زوميت/ در اين مقاله قصد داريم تا مروري بر سيستمعاملهاي لينوکسي داشته باشيم.
هم اکنون تعداد بسيار زيادي سيستمعامل لينوکسي (توزيع لينوکسي) وجود دارد که هر کدام مزاياي مختلفي را در اختيار کاربران قرار ميدهند. اما با توجه به اينکه گزينههاي لينوکسي زيادي پيش روي ما وجود دارد، انتخاب توزيع مناسب شايد کمي سخت باشد. ممکن است شما به دنبال يک سيستمعامل لينوکسي سبک و روان باشيد يا کاربر ديگري لينوکس را فقط براي بازي مورد استفاده قرار دهد. همچنين شايد برخي کاربران به دنبال توزيعهاي لينوکسي مخصوص مالتيمديا باشند. خبر خوب اينکه براي رفع تمام اين نيازها، تعداد قابل توجهي سيستمعامل لينوکسي مخصوص وجود دارد که ميتوانيد يکي را مطابق نياز و سليقهتان برگزينيد.
در اين مقاله ما ليستي بهروز از بهترين توزيعهاي لينوکسي را براي شما آماده کردهايم. در اين ليست بر اساس نياز اصلي خود ميتوانيد از بين چند گزينهي مختلف يکي را انتخاب کنيد.
لينوکس براي تازه واردها
اوبونتو (Ubuntu)
اوبونتو يکي از توزيعهاي لينوکسي مبتني بر دبيان است و از نسخهي ۱۷.۱۰ به بعد به همراه محيط دسکتاپ پيشفرض گنوم عرضه ميشود. اوبونتو يکي از محبوبترين سيستمعاملهاي لينوکسي جهان است که در هر نسخه به طرز قابل توجهي بهتر ميشود. جديدترين نسخهي اين سيستمعامل براي دسکتاپها، لپتاپها، و رايانههاي هيبريدي در دسترس است. به طور خلاصه اگر از ويندوز يا مک اواس به لينوکس مهاجرت ميکنيد، توزيع اوبونتو احتمالا اولين گزينهاي است که بايد آن را تست کنيد. نکتهي جالب اينکه حتي يک نسخه مخصوص از اوبونتو براي اجرا بر روي برد رزبريپاي توسعه داده شده است.
کنونيکال که توسعهي اوبونتو را بر عهده دارد، اوايل سال ۲۰۱۷ محيط دستکاپ خود موسوم به يونيتي را بهبود داده است. اگرچه اکنون کار بر روي يونيتي متوقف شده؛ اما اين محيط دسکتاپي به لطف وجود پروژههايي چون يونيت (Yunit) و البته دسکتاپهاي جايگزين از جمله ميت (MATE) همچنان در بين کاربران زنده است. افزون بر اين پلتفرم اوبونتو تاچ به دليل وجود UBports.com همچنان به فعاليت خود ادامه ميدهد. اگر با اوبونتو تاچ آشنايي نداريد بايد اشاره کنيم که اين پتلفرم در واقع نسخهي بهينه شدهي سيستمعامل مورد بحث براي گوشيهاي هوشمند است. اين پلتفرم شامل نرمافزاري است که شما را قادر ميسازد تا با استفاده از يک دانگل اچديامآي وايفاي، گوشيهوشمند خود را به يک پيسي تبديل کنيد.
کوبونتو (Kubuntu)
اوبونتو مشتقات زيادي دارد. يکي از گزينههاي محبوب که بر پايهي اوبونتو توسعه يافته، کوبونتو است که از محيط دسکتاپ KDE استفاده ميکند. به غير اين اين تفاوت، کوبونتو از نظر برنامهي زمانبندي انتشار نسخههاي جديد و ساير قابليتها شبيه به اوبونتو است.
مينت (Mint)
مينت يکي از توزيعهاي لينوکسي با ظرافت و مدرن محسوب ميشود که استفاده از آن آسان بوده و بسيار قدرنمند است. اين پروژه هم بر پايهي اوبونتو توسعه يافته است. مينت پايداري بسيار بالايي دارد و يکي از بهترين ابزارهاي مديريت نرمافزار را در اختيار کاربران خود قرار ميدهد. توزيع لينوکسي مينت از سال ۲۰۱۱ تا کنون جز برترين سيستمعاملهاي لينوکسي DistroWatch بوده است. بسياري از کاربران سيستمعاملهاي ويندوز و مک اواس براي مهاجرت به لينوکس توزيع مينت را انتخاب ميکنند.
