نزدیکترین همزاد زمین پیدا شد، آن هم بغل گوش منظومه شمسی!
بروزرسانی
محمود حاجزمان: منظومه آلفا قنطورس، نزديکترين همسايه کيهاني ما است و از قديم سرچشمه بسياري از افسانهها و اسطورهها بوده است. اکنون اخترشناسان کشف کردهاند که اين منظومه ستارهاي، مامن سيارهاي به اندازه زمين نيز هست. سيارهاي که بر اساس محاسبات اخترشناسان 1.13 برابر زمين جرم دارد و بنابراين به احتمال زياد يک سياره سنگي است. با اين وجود، اين سياره در فاصلهاي بسيار نزديک به دور ستاره آلفا قنطورس B ميگردد؛ به طوريکه يک دور گردش کامل آن تنها 3.2 روز طول ميکشد. فاصله نزديک اين سياره به خورشيدش باعث ميشود که بيش از اندازه داغ باشد که بتواند مامن آب و يا احتمالا حيات باشد. اما اهميت اين سياره از اين جهت است که از يک سو سبکترين دنيايي است که به دور يک ستاره خورشيدمانند ميگردد؛ و از سوي ديگر، نزديکترين سياره فراخورشيدي است که تا کنون کشف شده است.
به گزارش پاپساينس، آلفا قنطورس در اصل يک ستاره دوتايي است: ستارههاي آلفا قنطورس A و آلفا قنطورس B که اندازهاي بسيار نزديک به خورشيد ما دارند. ستاره سومي به نام پروکسيما قنطورس نيز وجود دارد که همدم اين منظومه دوتايي است. اخترشناسان رصدخانه جنوبي اروپا از آن جهت چشمان خود را بر روي اين منظومه معطوف کردهاند که احتمال زيادي براي ميزباني از سيارات دارد؛ و همچنين رديابي وجود سيارات در آن نسبتا راحت است. اخترشناسان براي کشف اين سياره از يک طيفنگار مخصوص که در رصدخانه لاسياي شيلي نصب شده است، و روشي موسوم به لرزش در موقعيت ستاره (Wobble Method) استفاده کردند. در اين روش اخترشناسان در جستجوي سيارات احتمالي، کوچکترين تغييرات را در سرعت شعاعي ستاره که ناشي از اختلالات سيارهاي است اندازهگيري ميکنند.
فاصله اين سياره از ستاره آلفا قنطورس B بسيار کمتر از فاصله زمين تا خورشيد است؛ در نتيجه از آنجاييکه اين سياره قابل سکونت نيست، يک سياره زيستپذير نيست. اخترشناسان کاشف اين سياره عقيده دارند روش آنها ممکن است منجر به کشف تعداد ديگري سياره قابل سکونت در اين ناحيه شود. آنها ميگويند: «ما اطمنيان داريم که در مسير درستي براي کشف همزاد زمين گام بر ميداريم.» نتايج اين تحقيق در شماره اخير هفتهنامه نيچر به چاپ رسيده است.
اگرچه اين سياره يک عضو مهم ديگر براي باشگاه سيارات فراخورشيدي است؛ اما اگر بخواهيم صادق باشيم، دليل جذابيت اين سياره آن است که در منظومه آلفا قنطورس واقع شده است. منظومه آلفا قنطورس آنقدر به زمين نزديک است که ستارگان آن با چشم غيرمسلح قابل مشاهده است و ستاره دوتايي آلفاقنطورس، سومين ستاره پرنور آسمان شب است. اما با وجود فاصله تنها 4.3 سال نوري از زمين، اگر فکر سفر به آنجا به سرتان زده است بهتر است چند کتاب با خود برداريد تا در راه حوصلهتان سر نرود. حتي با استفاده از رکوردار سريعترين فضاپيماي امروزي، کاوشگر خورشيدي هليوس، سفر به اين سياره 19000 سال طول خواهد کشيد.
/خبر انلاين