زوميت/ ثبت سفارش براي واردات گوشي با ارز توافقي آغاز شده است و واردکنندگان اقدام به ثبت کالاهاي موردنياز خود کردهاند. اما آيا واردات گوشي با نرخ ارز توافقي باعث کاهش قيمتها و تعادل بازار موبايل ميشود؟
از چند روز پيش اعلام شد که گوشي موبايل در دستهي کالاهايي قرار ميگيرد که ارز دولتي يا همان دلار ۴۴۰۰ به آن تعلق نميگيرد. اگرچه از زمان انتشار ليست واردکنندگاني که ارز دولتي دريافت کرده بودند، تاکنون هيچ دستگاه گوشي به کشور وارد نشده و حتي کالاهاي وارداتي هم در گمرک قرار گرفته و ترخيص نشده است، اما باتوجه به وضعيت نابهسامان بازار موبايل، ظاهرا مسئولان درصدد برآمدهاند تا اوضاع را کمي سروسامان ببخشند؛ چرا که قيمتها بهشدت بالا رفته و جنس در بازار کم شده است.
ترخيص کالا از يک سو و تزريق گوشيهاي احتکارشده که با دلار دولتي وارد کشور شده از سوي ديگر، موضوعاتي است که بازار را تحتتاثير قرار داده است.
براساس گزارش واردکنندگان، احتمالا تا چند روز آينده گوشيهاي وارداتي از گمرک ترخيص ميشود؛ همچنين وزير ارتباطات وعده داده که گوشيهاي احتکارشده به بازار تزريق ميشود؛ اما حالا اين سوال مطرح ميشود که اين گوشيها با چه قيمتي در اختيار مشتري قرار ميگيرد و مدل قيمتگذاري به چه شکل خواهد بود؛ با دلار ۴۲۰۰ توماني يا به نرخ روز؟
اگر گوشيها با دلار دولتي به بازار عرضه شود، قطعا باز هم شاهد هرجومرج و نابهسامانيهايي در بازار خواهيم بود که البته همين موضوع نحوهي عرضه و اينکه به چه روشي در اختيار بازار قرار گيرد جاي تامل دارد. بنابراين بايد منتظر بمانيم و ببينيم که مسئولان براي واردات اين گوشيها به بازار چه تدبيري ميانديشند.
در همين راستا، ديروز رييس اتحاديه لوازم صوتي و تصويري و تلفن همراه اعلام کرده بود فعلا گوشي نخريد چرا که ۱۳۰ هزار دستگاه تا هفتهي آينده به بازار عرضه ميشود و بازار به تعادل ميرسد.
بد نيست نگاهي به آمار و ارقامي که توسط همين مقامات مسئول ارائه شده بود، بيندازيم. در جلسهي بررسي علل تعلل در اجراي طرح رجيستري که اوايل آذرماه سال گذشته برگزار شد، رييس انجمن واردکنندگان موبايل اعلام کرد که نياز بازار موبايل کشور روزانه ۳۵ هزار دستگاه است. در اين جلسه، ابراهيم درستي، رييس اتحاديهي لوازم صوتي و تصويري و تلفن همراه نيز حضور داشت. بنابراين حالا اين موضوع مطرح ميشود که با استناد به آمار ارائهشده، با ۱۳۰ هزار دستگاه فقط حدود ۴ روز نياز بازار موبايل تامين ميشود، آيا به اين شکل قرار است بازار به تعادل برسد؛ يعني چهار روز به تعادل برسد بعد چه اتفاقي ميافتد، بعد از آن نياز بازار به چه شکلي تامين ميشود؟ اين ۱۳۰ هزار دستگاه گوشي در چه شهرهايي قرار است توزيع شود و به دست چه کساني خواهد رسيد و چندين ابهام و اما و اگر ديگر که هنوز جوابي براي آنها ارائه نشده است.
کلام آخر
با وجود اين مسائل، رئيس اتحاديه دستگاههاي مخابراتي اعلام کرده است که اگر بستهي جديد ارزي منجر به تکنرخيشدن ارز شود و هر واردکننده، ارز موردنيازش را دريافت کند و کالا بهوفور در بازار موجود باشد، قطعا اين طرح موفق خواهد بود و بازار سروسامان مييابد.
محبي معتقد است بايد نرخ بازار ثانويه، نرخ اصلي ارز در کشور شود و ارز تکنرخي شود. اما پرداختن به اين موضوع نيز خالي از لطف نيست که نرخ ارز بازار ثانويه هم حتي از سوي رييس بانک مرکزي اعلام نشد و اينکه همچنان شاهد نوسانات نرخ دلار خواهيم بود.
با همهي اينها پيشبيني ميشود که با تکنرخيشدن قيمت ارز و قرار گرفتن ارز در اختيار واردکنندگان، قطعا بخشي از مشکلات بازار حل خواهد شد؛ اما همانطور که در زوميت قبلا نيز به موضوع ارزان نشدن قيمت گوشي پرداختيم؛ تاکنون که گوشي با ارز ۴۲۰۰ توماني وارد شده بود، هيچکس طعم خريد با اين نرخ را نچشيده بود و سود آن به جيب واردکننده و دلال و واسطهها ميرفت و گوشي با قيمتي بيش از دو برابر به دست مشتري ميرسيد؛ چنانچه قيمت آيفون 10 تا اوايل هفتهي جاري به مرز ۱۵ ميليون تومان هم رسيد؛ يعني عرضه با دلار بيش از ۱۲ هزار تومان. حالا که قرار است دلار آزاد که هماکنون بين ۹ تا ۱۰ هزار تومان قيمت دارد، به واردات موبايل اختصاص يابد، با چه قيمتي بهدست مشتري ميرسد؟
بايد ديد در آينده چه اتفاقي ميافتد؛ آيا نظارت دقيقي در بازار صورت ميگيرد که واردکننده با دلار توافقي گوشي وارد کند و با سود منطقي آن را بهدست مشتري برساند يا همچنان شاهد هرجومرج و کلاهبرداري در بازار خواهيم بود؟
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار