باشگاه خبرنگاران/ شرکت اپل و سامسونگ در سال 2018 به فاصله يک ماه از گوشيهاي پرچمدار خود رونمايي کردند که در اين گزارش به مقايسه کيفيت دوربين اين دو گوشي ميپردازيم.
زماني که LG جسورانه به دنبال شکستن مرزها و نصب هر نوع دوربيني براي V40 ThinQ است، Apple و Samsung در يک دوئل نزديک، محافظهکارانه به دنبال تکميل دوربينهاي دوگانه خود هستند. همانطور که در اين نسل از تلفنهاي هوشمند شاهد بوديم، پيکربندي اين دو شرکت هرگز مانند هم نبوده، سال گذشته دو محصول اين شرکت در بخش دوربين از نظر سختافزاري شبيه به هم بودند ولي مدلهاي iPhone XS از سنسور بزرگ 1/2.55 همراه با فوکوس خودکار با پيکسل دوگانه در دوربين اصلي استفاده کردند.
تنها چيزي که در دوربين اصلي بين اين دو مدل متفاوت است، محل قرار گرفتن دوربين است که در Note9 دوربينها در وسط و در XS Max به همان حال معمول در کناره گوشي قرار دارد. در بخش دوربين سلفي، سامسونگ براي Note9 به وضوح بهتر عمل کرده، سختافزار دوربين جلو در آن بهتر، لنز آن بازتر است و تصاوير روشنتري ثبت ميکند. همچنين فاصله کانوني عريضتر، سنسور بزرگتر و پيکسلها با کيفيت و تعداد بيشتري هستند.
نگاهي دقيقتر
iPhone 7 Plus در سال 2016 عرضه شد و اولين گوشي با دوربين ثانويه شرکت اپل لقب گرفت. اين شرکت از شما ميخواست تصاوير پرتره با زمينه بلور (تار) بگيريد و با استفاده از هردو دوربين اصلي و تلهفوتو بهترين عملکرد آن را مشاهده کنيد. اين سومين نسل اين دوربينهاست که در مدلهاي XS و Max ديده ميشود.
در اين حال سامسونگ براي اولين بار در Note8 از دوربين ثانويه استفاده کرد و همان طراحي آيفون را براي جاي دوربينها در پشت گوشي تکرار کرد. گرچه دوربين تلهفوتو گلکسي از آيفون الهام گرفته شده ولي وقتي بحث دوربين اصلي به ميان ميآيد، اوضاع متفاوت است. سامسونگ در Galaxy S7 از سنسور پيکسل دوگانه استفاده کرد و از آن زمان به بعد ساير توليد کنندگان تلفن هوشمند از جمله اپل نيز از اين ايده براي ارتقاء دوربين محصولات خود استفاده کردند.
Note9 از يک نوع سنسور ½.55 به همراه پيکسل 1.4 ميکرومتري استفاده کرده که هرکدام به فوکوس خودکار مجهز شدهاند. تصويرگر در پشت دو لنز 26 ميليمتري جايگرفته و دهانه لنزها در حالت نور کافي f/2.5 و شرايط نور کم به f/1.5 تغيير ميکند. همچنين لنزها تثبيت شده هستند.
همين وضعيت در iPhone وجود دارد. البته به جاي دهانه لنز قابل تغيير از f/1.8 ثابت استفاده شده اما بقيه موارد يکسان هستند، همان اندازه سنسور و پيکسل، همان فاصله کانوني موثر، فوکوس خودکار دو پيکسلي و همان تثبيت کننده تصوير. به نظر ميرسد تلهفوتو هر دو مدل يکسان است، حداقل از نظر مشخصات اينطور به نظر ميآيند؛ 12 مگاپيکسل، سنسور کوچکتر 1/3.4 به همراه 1.0 ميکرومتر پيکسل از ويژگيهاي شاخص آنها است. ميدان ديد لنزها معادل 52 ميليمتر در 35 ميليمتر در شرايط دوربين (بنابراين به طور موثري در مقايسه با ماژول اصلي زوم 2 برابري دارد)، داراي ديافراگم f/2.4 تثبيت شده براي هر دو مدل است.
تفاوت ديگر بين XS Max و Note9 در آن است که آيفون از فلش LED چهارگانه و سامسونگ از يک LED فلش استفاده ميکند. به طور کلي هر دو مدل تصاوير بسيار خوبي مياندازند که بدون نويز، شفاف و با کيفيت هستند. سامسونگ تصاوير را در فريمهاي مختلف تهيه کرده، آنها را تحليل و با هم ترکيب ميکند. اينکار با HDR (تن بالا) در تنظيمات ضمني اين محصول است.
کيفيت تصوير برداري در روز
در شرايط نوري خوب، Note9 و XS Max هر دو بهترين تصاويري که از يک گوشي هوشمند انتظار داريد را ثبت ميکنند. تا آنجايي که دوربين 12mp اجازه دهد تصاوير شفاف هستند و جزئيات در تصوير به خوبي ديده ميشوند. در نوت 9 زماني که نويز در تصوير کاهش پيدا ميکند کادر آمادگي براي تصوير برداري ظاهر ميشود، در آيفون مانند Note9 عملا تصاوير بدون نويز بودند. بايد بگوييم ما به ديدن نويز در تصاويري که از گوشيهاي سامسونگ نيستند عادت کردهايم، اما در محصول اخير آيفون هم به تصاوير بدون نويز برخواهيم خورد.
