زنگ خطر برای استارلینک ایلان ماسک؛ ماهوارههای اینترنتی چین به مدار زمین رفت
گجت نیوز/ چشم بادامیها هفته گذشته را با پرتاب یک موشک به مدار زمین سپری کردند. ماهوارههای اینترنتی چین به مدار زمین رفتند تا با استارلینک رقابت کنند.
چین در یکی دو دهه اخیر، پیشرفتهای زیادی در حوزههای مختلف از جمله هوافضا داشته و تحقیقات فضایی و پرتاب ماهوارهها و فضاپیماهای مختلف را در دستور کار خود قرار داده است. یکی از تلاشهای موفق چشم بادامیها در روزهای اخیر، پرتاب موشک لانگ مارچ ۵ بی بوده که به نظر میرسد تهدیدی بالقوه برای تمام آن چیزی است که ایلان ماسک تا امروز راه اندازی کرده است.
پکن به تازگی با پرتاب موشک Long March 5B به مدار زمین و ساخت ابرمنظومه ماهوارهای جدید خود، بیخ گوش ماهوارههای اسپیس ایکس ایستاده تا با این شرکت آمریکایی به رقابت بپردازد. روز دوشنبه هفته گذشته بود که حوالی ظهر ساعت ۱۳:۳۰، موشک دو مرحلهای فوق به آسمان پرواز کرد تا در مدار زمین آرام بگیرد.
ماهوارههای اینترنتی چین به رقیب استارلینک تبدیل خواهد شد؟
گواوانگ نام ابرمنظومه ماهوارهای چین است که در کمال ناباوری و تعجب، جزئیات و تصاویر زیادی از آن در رسانههای جهان منتشر نشد و تنها چند تصویر از تماشاگرانی که مشغول دیدن این موشک در نزدیکی ساحل بودند به بیرون درز کرد. دو ساعت بعد از اینکه موشک در مسیر خود قرار گرفت، آکادمی فناوری پروازهای فضایی شانگهای، موفقیت آمیز بودن این پرتاب را تأیید کرد.
گزارشها بیانگر این است که در این پرتاب موفق، ماهوارههای مدار نزدیک ۰۱ حضور داشتهاند، اما متاسفانه اطلاعات یا جزئیات دیگری در دسترس نیست. نه میدانیم که تعداد ماهوارهها چقدر بوده و نه مدار، جرم ماهواره، طراح و سایر جزئیات آن را داریم. شین هوآ که یکی از رسانههای دولتی چین است، اشاره مختصری به مأموریت این ماهوارهها کرده و از این اتفاق به عنوان اولین گروه از ماهوارههای مدار نزدیک زمین به منظور ایجاد یک منظومه ماهوارهای اینترنتی یاد کرده است.
به نظر میرسد که پروژه گواوانگ، به دنبال ارائه پوشش اینترنت جهانی و نمونه کپی شده استارلینک باشد. از ظواهر امر پیداست که این ماهوارهها برای مقاصد غیرنظامی طراحی شده و چشم بادامیها به انتشار اطلاعات محدود و جزئی بسنده کردهاند.
با در نظر گرفتن شواهد فوق، باید برای آقای ماسک و شرکت اسپیس ایکس یک هشدار رسمی صادر شده باشد، چرا که چینیها با ورود به عرصه اینترنت ماهوارهای و با توجه به سابقه درخشانی که در ارائه کالاها و خدمات به صورت ارزان قیمت دارند، میتوانند خیلی زود گوی سبقت را از رقبای خود بگیرند.
همه چیز برای گواوانگ از سال ۲۰۲۰ میلادی آغاز شد. در آن زمان اطلاعات پرتاب ۱۳ هزار ماهواره فاش و بدین ترتیب گمانهزنیها پیرامون توسعه اینترنت ماهوارهای چین شروع شد. شرکت چاینا ست نت که متولی اجرایی کردن این پروژه است، باید تا سال ۲۰۳۲ میلادی قریب به نیمی از ۱۳ هزار ماهواره را به مدار زمین بفرستد.
چین دارای دو منظومه ماهوارهای است
شاید تصور کنید که گواوانگ اولین و آخرین منظومه ماهوارهای چشم بادامیهاست، اما حقیقت چیز دیگری است. چیان فن یا هزار بادبان، نام یک ماهواره دیگر است که به شرکت فناوری ماهوارههای فضایی شانگهای تعلق دارد. تا به امروز حدود ۵۴ ماهواره از منظومه هزار بادبان به مدار پرتاب شدهاند و پروژه هنوز ادامه دارد.
شنیدهها حاکی از این است که چهارمین پرتاب از مبدأ چین و با موشک لانگ مارچ ۸ انجام میشود. مقصود اصلی آنها این است که بتوانند ۶۰۰ ماهواره برای استقرار این منظومه به مدار بفرستند و این برنامه را تا سال ۲۰۲۵ میلادی محقق کنند. همچنین برنامه دیگر، ارسال ۱۴ هزار ماهواره طی سالهای بعدی است. پیشبرد چنین پروژههایی نشان میدهد که پکن سخت به دنبال سلطه پیدا کردن بر شبکههای اینترنت ماهوارهای است.
یکی از مهمترین مزایای اینترنت ماهوارهای برای چین، سرعت بخشیدن به اقتصاد دیجیتال و دسترسی مناطق دورافتاده و محروم به اینترنت پرسرعت است. علاوه بر این دو پروژه چیان فن و گواوانگ میتوانند در سطح بین المللی به ارائه خدمات بپردازند و از نظر اقتصادی به اعماق بسیاری از کشورها نفوذ داشته باشند. برای مثال ابرمنظومه هزار بادبان پیش از اینکه به طور رسمی و کامل مستقر شود، قراردادی برای ارائه خدمات به برزیل در سال ۲۰۲۶ منعقد کرده است.