مينت گزينههاي دسکتاپ مختلفي را ارائه ميدهد. شما ميتوانيد از محيط دسکتاپ پيشفرض سينامن (Cinnamon) استفاده کنيد يا در صورت تمايل يکي از محيطهاي ميت، KDE يا Xfce را برگزينيد. هم اکنون لينوکس مينت توسعه يافته بر پايهي دبيان نيز براي کاربران با تجربهتر در دسترس قرار گرفته است.
ديپن (Deepin)
ديپن نيز بر پايهي اوبونتو توسعه داده شده است. اين سيستمعامل به يک محيط دسکتاپ زيبا و مدرن به نام DDE مجهز شده که ميتواند نظر افراد تازه وارد به لينوکس را به خود جلب کند.
رابط کاربري اين سيستمعامل ساده و بصري بوده و يکي از بهترين پنلهاي بخش تنظيمات را در بين تمام توزيعهاي لينوکسي ارائه ميدهد. بايد گفت ديپن قطعا در طراحي محيط دسکتاپ خود از سبک طراحي سيستمعامل مک اواس اپل الهام گرفته است. افزون بر آنچه گفته شد در سيستمعامل ديپن يک مرکز نرمافزاري در نظر گرفته شده که استفاده از آن بسيار آسان است.
پيسي لينوکس اواس (PCLinuxOS)
پيسي لينوکس اواس با در نظر گرفتن کاربران معمولي پيسيها طراحي شده و به طور پيشفرض محيط دسکتاپ KDE پلاسما را ارائه ميدهد. نصب درايورها، دريافت نرمافزارهاي آفيس، ويرايش تصاوير، فعاليتهاي آنلاين و شروع کار با محتوي مالتيمديا در اين توزيع لينوکسي بسيار آسان است.
همانطور که از اسم اين سيستمعامل ميتوان حدس زد، هدف آن از بين بردن فاصلهي بين سيستمعاملهاي ويندوز و لينوکس است. پيسي لينوکس اواس حتي بخشي شبيه به منوي استارت ويندوز را نيز در اختيار کاربران قرار ميدهد.
لينوکس لايت (Linux Lite)
اين سيستمعامل بر پايهي اوبونتو التياس توسعه داده شده است. لينوکس لايت يک توزيع مينيمال بوده و از محيط کاربري سادهي Xfce بهره ميبرد. اين سيستمعامل همچنين منويي شبيه به منوي استارت ويندوز دارد که باعث خواهد شد کاربران ويندوزي زودتر با آن ارتباط برقرار کنند.
لينوکس لايت از منابع سختافزاري بسيار کمي استفاده ميکند و شما ميتوانيد اين سيستمعامل را بر روي يک پيسي با پردازندهي ۷۰۰ مگاهرتزي و فقط ۵۱۲ مگابايت حافظهي رم نصب کنيد. به همين دليل سرنام لايت را براي اين توزيع لينوکسي انتخاب کردهاند.
زورين اواس (Zorin OS)
زورين اواس توزيع لينوکسي ديگري است که با هدف جلب نظر افراد تازه وارد به لينوکس توسعه داده شده است. اين سيستمعامل انتقال از ويندوز به لينوکس را براي کاربران ساده کرده است. لازم به ذکر است که زورين اواس بر پايهي اوبونتو توسعه داده شده و در آن چندين اپليکيشن پيشفرض وجود دارد که براي کاربران سيستمعامل ويندوز آشنا به نظر خواهند رسيد. علاوه بر اين امکان اجراي اپليکيشنهاي ويندوزي مورد نياز کاربران در زورين اواس وجود دارد.
زورين اواس ۹ از نظر طراحي شباهت زيادي به طراحي ويندوز ۷ مايکروسافت دارد.
