موفقیت محققان ایرانی در تولید البسه و پگ های جراحی یکبار مصرف
بروزرسانی
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عبدالصمد جعفري، عضو انجمن توليدکنندگان تجهيزات پزشکي، دندانپزشکي و آزمايشگاهي با بيان اينکه عفونتهاي بيمارستاني همواره به عنوان يکي از دغدغههاي مديريتي در امر بهداشت و درمان مطرح بوده و سهم قابل توجهي از منابع مالي و ظرفيت خدماترساني مراکز درماني کشور را به خود اختصاص ميدهد گفت: اين معضل علاوه بر افزايش روزهاي بستري بيمار در بيمارستان باعث بالا رفتن هزينههاي درماني ميشود.
وي با بيان اينکه براي اولينبار در سال 1378 صنعت لباسهاي يکبار مصرف بيمارستاني در کشور مطرح شد، گفت: بالا بودن آمارعفونتهاي حين و بعد ازعملهاي جراحي ناشي از بهرهگيري از لباسها، گان، شان و پگهاي جراحي پارچهيي موجب شد تا محققان و دست اندرکاران عرصه توليد کالاهاي پزشکي و بيمارستاني کشور به فکر توليد محصولات جديدي بيافتند که از لحاظ کاربردي جايگزين البسه و پگهاي پارچهيي شده و در عين حال فاقد نقاط ضعف پارچهها باشد. به همين منظورفناوري بهرهگيري ازمنسوجات نبافته و فاقد تار و پود موسوم به نان وون (Non woven) مطرح شد.
وي خاطرنشان کرد: مزيت اصلي اين منسوجات آن است که به دليل اينکه در ساختار آنها از تار و پود استفاده نشده و الياف به صورت يکنواخت وهمگن کنار همديگر قرار گرفته اند از ضريب بهداشتي بالاتري نسبت به پارچه هاي بافته شده برخوردار ميباشند، چون منافذ موجود بين تار و پود پارچه هاي بافته شده به عنوان يکي از اصلي ترين مراکز تجمع آلودگي و عفونت محسوب ميشوند که معمولا براثر شسته شدن و در بعضي موارد حتي ضدعفوني کردن نيز پاک نمي شوند و هرچقدر دفعات شستوشوي پارچه ها افزايش مي يابد منافذ ياد شده بزرگتر شده و آمادگي بيشتري جهت جذب عفونت پيدا مي کنند.
جعفري تصريح کرد: در اين خصوص تحقيقات ميکرو بيولوژيکي که توسط تعدادي از متخصصان علم ميکروبيولوژي بر روي پارچه هاي بيمارستاني شسته شده و ضدعفوني شده انجام شده نشان داده است متاسفانه نتيجۀ کشت اين پارچه ها مثبت بوده و انواع مختلف ميکروب ها در اين محيط مشاهده شده است.
در همين راستا تحقيقات ميداني انجامشده در مرکز جراحيهاي ارتوپدي بيمارستان شهداي تبريز، طي سالهاي 83 به بعد و پس از جايگزين کردن پگ هاي جراحي يکبار مصرف استريل با پگ هاي پارچهيي نشان داد درحالي که اين مرکز در سالهاي قبل از بستري شدن طولاني مدت بيماران در اثر ابتلا به عفونتهاي بيمارستاني رنج مي برده است، ديگر حتي با يک مورد عفونت بعد از عمل نيز مواجه نشده است. بيشک اين دستاورد حاکي از موثر بودن استفاده از وسايل و البسه يکبار مصرف بيمارستاني در کاهش و کنترل عفونتهاي بيمارستاني بوده است.
وي افزود: از سوي ديگر هزينههاي بالاي نگهداري لندري (رختشويخانه) و خياط خانه هاي بيمارستانها شامل آب، برق، مواد شوينده، مواد ضدعفونيکننده وهزينه هاي پرسنلي و تاسيساتي اين بخش ها عواملي بود که از نقطه نظر اقتصادي نيز بهرهگيري از منسوجات و البسه يکبار مصرف بيمارستاني را بر انواع سنتي و پارچهيي آن ارجحيت ميبخشيد.
جعفري تصريح کرد: همچنين در زمينه صرفهجويي اقتصادي اين طرح، نتايج مطالعات سال 86 در يکي از بيمارستانهاي شهر تهران نشان داد که هزينه تمام شده هرعدد گان جراحي پارچهيي با عمر مفيد 10بار شستوشو و استريل مجدد حدود 35 هزار تومان بود در حالي که در همان سال هزينه 10 عدد گان جراحي يکبار مصرف استريل فقط 20 هزارتومان بوده است که گواه محکمي بر توجيه اقتصادي استفاده از البسه يکبار مصرف استريل مي باشد.
وي خاطرنشان کرد: از نظر بستهبندي و استريل نيز بايد اذعان کرد که البسه چند بار مصرف پارچهيي پس از بستهبندي و استريليزاسيون در اتوکلاو تنها در مدت سه تا 17 روزپس از استريل قابل استفاده هستند اما انواع يکبار مصرف که با اشعه گاما و يا گاز اتيلن اکسايد استريل ميشوند در مدت دو تا سه سال قابليت مصرف دارند. ضمنا توليد نوع يکبارمصرف در فضاهاي خاصي موسوم به اتاق تميز(کلين روم) و تحت شرايط خاص با کمترين تماس دست صورت ميگيرد. از سوي ديگر به دليل عدم استفاده از مواد شيميايي و شوينده، مشکلات آلرژيک و حساسيت در بيماران سوختگي، ريوي و نوزادان کموزن ايجاد نميکند.
هماکنون گانهاي جراحي، پوششهاي ميز ابزار جراحي و پوشش هاي روي بيماران و تخت هاي جراحي موسوم به شان يا دريپ و به طور کلي پگهاي جراحي درانواع مختلف براساس نوع و موضع عمل، ميزان خونريزي و ترشحات در اندازهها و ملحقات مختلف و از مواد اوليه متنوع با خصوصيات متفاوت در کشور و در کارخانه طب و پليمر توليد، استريل و در اختيار مراکز درماني کشور قرار ميگيرد و اين در شرايطي است که متاسفانه تعداد قابل توجهي توليدکننده فاقد پروانه فعاليت و مجوز از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و وزارت صنايع، به صورت غيرمجاز و زيرپلهاي در گوشه و کنار کشور مشغول توليد محصولات مشابه در شرايطي کاملا غير بهداشتي و غير استانداردهستند .
وي تصريح کرد: البسه و پگ هاي جراحي يکبار مصرف توليدي نه تنها نيمي از نياز مراکز درماني داخل را پاسخگوست بلکه به کشورهايي چون عراق، امارات متحده عربي، آذربايجان، لبنان و بهزودي آلمان و ساير کشورهاي اروپايي نيز صادر ميشود.