يوتاب/ کلک معاني گوناگوني دارد، از جمله آتشدان گلي و سفالين، بستههاي چوب و ني و علف که بر هم مي بندند تا از آب عبور کنند، شوم و نامبارک، غوزه پنبه، گاوميش نرينه جوان، مصغّر کل به معني کچل و…، اما در اين مثل به چه معني است؟
ابتدا حوضچهاي مي سازند با ديوارههايي از چوب ني و سقف توري البته اين حوضچهها از داخل آب با يکديگر مرتبط هستند. وقتي مرغابيها در آسمان به پرواز درمي آيند، شکارچي يکي از مرغابيهاي تربيت شده خود را در آسمان رها مي کند تا رهزن مرغابي ها شود.
مرغابي مزبور به “مگ مگ” کردن مي پردازد تا مرغابي ها را به محل موردنظر بکشاند. اگر موفق شد که فبها، اگر نشد مرغابي ديگري رها مي کنند.
بدين ترتيب اين مرغابي هاي اهلي آن قدر ” مگ مگ” و “وگ وگ” مي کنند تا فوج مرغابيها را به مکان مزبور بکشانند. در اين حال شکارچي سر از آب به درمي آورد.
اين عمل شکارچي، به اين معني است که مرغابيهاي اهلي از زير آب به حوضچه ديگر بروند. شکارچي بلافاصله تور را مي کشد و مرغابي ها را به دام مي اندازد.
سپس فارغالبال، هر دو بال مرغابي ها را در داخل هم طوري مي گيرد که نتوانند پرواز کنند که اين عمل را به زبان مازندراني ، “غازبال” مي گويند.
در گيلان و اطراف رشت، لنگرود ، انزلي و.... ،به حوضچه مذکور که با ديوارههايي از چوب و ني و سقف توري ساخته مي شود ، کلک مي گويند. ظاهراً عبارتهاي “کلک مرغابي” و “کلک رشتي” از همين جا ريشه گرفته است.
طرح اين مطلب ، حداقل اين را روشن مي کند که اصطلاح کلک رشتي به معناي اختصاصي رفتاري مردم خطه شمال کشور و يا اهالي رشت با همنوعان خود نيست و ضرب المثلي است که شامل هر ايراني و انساني است که روش اينگونه شکار فريب آميز را در ارتباط رفتاري با همنوع خود استعمال مي نمايد.
بازار