الِمنتري اواس (Elementary OS)
يک توزيع لينوکسي ديگر که بر پايهي سيستمعامل اوبونتو توسعه داده شده است. اين المنتري اواس با انتشار نسخهي لونا (Elementary OS Luna) خود را متمايز کرد. المنتري اواس اپليکيشنهاي پيشفرض زيبا و سادهاي را ارائه ميدهد که از نظر زيبايي شناسي شبيه به سبک طراحي خود اين سيستمعامل است. از جمله اپليکيشنهاي اين توزيع لينوکسي ميتوان به اپ مديريت ايميل Geary، مرورگر وب ميدوري، تقويم مايا، پخشکنندهي ويديوي توتم و پخشکنندهي موسيقي نويز اشاره کرد.
آيا حس ميکنيد که بايد براي نرمافزارهاي متنباز پول پرداخت کنيد؟ اگر پاسخ شما به اين سوال مثبت است، در اين شرايط توسعهدهندگان المنتري اواس از کمکهاي افراد خوشحال خواهند شد و در واقع اين کمکهاي مالي ميتواند باعث فعاليت بلندمدت سيستمعامل مورد بحث شود.
سيستمعاملهاي لينوکسي عمومي
اوپنسوس (openSUSE)
توزيع اوپنسوس يکي از توزيعهاي عمومي لينوکس بوده که بر پايهي پروژهي اوپنسوس ساخته شده است. هدف از توسعهي اين سيستمعامل ايجاد يک توزيع مبتدي بزرگ است که ميتواند به طور همزمان توجه کاربران حرفهاي را هم به خود جلب کند. اوپنسوس به همراه ياست (YAST) عرضه ميشود. ياست يک نرمافزار مديريتي است که نصب و مديريت پکيجها را کنترل ميکند.
فدورا (Fedora)
فدورا به صورت پيشفرض از محيط دسکتاپ گنوم استفاده ميکند؛ اما کاربران اين سيستمعامل ميتوانند به راحتي از محيطهاي دسکتاپ ديگري چون KDE، Xfce، LXDE، ميت و سينامون و غيره نيز استفاده کنند. نسخههاي سفارشي فدورا به عنوان فدورا اسپينز شناخته ميشوند. اين نسخههاي سفارشي براي کاربراني با نيازهاي خاص توسعه داده شدهاند.
دبيان (Debian)
دبيان يکي از قديميترين توزيعهاي لينوکسي است که به طور پيش فرض به همراه محيط کاربري دسکتاپ گنوم عرضه ميشود. در هرحال اين سيستمعامل با کرنل فريبياسدي (FreeBSD) هم در دسترس قرار دارد. علاوه بر اين توسعهدهندگان اين دبيان در حال کار بر روي اضافه کردن پشتيباني از کرنلهاي ديگر از جمله Hurd نيز هستند. تعداد ۳۷۵۰۰ پکيج نرمافزاري به صورت پيشفرض در دبيان وجود دارد. اين سيستمعامل همچنين ابزارهايي دارد که با استفاده از آنها ميتوان پکيجهاي نرمافزاري بيشتري را به آساني دريافت و بر روي سيستم نصب کرد.
کورورا (Korora)
کورورا در اصل بر پايهي جنتو لينوکس ساخته شده و با هدف استفادهي آسان از لينوکس براي تازهکارها و نيز مفيد بودن براي متخصصان تکامل يافته است. کاربران ميتوانند از اين توزيع لينوکسي به همراه محيط دسکتاپ سينامن، گنوم، KDE، ميت و Xfce استفاده کنند.
اسلکور لينوکس (Slackware Linux)
اسلکور يک توزيع لينوکسي است که با تمرکز بر امنيت و سادگي ساخته شده است. هدف اين سيستمعامل اين است که يونيکسيترين توزيع لينوکس باشد. اسلکور براي مديريت سرورها بسيار مفيد است چراکه با نصب اين سيستمعامل، ميتوان بلافاصله از سرورهاي افتيپي، ايميل و وب استفاده کرد.
آيا تا کنون يونيکس يا مديريت سرور را تجربه کردهايد؟ اگر پاسخ شما به اين سوال منفي است، در گام اول بايد اسلکور را بر روي يک ديسک زنده يا يک ماشين مجازي تست کنيد و سپس در صورت تمايل اين سيستمعامل را بر روي هارد ديسک پيسي خود نصب کنيد.