همانطور که مشخص است اين دو شرکت عملکرد متفاوتي براي توليد رنگ دارند، سامسونگ طبق معمول تلاش براي ساخت تصاوير زنده تر و شاداب تر دارد به ويژه رنگهاي گرم به سبز تمايل دارند. در عين حال اپل تلاش زيادي براي شادابي رنگها نميکند و سعي ميکند تصاويرش به حالت واقعي نزديکتر باشد. اتفاقي که مخصوصا در پاييز باعث خسته کننده شدن تصاوير ميشود.
در حالي که رنگها قابل بحث هستند اما دامنه پويا ويژگيها، قابليت اندازهگيري بيشتري دارد و عملکرد آيفون در آن بهتر است. ما مدتي است به اين حقيقت رسيدهايم که تصوير خوب حاصل يک پردازش خوب است؛ در همين خصوص سختافزار قوي و پردازش آيفون در نقاط برجسته و هايلايتها عملکرد بهتري دارد. تصويري از يک مجسمه حلزون و يک هتل از فاصله نسبتا زياد گرفته شده، يک قسمت از آن تصوير بريده شده و نتيجه حاصل آن است که رنگها در تصوير Note9 به سفيدي تمايل دارند و در آيفون واقعي تر هستند.
بزرگنمايي
تخصص دوربين تلهفوتو اپل تصاوير پرتره است اما اين به معني ناکارآمدي در بزرگنمايي نيست. دو برابر بزرگنمايي در Xs Mas عملکرد بهتري نسبت به Note9 داشته است (حتي اگر برتري خفيف باشد). هر دو دوربين سطح يکساني از جزئيات را در بزرگنماييها به نمايش گذاشتند، دوربين تلهفوتو در آيفون کنتراست-ماکرو بهتري ارائه داد و جزئيات تصاوير شارپ و واضح بود اما کمي نويز هم در تصاوير ديده ميشد. نکته مورد توجه اين است که تمام اين تفاوتها و ضعفها واقعا جزئي هستند و به طور کلي ايرادي به تصاوير وارد نيست و نميتوان دوربيني را از ديگري برتر دانست.
کيفيت تصوير برداري در شب(نور کم)
زماني که نور کم ميشود صحبت در مورد مشخصهها سختتر ميشود.در مورد تصوير برداري در غروب، ما متوجه شديم که تصاوير آيفون عموما کمي تاريکتر هستند. سطح رنگ، نور در حال حرکت و ثابت متفاوت است، در اين حالت ميتوان گفت بهتر است منبع نور خارج از کادر باشد که اين موضوع باعث ميشود سايهها بيشاز حد تاريک شوند.
تصاوير آيفون در نقاط اشباع نور، تاريکتر است، در حالي که Galaxy نور را کاملتر نشان ميدهد. بهتر است در شب از دوربين تلهفوتو استفاده نکنيد، سنسور کوچکتر، پيکسل واحد و دهانه باريک نميتواند نور شب را با کيفيت نشان دهد. در هنگام زوم هم ميدانيم که قطعه مورد نظر از تصوير برش داده شده و به ما نشان داده ميشود.
در حالت نور کم زوم 2 برابر در حالت 1:1 واقعا نتيجه جالبي به همراه ندارد. يک راه گريز در هر دو مدل براي گرفتن تصاوير پرتره (فوکوس زنده در سامسونگ) در تاريکي وجود دارد. از آنجايي که هر دو حالت پرتره از ماژول لنز بلند استفاده ميکنند، شما ميتوانيد مطمئن باشيد حالت پيشفرض روي دوربين اصلي نباشد. در اين شرايط وقتي حالت پرتره را انتخاب نکنيد، الگوريتمهاي جداسازي اجازه زوم در حالت تاريک را به شما ميدهند.
پرتره
اجازه دهيد در اين حالت از تنظيمات پيشفرض موجود در تلفنهاي همراه استفاده کنيم. اپل به جاي تشخيص دقيق صورت، حالتي بيضي شکل را روي صورت ايزوله کرده و آن را کانون عکس قرار ميدهد. در ادامه به تدريج باقي عکس را تار ميکند و پرتره را تشکيل ميدهد. در اين حالت مرز دقيق صورت و پس زمينه تشخيص داده نميشود. به طور کلي اين روش براي انسانها، کمي بهتر از روش سامسونگ است، مخصوصا وقتي سوژه موهاي کوتاهي داشته باشد. گرچه تشخيص مرز صورت با پس زمينه در Note 9 هم خوب است.
