پیوند موفق نورونهای آزمایشگاهی به مغز موش با همکاری محقق ایرانی
بروزرسانی
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، نيما دولتآبادي و همکارانش براي اولين بار نشان دادند که سلولهاي بنيادي جنيني برنامهريزي شده براي تبديل به نورونها ميتوانند در مدارهاي حاضر در مغز ادغام شده و الگوهاي فعاليت الکتريکي کليدي براي هوشياري و فعاليت شبکه عصبي را اجرا کنند.
اين محققان توانستهاند نورونهاي به دست آمده از سلولهاي بنيادي انسان را در هيپوکامپ يک موش که مرکز پردازش اطلاعات مغز بوده، پيوند بزنند.آنها سپس نورونهاي پيوند زده را با تحريک اپتوژنتيکي که نور و ژنتيک را براي کنترل دقيق رفتار سلولي در بافتهاي زنده يا حيوانات ترکيب کرده، فعال کردند.
اين محققان براي تعيين عملکرد درست اين نورونهاي انساني پيوندي تحريک شده با نور به سنجش نوسانات فرکانس بالا در نورونهاي موجود در بخشهاي دورتر از اين نورونهاي کاشتي پرداخته و دريافتند که آنها منجر به اجراي اين نوسانات در ساير نورونهاي موجود ميشوند.
در نهايت اين نورونها نه تنها قادر به اجراي پالسهاي الکتريکي هستند بلکه شبکههاي عصبي همجوار را نيز با سرعت تقريبا مشابه با نورونهاي درون يک هيپوکامپ عادي در حال کار به فعاليت تحريک ميکنند.
چشمانداز درماني اين فناوري ميتواند اميدبخش باشد و به گفته دانشمندان، بر اساس اين نتايج شايد در آينده نزديک بتوان فعاليت مغزي را با پيوند سلولهاي عصبي به دست آمده از سلولهاي بنيادي جنيني با قابليت دستکاري آسان، بازيابي کرد.
اين پژوهش در مجله Neuroscience منتشر شده است.