مجِيا (Mageia)
اين پروژهي فرانسوي به عنوان يک جامعهي کاربري بدون سود و بر پايهي مندرايوا لينوکس شروع به کار کرد. امکان استفاده از گزينههاي مختلف به عنوان محيط دسکتاپ اين سيستمعامل وجود دارد. از جمله محيطهاي دسکتاپ پشتيباني شده در اين توزيع لينوکسي ميتوان به KDE و گنوم اشاره کرد.
اسپارکي لينوکس (Sparky Linux)
اسپارکي لينوکس يکي از توزيعهاي لينوکسي است که در نتيجهي تست نسخههاي مختلف دبيان به وجود آمده است. نسخهي اصلي اين توزيع لينوکسي به همراه نسخهي سفارشي شدهي محيط دسکتاپ سبک LXDE منتشر شده است. البته يکسري دسکتاپ شخصيسازي شدهي ديگر نيز براي اسپارکي لينوکس در دسترس است.
جنتو لينوکس (Gentoo Linux)
شما ميتوانيد تقريبا با هر سختافزاري سيستمعامل جنتو لينوکس را اجرا کنيد. تطبيقپذيري و عملکرد خوب دو ويژگي متمايز اين توزيع لينوکسي است. جنتو لينوکس همچنين به سيستم مديريت پکيج پيشرفتهاي به نام پورتيج (Portage) مجهز شده است.
در هرحال سازگاري اين توزيع لينوکسي ميتواند براي افراد تازهکار کمي مشکلساز باشد.
سنت اواس (CentOS)
اگر در محل کار خود از ردتهت استفاده ميکنيد، استفاده از سنت اواس در محيط خانه منطقي به نظر ميرسد؛ چراکه از ديد يک کاربر، تفاوت بسيار کمي بين دو توزيع وجود دارد.
لينوکس براي توليد محتواي چند رسانهاي
فدورا ديزان سوئيت (Fedora Design Suite)
با نصب اين اسپين از سيستمعامل فدورا ميتوانيد در هنگام نصب ابزارها و اپليکيشنهاي هنري به ميزان قابل توجهي در زمان صرفهجويي کنيد. فدورا ديزان سوئيت توسط تيم هنري فدورا توسعه داده شده و نرمافزارهاي محبوبي چون گيمپ (GIMP) به صورت پيشفرض بر روي آن نصب شده است. درساخت اين توزيع لينوکسي تمرکز اصلي تيم توسعهدهنده بر مالتيمديا بوده است.
اوبونتو استوديو (Ubuntu Studio)
نسخهي اوليهي اوبونتو استوديو در سال ۲۰۰۷ منتشر شد. اين سيستمعامل احتمالا انتخاب اول بسياري از کاربران خلاق لينوکس است. تاخير پايين کرنل و محيط دسکتاپ Xfce باعث شده تا اين توزيع لينوکسي براي توليد محتواي چندرسانهاي يک انتخاب عالي باشد. اگر در مورد عمکلرد اخير تيم کنونيکال نگران هستيد، بد نيست بدانيد که اوبونتو استوديو ۱۷.۰۴ Zesty Zapus در اوايل سال ۲۰۱۷ منتشر شده است.
کيايکس استوديو (KXStudio)
تمام توزيعهاي لينوکسي بهينه شده براي توليد محتواي چندرسانهاي، يکسري ابزار مناسب در اختيار کاربران قرار ميدهند و کيايکس استوديو نيز از اين قاعده مستثني نيست. تمرکز اصلي اين سيستمعامل بر توليد محتواي صوتي است. شما ميتوانيد در محيط دسکتاپ KDE يک استوديو ديجيتال با قابليتهاي کاربردي در اختيار داشته باشيد.
ايرو (Iro)
اگر کار شما به انيميشنسازي، مدلسازي سه بعدي، کامپوزيت، نقاشي ديجيتال و ويرايش تصاوير ارتباط دارد، توزيع لينوکسي ايرو يک انتخاب بسيار عالي است. اين سيستمعامل بر خلاف اوبونتو استوديو که شامل ابزارهاي بسيار زيادي است، فقط گروه خاصي از اپليکيشنها تمرکز دارد. علاوه بر اين نبايد رابط کاربري جذاب ايرو را فراموش کنيم.