رنگ پوست و دامنه پويا در آيفون بهتر است. در پرتره سامسونگ هم نتيجه خوبي مشاهده شده است، رنگ پوست انسان بازتر، صافتر و بدون لکه است که مقداري از رنگ طبيعي تصوير دور ميشود. همچنين در Note 9 کانون مرکزي و پس زمينه کاملا از هم جدا به نظر ميرسند. اپل همچنين در نمايش نور پسزمينه نيز دست بالا را دارد. نور در پسزمينه iPhone متقاعد کنندهتر است و دايره نور جلوه زيباتري نسبت به Galaxy دارد. البته فاصله نور و اشياء نسبت به محل دوربين بايد متناسب باشد اما با کمي تلاش به هالههاي نور خوبي در پسزمينه ميرسيد.
سلفي
با نگاه کلي به مشخصات به نظر ميرسد دوربين جلوي سامسونگ به شدت با کيفيت طراحي شده، اما اين لزوما همه ماجرا نيست. دوربين جلو يکي از بخشهايي است که برتري در آن مشهود است، ما همچنان فکر ميکنيم لنز معادل 25mm براي سلفي بهتر از 35mm است. لنز 25mm سامسونگ نماي عريضتر ودلپذيرتري را از صورت انسان ارائه ميدهد.
بار ديگر آيفون رنگ طبيعي تري از پوست انسان نمايش ميدهد، با گرمي اضافهاي که در گلکسي وجود ندارد، رنگها به سمت صورتي مايل هستند در حالي که در آيفون رنگ پوست زردتر به نظر ميرسد. همچنين HDR هوشمند اپل نمايش خوبي از صورت انسان دارد و به خوبي اجزاي صورت را پوشش ميدهد. با لنز سلفي طولانيتر نقطه ضعف آيفون تبديل به مزيت آن شد که در سلفيهاي پرتره قابل مشاهده است.
فيلم برداري
هر دو گوشي قادر به فيلم برداري 4K با 60 فريم در ثانيه هستند، البته بديهي است که کيفيت 30 فريم در ثانيه نيز موجود باشد. در فيلمبرداري 1080p نيز 30 و 60 فريم در ثانيه موجود است ضمن اينکه آيفون 24 فريم در ثانيه را هم پشتيباني ميکند.
عملکرد اين دو مدل در فيلمبرداري در نور روز شبيه به هم است. جزئيات در فيلمبرداري 4K آيفون بهتر است در حالي که گلکسي در 1080p فيلم با کيفيتتري ضبط ميکند. در آيفون رنگها گرمتر هستند و اشباع بيشتري دارند، البته اين اصلا به اين معنا نيست که رنگها در گلکسي خسته کننده هستند. دامنه پويا در آزمايشها يکسان بودند.
در حالت فيلمبرداري هم اختلاف مشهود است، برتري دوربين تلهفوتو آيفون نسبت به Note9 در نور خوب، تصاوير شفافتر و جزئيات دقيقتر است. اما در کيفيت 1080p سامسونگ بهتر کار کرده و در 30 فريم در ثانيه حتي از آيفون هم بهتر است. در حالت نورکم نيز آزمايشهايي انجام شده که آيفون عملکرد بهتري در جزئيات و نقاط برجسته داشته است. همچنين منابع نور در آيفون رنگ طبيعيتري دارد.
جمعبندي
اين دو مدل خيلي شبيه به هم عمل کردند، تعجبي نداشت که هر دو دوربين همواره تصاوير و فيلمهاي بسيار با کيفيت، با کمترين نويز، جزئيات بالا و فوکوس سريع داشته باشند. رنگبندي شايد مهمترين تفاوت در تصاوير گرفته شده با اين دو دوربين بود، بعضي رنگهاي شاداب Note9 را ترجيح ميدهند و بعضي به تصاوير طبيعي XS Max علاقه دارند. بعضي آسمان سينمايي سامسونگ را ميخواهند و بعضي آسمان واقعيتر آيفون را طلب ميکنند.
تفاوت ديگر در دامنه پويا تصاوير بود، نوع استفاده از HDR در اين دو شرکت متفاوت است، اپل بهتر کار کرده و HDR خود را هوشمند ساخته، بنابر اين در نقاط برجسته و سايهها، کيفيت بالاتري را ارائه ميدهد اما سامسونگ از نوع ساده و سطح رنگ بالا HDR استفاده کرده و کمي در اين مورد از رقيب خود عقب مانده است. همچنين دوربين تلهفوتو iPhone عملکردي بهتر دارد البته اختلاف فاحش نيست اما خروجي تصوير را متفاوتتر ميکند. از طرفي در فيلمبرداري دوربين 4K آيفون بهتر بود و اگر قصد زوم در هنگام فيلمبرداري داريد، XS Max انتخاب بهتري است.
برتريهاي سختافزاري Note9 به معناي برتري تصوير آن نيست، هرچند در بحث سختافزار، لنز آيفون عملکرد بهتري ميتوانست داشته باشد. به طور کلي هر دو تلفن هوشمند بسيار با کيفيت، با قابليتهاي بالا و البته گران هستند، ضمنا گفتني است که براي انتخاب مدل صرفا کيفيت دوربينها را مد نظر قرار نديد، همه جوانب را در نظر داشته باشيد.
بازار