چالش/ چرا دوربین ۸ مگاپیکسل بهتر از ۱۶ مگاپیکسل است؟
تابناک
بروزرسانی
تابناک/ کيفيت دوربين گوشيهاي هوشمند، يکي از مهمترين معيارهاي انتخاب گوشي مناسب است. با پيشرفت فنآوري دوربينهاي ديجيتال و گسترش شبکههاي اجتماعي چندرسانهاي همچون اينستاگرام، بسياري از افراد ترجيح ميدهند دوربين گوشيشان تصاوير با کيفيتي ضبط کند؛ اما آيا همه چيز در «مگاپيکسل» خلاصه ميشود؟
مگاپيکسل، اصليترين روشي است که سازندگان گوشيهاي هوشمند براي قانع کردن خريداران درباره کيفيت دوربين دستگاه مورد نظرشان به کار ميگيرند و اينکه اغلب مردم هم تصور ميکنند مگاپيکسل بالاتر به معناي کيفيت بهتر است، قابل درک است. در واقع، به لحاظ نظري هم پيکسلهاي بيشتر بايد به تصاوير باکيفيتتر منجر شوند؛ اما آيا اين تمام ماجراست؟
پيکسلها بر توانايي سنسور دوربين در ضبط نور متکي هستند. هر چه سنسور بزرگتر باشد، مبتواند پيکسلهاي بيشتري را پشتيباني کند که اغلب به به تصاوير بهتر و شادابتر منجر ميشود؛ اما هرچه پيکسلهاي بيشتري به سنسور اضافه شوند، بايد کوچکتر نيز شوند و هرچه پيکسلها کوچکتر شوند، نور کمتري را ميتوانند ضبط کنند که اين مسأله به تصاويري «نويز»دار و سايهدار منجر ميشود که شادابي لازم را ندارند.
يک راه براي غلبه کردن بر اين مشکل، باز نگه داشتن طولانيتر ديافراگم دوربين است تا نور کافي جذب شود؛ اما اين راه حل نيز با مشکل بلوري شدن تصوير و کاهش کيفيت آن، به ويژه در شرايط کم نور، همراه است؛ ضمن اينکه به جز LG G۴، گوشيهاي هوشمند امکان کنترل ديافراگم را ندارند.
در عين حال، اگر پيکسلها خيلي بزرگ باشند هم لزوما تصوير حاصل شده به همان اندازه باکيفيت نخواهد بود. اين همان مسألهاي است که در مورد دوربين ۴ اولتراپيکسل HTC ONE M۸ صادق است (۴ اولتراپيکسل در واقع دوربيني ۴ مگاپيکسلي با پيکسلهايي بزرگتر از حد معمول است). تصاوير گرفته شده با چنين دوربيني معمولا به عکسهاي خوب «بوکه» (افکت مات در نواحي خارج از فوکوس، به خصوص در مورد پرتوهاي نور) و نسبتا خوب در شرايط نور کم منجر ميشود، ولي وضوح و شادابي عکس کاهش پيدا ميکند، زيرا ۴ مگاپيکسل براي ضبط جزئيات دقيقتر ناکافي است. به همين دليل نيز HTC اولتراپيکسل را کنار گذاشت و در HTC One M۹ از مگاپيکسل معمول استفاده کرد.
عکس گرفته شده توسط HTC One M8
به اين ترتيب، سازندگان گوشيهاي هوشمند، مجبورند براي فراهم کردن يک دوربين خوب، ترکيبي مناسب از اندازه سنسور و پيکسلها را در نظر بگيرند. براي نمونه، دوربين آيفون 6 داراي سنسور ۱/۲.۲ اينچ و ۸ مگاپيکسل است، در حالي که گلکسي اس6 سنسور بزرگتر ۱/۱.۹ اينچ با ۱۶ مگاپيکسل دارد. به زبان ساده، هر دو گوشي دوربينهايي بسيار شبيه به هم دارند که از روشها و اجزاي متفاوتي براي دستيابي به نتيجه يکسان استفاده ميکنند.
بنابراين هنگام خريد گوشي هوشمند تنها به مگاپيکسل آن توجه نکنيد و انتظار نداشته باشيد دوربين ۱۲ مگاپيکسلي يک گوشي ميان رده بهتر از دوربين ۸ مگاپيکسلي يک گوشي گران قيمت باشد. در واقع هر چقدر پول بدهيد، همان قدر عکسهاي باکيفيت خواهيد داشت.