لينوکس براي آموزش
ادوبونتو (Edubuntu)
اِدوبونتو به لطف همکاري با اوبونتو ساخته شده است. هدف از توسعهي اين توزيع اين است که معلمان بتوانند به راحتي آن را نصب کرده و کودکان در هر سني بتوانند به آساني از آن استفاده کنند. بايد اشاره کنيم که بهترين اپليکيشنهاي آموزشي به صورت پيشفرض در ادوبونتو نصب شدهاند.
اوبر استودنت (Uberstudent)
اوبر استودنت يک توزيع لينوکسي است که مخصوص دانشآموزان مقاطع پيشرفته طراحي شده است. اين سيستمعامل به صورت پيشفرض نرمافزارهايي را در اختيار کاربران قرار ميدهد که انجام تکاليف را آسان ميکنند.
لينوکس براي رزبريپاي
رزبيان جِسي (Raspbian Jessie)
سيستمعامل پيشفرض براي برد رايانهاي محبوب رزبريپاي، رزبيان جسي است. اين توزيع لينوکسي توسط کمپاني سازندهي رزبريپاي و بر پايهي دبيان توسعه داده شده است. اين سيستمعامل ابزارهاي برنامهنويسي مختلفي مثل Scratch را در اختيار کاربران قرار ميدهد تا بدين طريق افراد بتوانند کدنويسي را آغاز کنند.
رزبيان جسي از اکتبر سال ۲۰۱۶ به همراه محيط دسکتاپ جديد و سبک پيکسل منتشر ميشود.
کانو اواس (Kano OS)
کانو اواس همانند رزبيان جسي بر پايهي سيستمعامل لينوکسي دبيان توسعه داده شده؛ اما اين سيستمعامل تمرکز بيشتري بر کدنويسي براي کودکان دارد. رابط کاربري بصري کانو اواس، تمام ابزارهاي مورد نياز براي کدنويسي را به شکلي ساده در دسترس کودکان قرار ميدهد.
لينوکس سبک و مينيمال (Lightweight/Minimal)
لوبونتو (Lubuntu)
لوبونتو يک توزيع سبک است که بر پايهي اوبونتو توسعه داده شده و يک گزينهي بسيار مناسب براي لپتاپها به شمار ميرود. اين سيستمعامل از محيط دسکتاپ مينيمال LXDE بهره ميبرد و مجموعهاي از اپليکيشن سبک به صورت پيشفرض بر روي آن نصب شده است. لوبونتو سرعت بالايي دارد و در مصرف انرژي نيز بسيار بهينه عمل ميکند. در واقع ميتوان گفت که اين سيستمعامل براي رايانههاي قديمي، نوتبوکها و دستگاههاي موبايلي يک گزينهي بسيار ايدهآل محسوب ميشود؛ چراکه اين توزيع لينوکسي از حافظهي رم و منابع سختافزاري کمي استفاده ميکند.
زوبونتو (Xubuntu)
زوبونتو يکي از توزيعهاي مبتني بر اوبونتو است که از محيط دسکتاپ Xfce استفاده ميکند و همين ويژگي سبب شده تا به عنوان يک سيستمعامل لينوکسي سبک شناخته شود. اين توزيع لينوکسي براي استفاده در لپتاپها و نوتبوکها و نيز دسکتاپها بسيار مناسب است؛ زيرا از منابع سختافزاري بسيار کمي استفاده ميکند. زوبونتو براي رايانههاي قديمي نيز يک گزينهي بسيار ايدهآل است.
پاپي لينوکس (Puppy Linux)
پاپي لينوکس يک توزيع فوقالعاده کوچک لينوکسي است که ميتوان آن را به طور کامل بر روي حافظهي رم اجرا کرد. اين يعني سيستمعامل ياد شده براي رايانههاي خيلي قديمي که حتي درايوري ندارند نيز مناسب است. افزون بر آنچه گفته شد اين سيستمعامل براي حذف بدافزارها نيز مورد استفاده قرار ميگيرد.
