دنياي اقتصاد/ محققان دانشگاه ويسکانسن مديسن آمريکا برنامهاي توليد کردند که گوشي هوشمند را به يک آشکارساز اشعه کيهاني تبديل ميکند. اين برنامه که «DECO» نام دارد، برخلاف آشکارسازهاي عظيم و چندين ميليون دلاري موجود در آزمايشگاهها، امکان تبديل گوشي هوشمند را به يک آشکارساز جيبي ذرات اشعه کيهاني فراهم ميکند.
براي اين کار کافي است دو برنامه به نامهاي DECO و data logger را از اينترنت دريافت و نصب کرده و روي لنز دوربين گوشي را با تکهاي چسب نواري بپوشانيد تا از خروج ذرات نور از آن جلوگيري کنيد. سازندگان اين برنامه معتقدند که با انجام اين کار، گوشي تلفن همراه به يک آشکارساز ذرات پرانرژي تبديل ميشود که در آن از همان اصولي استفاده شده که در آشکارسازهاي غول پيکر استفاده ميشود. يکي از ذرات موجود در اشعه کيهاني، ذرهاي موسوم به «موآن» است. برنامه DECO با استفاده از تراشههاي سيليکوني موجود در دوربين گوشيهاي تلفن همراه، توانايي تشخيص اين ذره را دارد.
دوربينهاي ديجيتالي از طريق ثبت ذرات نوري که به آنها برخورد ميکنند، تصوير محيط را ضبط ميکنند. اما ذرات موآن در زمان برخورد به سيليکون، يک سيگنال الکتريکي توليد ميکنند. اين سيگنال به شکل يک اثر پيکسلي در دوربين بر جاي ميماند. برنامه DECO بهگونهاي طراحي شده است که در هرچند ثانيه، يک تصوير از دوربين تهيه کرده و آن را براي يافتن هرگونه اثر پيکسلي، اسکن ميکند. در صورت يافتن اثر پيکسلي، تصوير ذخيره و توسط برنامه data logger ثبت ميشود.