تسهیل عمل جراحی قلب با دستگاه ابداعی دانشمند ایرانی
بروزرسانی
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دستگاه ساخت دکتر رضا غفاري و همکارانش براي اولين بار در يک فرآيند جراحي موسوم به «برداشتن بخشي از قلب» (cardiac ablation) به کار رفته که به عنوان يک دستاورد بزرگ ميتواند به جراحي هاي آسانتر براي آريتمي و ديگر بيماريهاي قلبي منجر شود.
اين محققان پيش از اين مفهومي را براي اجراي الکترونيک منعطف در جراحي قلب به نمايش درآورده بودند اما با اين پژوهش توانستهاند کاربرد اين طراحي را تا مرحله استفاده در آزمايشات حيواني ارتقا بخشند.
عمل برداشتن بخشهاي قلبي يک شيوه جراحي است که بي نظمي ريتم قلب را با تخريب بافتهاي خاص قلب مسوول ضربانهاي قالبي نامنظم اصلاح ميکند. اين فرآيند معمولا با شيوه عمل قلب باز يا قرار دادن مجموعهاي از کاتترهاي بلند منعطف از ميان يک رگ در کشاله ران بيمار به سوي قلب وي اجرا ميشود.
در حال حاضر اين شيوه کاتتر نيازمند استفاده از سه دستگاه مختلف است که به شکل پي در پي در قلب قرار ميگيرند: يکي براي نقشه برداري از علائم قلبي و شناسايي محل اشکال، دومي براي کنترل مناطق محرکهاي درماني و ارتباط آنها با قسمت خارجي عضله قلب و سومي براي حذف بافت مورد نظر.
اين کاتتر جديد جاي اين سه دستگاه را گرفته و اجراي عمل جراحي را سادهتر، سريعتر و کم دردسرتر ميکند.
در مرکز اين طراحي يک بخش از کاتترها وجود داشته که با يک لايه نازک از الکترونيک منعطف چاپ شده است. بخش خارجي اين کاتتر از اين بخشهاي الکترونيکي در زمان سفر آن از ميان جريان خون کمک کرده و با ورود به قلب مانند بادکنک منبسط ميشود تا اين بخشها در معرض سطح بيشتري از درون قلب قرار بگيرند.
با قرار گرفتن اين کاتترها در جاي خود، دستگاهها ميتوانند وظايف خاص خود را انجام دهند. يک حسگر فشار به اندازهگيري فشار درون قلب، يک حسگر EKG به نظارت بر شرايط قلب در زمان جراحي و يک حسگر حرارتي به کنترل دما مي پردازد تا به بافتهاي اطراف آسيب وارد نشود. همچنين ميتوان دما را در طول اين فرآيند بدون برداشتن کاتتر کنترل کرد.
اين دستگاهها ميتوانند اطلاعات اساسي و با وضوح بالا مانند دما، فشار مکانيکي و جريان خون را به طور بلادرنگ به جراحان انتقال دهد.
اين پژوهش در مجله مجموعه مقالات آکادمي ملي علوم منتشر شده است.