مانجارو لينوکس (Manjaro Linux)
مانجارو لينوکس يک سيستمعامل سريع، ساده و سبک است که بر پايهي آرچ لينوکس توسعه داده شده است. هدف از ساخت اين سيستمعامل اين است که تمام مزاياي آرچ لينوکس را به شکلي کاربر پسندانهتر و در دسترستر ارائه دهد؛ به طوري که استفاده از قابليتهاي اين سيستمعامل براي افراد تازهکار نيز آسان باشد. محيط دسکتاپ پيشفرض اين توزيع لينوکسي Xfce است؛ ولي شما ميتوانيد از گزينههاي ديگر نيز استفاده کنيد.
آرچ لينوکس (Arch Linux)
آرچ لينوکس براي کاربران حرفهاي و با تجربه توسعه داده شده است. هدف اين توزيع مينيمال و سبک، سادهسازي قابليتهاي مختلف است. اين سيستمعامل به يک بخش مديريت پکيج سفارشي به نام Pacman مجهز شده که ساخت، ويرايش و اشتراکگذاري پکيجها را آسان ميکند.
تايني کور (Tiny Core)
تايني کور يک توزيع لينوکسي بسيار سبک و ماژولار است. يکي از قابل توجهترين ويژگيهاي اين سيستمعامل حجم ۱۵ مگابايتي آن است. اين توزيع بر پايهي کرنل لينوکس ساخته شده و از بيزيباکس (BusyBox) و FLTK استفاده ميکند.
بادهي (Bodhi)
اين توزيع مبتني بر اوبونتو به يک محيط دسکتاپ سبک و زيبا مجهز شده است. بادهي يک سيستمعامل با قابليت شخصيسازي بسيار بالا است که تمها و اپليکيشنهاي مختلفي را در دسترس کاربران قرار ميدهد.
لينوکس براي بازيهاي ويديوي
استيم اواس (Steam OS)
گيمينگ در لينوکس رفتهرفته در حال محبوب شدن است. اگرچه شما ميتوانيد به راحتي نسخهي لينوکسي سرويس دانلود ديجيتال استيم را بر روي لينوکس نصب کنيد، اما شايد ترجيح دهيد به جاي اين کار استيم اواس را نصب کنيد. اين توزيع لينوکسي بر بازيهاي رايانهاي تمرکز دارد و با درايورهاي اختصاصي صوتي و گرافيکي براي انجام بازي بهينهسازي شده است. علاوه بر اين استيم به صورت پيشفرض در اين سيستمعامل نصب شده و شما ميتوانيد بدون هيچ دردسري از آن استفاده کنيد. ماشينهاي استيم نيز از سيستمعامل استيم اواس استفاده ميکنند.
اوبونتو گيمپک (Ubuntu Game Pack)
اوبونتو گيمپک امکان لذت بردن از تقريبا ۶۰۰۰ بازي را به کاربران ارائه ميدهد. علاوه بر اين استيم، پليآنلينوکس و واين براي اجراي بازيهاي ويندوزي به صورت پيشفرض در اين توزيع لينوکسي نصب شدهاند. اين سيستمعامل بر پايهي اوبونتو ۱۴.۰۴ توسعه داده شده است. مسلما اگر به دنبال اين هستيد که بلافاصله پس از نصب يک سيستمعامل بازيهاي مورد نظرتان را اجرا کنيد، اوبونتو گيمپک يک گزينهي بسيار عالي است.
فدورا گيمز اسپين (Fedora Games Spin)
اين سيستمعامل به صورت پيشفرض به همراه تعداد زيادي بازي متنباز لينوکسي عرضه ميشود. فدورا گيمز يکي از اسپينهاي سيستمعامل فدورا است و بازيهاي مختلفي در سبک آرکيد، ورزشي، استراتژي، ماجراجويي، اکشن و غيره پشتيباني ميکند.
اين توزيع لينوکسي ۳.۸ گيگابايت حجم دارد و ميتوانيد آن را بر روي هارد ديسک يا ديسک زنده اجرا کنيد.
