل اول هم دقت کرده باشيد متوجه ميشويد مهدي طارمي با يک سانتر از جناح چپ و عليرضا جهانبخش با يک نفوذ جناح راست پايهگذار گل زودهنگام تيم ملي در اين ديدار ميشوند. همين تغيير پست ها و تغيير چينش در فاز حمله انعطاف خوبي را به تيم ملي داده بود و هارموني خوبي در فاز حمله تيم برقرار کرده است. براي مثال حضور همين وحيد اميري در چند پست و جابجايي هاي مهدي طارمي به خوبي ميتواند مهرههاي تيم حريف را دچار مشکل کند وحيد اميري يا مهدي طارمي با عوض کردن موقعيت مکاني شان در صحنههاي زيادي باعث ايجاد برتري عددي در زمين حريف مي شدند برتري هاي عددي که باعث ايجاد موقعيت شد، البته اين الگوي هجومي بايد در بازيهاي مهم تر و آينده تيم ملي به صورت جدي تري اجرا شود و موقعيتهاي تاثيرگذارتري براي تيم ملي ايران خلق کند.
در تصوير بالا ما شاهد يکي از صحنه هايي هستيم که تيم ملي با سيستم ۴۴۲ در حال حضور در فاز تدافعي است و طارمي و سردار آزمون دو مهاجم تيم ملي در چنين صحنه هايي هستند. تيم ملي در چنين مواقعي رويکرد mid-block يا mid-press را در پيش مي گرفت.
يا براي مثال در صحنه بالا شاهد يکي از صحنه هايي هستيم که تيم ملي با سيستم ۴۳۳ در فاز دفاعي حضور دارد.
تيم ملي ايران مقابل عراق خيلي زود پيش افتاد و به گل برتري رسيد. دراگان اسکوچيچ در اين بازي ارزش و مقبوليت بسياري از سوي کارشناسان و هواداران فوتبال ايران به دست آورد علاوه بر پيروزي قاطعانه مقابل رقيبي مثل عراق که همواره يکي از حريفان اصلي ايران نه تنها در عرصه فوتبال بلکه در تمامي عرصه ها بوده قدرت اداره بازي و حفظ نتيجه بود. تيم ملي ايران با دفاع مستحکم و ساختار دفاعي مناسب به خوبي تيم ملي عراق را که با سيستم ۴۲۳۱ در اين ديدار به ميدان آمده بود را مهار کرد و در ميان با اين مديريت ها و مهارت در حالت ضدحمله توانست دو بار ديگر دروازه تيم ملي عراق را باز کنند تا پيروزي ايران چند برابر شود. اين اتفاقات و اداره خوب بازي نشان داد تيم ملي ميتواند در اين امر به خوبي عمل کند.
تيم ملي ايران در اين ديدار مجموعا ۰.۰۴ xG به حريف داد، اين در حالي بود که ايران در دقايق زيادي از بازي از حريف خود پيش بود و عراقي ها تعداد پاس هاي بيشتري از تيم ملي ايران داشتند. اين عدد به خوبي نشان مي دهد تيم ملي ما تا چه اندازه در تخريب بازي تيم حريف موفق بوده است و به آنها موقعيت نداده است. يکي از شاخصههاي تيم ما اگر قصد دارد موفقيت هايش ادامه دار باشد همين قضيه است که بتواند از گل خود به خوبي دفاع کند. البته دراگان اسکوچيچ در بازيهاي اخير به خوبي نشان داده تيمش در اين فاکتور عملکرد خوبي را دارد و ميتواند به خوبي بازي را کنترل کند.
يکي از اتفاقات مثبتي که ما در بازي تيم ملي شاهد آن بوديم تعويضهاي دراگان اسکوچيچ در نيمه دوم و زماني بود که تيم ملي بايد از گلش محافظت ميکرد. زماني که کريم انصاري فرد و علي قلي زاده به عنوان مهره هاي هجومي جاي مهره هاي هجومي ديگري را گرفتند و قرار نبود مدافعي به تيم اضافه شود و تيم ملي بيش از حد به دفاع کردن بپردازد. همين ذهنيت و همين نوع تعويض ها مي تواند نمايانگر چيزهاي زيادي باشد. همين نوع تعويض بود که باعث شد ما به گل سوم برسيم و در مجموع همين نوعي نگرش بود که باعث شد تيم ملي تنها به يک گل بسنده نکند و به نوعي از ترس گل خوردن آنقدري دفاع کند که روي اتفاقات و شانس دروازهاش باز شود و همه چيز را به دست سرنوشت بسپارد. اين قضيه يک نکته مثبت در بازي تيم ملي است که بايد ادامه دار باشد. ايران در آسيا يکي از قدرتهاي اصلي فوتبال است و نبايد مقابل هر تيمي به راحتي به دفاع کردن بپردازد و تنها به دنبال محافظت از يک گل و حداقل پيروزي اش باشد. تيمهاي بزرگ و قطبهاي فوتبال در هر منطقه بايد جاه طلب باشند و به دنبال گل ها و پيروزي هاي سنگين و در خور شان تيم بروند.
تيم ملي ايران شايد اردوي تدارکاتي قوي و خوبي نداشت اما ما در اين بازي شاهد رگه هايي از پيشرفت و اتفاقات خوب فني در تيم ملي بوديم از کيفيت بازيکنان گرفته تا تفکرات دراگان اسکوچيچ همه و همه در اين پيروزي سهيم هستند و مسئولان تيم ملي بايد بدانند اين تيم از همه چيز بيشتر به آرامش نياز دارد، اين تيم بايد در آرامش به اردوي تدارکاتي برود، در آرامش به مصاف رقبا برود و در آرامش از آن حمايت شود...
حالا بايد حمايت بخش بسيار مهمي در برنامه آينده تيم ملي باشد. ايران مقابل عراق به پيروزي رسيد و حالا هم بازار مصاحبههاي افراد مختلف داغ است يکي از لطف خداوند ميگويد و ديگري از کيفيت بازيکنان اما شرط آن است که اگر خدايي نکرده تيم ملي در ادامه در يک بازي شکست خورد، باز هم اين حمايتها و اين مصاحبه هاي مثبت ادامه دار باشد. الان که تيم برده است پيروزي را منتسب ميکنند به هزاران دلايل مختلف غيرفوتبالي... اما زماني که تيم شکست بخورد آن جا است که همه و همه تقصير کادرفني ميشود و از شخصيت دراگان اسکوچيچ ميگويند ولي اگر قرار است که زمان شکست ها ما از کادر فني ايراد بگيريم بايد در زمان پيروزي هم ارزش و اعتبار تمام دستاوردها را به کادر فني و مجموعه بازيکنان تيم بدهيم...