اسپارکي لينوکس گيماور اديشن (SparkyLinux Game Over Edition)
نسخههاي مختلفي از اسپارکي لينوکس در دسترس است؛ اما اين توزيع به طور خاصي بر گيمينگ تمرکز دارد و شايد کاربرديترين نسخهي جانبي اسپارکي لينوکس باشد. محيط دسکتاپ در نظر گرفته شده براي اين سيستمعامل LXDE است و تعداد زيادي بازي در کنار استيم، پليآنلينوکس و واين به صورت پيشفرض بر روي آن نصب شده است. با نصب اين سيستمعامل شما ميتوانيد به راحتي به تعداد بسيار زيادي بازي رايگان و پولي دسترسي داشته باشيد.
لينوکس براي امنيت و بازيابي
کالي لينوکس (Kali Linux)
کالي لينوکس که قبلا با نام بکترک شناخته ميشد يک توزيع براي تست نفوذ است که در جوامع آنلاين امنيتي از آن زياد استفاده ميشود. اين سيستمعامل بر پايهي دبيان توسعه داده شده و انجام تستهاي امنيتي آنلاين را آسان ميکند.
پارتد مجيک (Parted Magic)
پارتد مجيک اساسا يک ابزار مديريت ديسک است که ميتوان با استفاده از آن ديسک سخت را پارتيشنبندي و کپي کرد. اين سيستمعامل براي بازيابي آسان اطلاعات و پاک کردن امن اطلاعت نيز مورد استفاده قرار ميگيرد.
جيپارتد (GParted)
هدف از توسعهي جيپارتد اين است که بتوان ديسک سخت را با روشي ساده، و با استفاده از يک رابط کاربري گرافيکي پارتيشنبندي کرد. نسخهي استاندارد اين ابزار در بسياري از توزيعهاي لينوکسي اضافه خواهد شد. اين نسخه اما يک نسخهي کاملا مجزا است که از آن به عنوان يک سيستمعامل اختصاصي ياد ميکنند. در هرحال همانند بسياري از توزيعهاي لينوکسي ديگر امکان اجراي جيپارتد بر روي ديسک زنده وجود دارد. اگر ميخواهيد بدون وارد شدن به منوي بوت رايانه و سيستمعامل، ديسک سخت خود را مديريت کنيد، پيشنهاد ميکنيم از جيپارتد استفاده کنيد.
تِيلز (TAILS)
تيلز يک توزيع لينوکسي است که تماما بر پايهي امنيت و حريم شخصي توسعه داده است. تيلز يک سيستمعامل زنده است که ميتوانيد بر روي يک ديويدي، يواسبي يا کارت اسدي از آن استفاده کنيد؛ بنابراين شما ميتوانيد با اين توزيع لينوکسي از هر رايانهاي استفاده کنيد بدون اينکه ردي از فعاليت شما بر جاي بماند. تمامي ارتباطات اينترنتي از طريق شبکهي تور (TOR) مسيردهي ميشوند و در نتيجه هويت کاربر مخفي باقي خواهد ماند. علاوه بر اين ابزارهاي رمزنگاري موجود در اين سيستمعامل از تمامي روشهاي ارتباطي شما محافظت خواهد کرد.
لينوکس براي کسب و کار
ردهت اينترپرايز لينوکس (Red Hat Enterprise Linux)
ردهت اينترپرايز لينوکس يکي از توزيعات تجاري مبتني بر فدورا است که براي مشتريان تجاري توسعه داده شده است. اين سيستمعامل به يکسري افزونه و گواهي مخصوص مديران مجهز شده است.
سوس لينوکس اينترپرايز (SUSE Linux Enterprise)
اين سيستمعامل براي استفادههاي تجاري توليد شده است. سوس لينوکس اينترپرايز براي استفاده از برنامههاي مختلف اداري بسيار مناسب است. اين توزيع لينوکسي انعطافپذيري زيادي دارد و ميتوان آن را بر روي انوع مختلفي از دستگاهها نصب کرد. سيستمعامل مورد بحث همچنين براي پردازشهاي سنگين پايداري بسيار بالايي از خود نشان ميدهد. افزون بر آنچه گفته شد بد نيست اشاره کنيم نسخهي مخصوص سرور اين سيستمعامل نيز منتشر شده است.
توزيع لينوکسي مورد علاقهي شما کدام است؟
مطالب جذاب، داغ و آموزشي فناوري اطلاعات در کانال تلگرامي «آي تي»
بازار