ايسنا/ تا همين چند سال پيش، واگذاري تلفن ثابت مشکلاتي ازجمله در صف ماندن متقاضيان را به دنبال داشت، اما اين روند طي سالهاي گذشته، رو به بهبود بوده و اکنون بهروز شدن اين واگذاري، يکي از نتايج آن به شمار ميرود.
از زماني که تلفن همراه يک کالاي لوکس به حساب ميآمد، مدت زمان زيادي نميگذرد و سابقهي آن شايد به بيشتر از ۱۰ سال برسد. اما تلفن ثابت در ايران سابقهي بيشتري دارد. اگر اختراع تلفن در جهان در زماني بيش از ۱۰۰ سال گذشته را کنار بگذاريم، بيش از ۱۰۰ سال هم از ورود اين ابزار به ايران ميگذرد. اما تلفن ثابت هم در ابتداي ورودش، کارکردهاي امروز را نداشت.
بخشي از توضيحاتي که در تاريخچهي تلفن در صفحهي ويکيپديا و با استفاده از اطلاعات شرکت مخابرات ايران آمده، به اين شرح است: «در سال ۱۳۰۲ قراردادي براي احداث خطوط تلفني زيرزميني منعقد شد و در سال ۱۳۰۵ تلفن خودکار جديد روي ۲۳۰۰ رشته کابل در مرکز اکباتان آماده بهرهبرداري شد. مرکز تلفن اکباتان در سال ۱۳۱۶ به ۶۰۰ شماره تلفن رسيد و دو سال بعد بهرهبرداري شد و در سال ۱۳۳۷ به ۱۳ هزار شماره توسعه يافت. خطوط تلفن جديد يا کارير نيز پس از شهريور ۱۳۲۰ مورد بهرهبرداري قرار گرفت و ارتباط تلفني بين تهران و ساير شهرها گسترش يافت و مراکز تلفني تهران يکي پس از ديگري تأسيس شد.»
دريافت خطوط تلفن ثابت هم به احتمال زياد در ابتدا مشکلات خاص خود را داشت؛ با وجود اين، در سالهاي اخير، استفاده از تلفن ثابت به يک موضوع کاملا عادي و پيشپاافتاده تبديل شده است. اگرچه روند استفاده از تلفن ثابت به مرور زمان تا حد زيادي جايش را به خطوط سيار تلفنهاي همراه داده است، اما تلفن ثابت هنوز هم کارکردهاي خود را دارد.
از طرف ديگر، افزايش ضريب نفوذ استفاده از تلفن ثابت و گسترش اين ابزار ارتباطي، يکي از خدماتي است که توسط دولتمردان ارائه ميشود و بهنحوي از افتخارات آنها محسوب ميشود. اما اگر بخواهيم آماري مقايسهاي از واگذاري تلفن ثابت پيش از انقلاب اسلامي و پس از آن ارائه دهيم، ميتوان ابتدا به آمار وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در دولت نهم اشاره کرد. طبق گزارش ۱۰ سال پيش محمد سليماني، ميزان واگذاري تلفن ثابت در ابتداي انقلاب، ۸۵۰ هزار خط بود که اين عدد تا سال ۱۳۸۴ به ۱۸ ميليون و ۶۰۰ هزار خط و از آن سال تا ۱۳۸۸ به بيش از ۲۴ ميليون خط رسيده بود.
همچنين طبق همين گزارش، هزينه ثبتنام تلفن ثابت در ابتداي انقلاب اسلامي در شهر تهران، يک ميليون و ۲۰۰ هزار تومان بود که تا مدت زيادي اين هزينه ۵۰ هزار تومان بود و اکنون به ۲۰۰ هزار تومان رسيده است. هرچند بارها عنوان شده که هزينهي نگهداري و قيمت تمامشدهي يک خط تلفن بيش از يک ميليون تومان است و با اين ارقام کنوني، براي مخابرات چندان مقرون به صرفه نيست.
اما يکي ديگر از مشکلات واگذاري تلفن ثابت، در صف انتظار ماندن براي مشترکان بود و طي سالهاي گذشته، همچنان گلايههايي در اين زمينه وجود داشت. تا جايي که در پاسخ به اين موضوع عنوان شد در ۸۰ درصد نقاط شهري، خط تلفن ثابت در مدت زماني کمتر از يک تا دو هفته واگذار ميشود و البته رسول سراييان - مديرعامل وقت مخابرات ايران - در اين خصوص اظهار کرده بود: زمان يک ماه براي دريافت تلفن ثابت زمان زيادي نيست، هرچند ما تلاش داريم که اين مشکل را برطرف کنيم.
درخواست تلفن ثابت بهصورت الکترونيکي
البته مخابرات مدعي است ثبتنام و واگذاري تلفن ثابت طي سالهاي بعد از خصوصيسازي مخابرات ايران هرگز متوقف نشده و در اين مدت، تلفن بيش از ۹۹ درصد متقاضيان واگذار شده است. حتي در برخي از استانها از چند سال گذشته، واگذاري تلفن ثابت به صورت بهروز انجام ميشود و اگرچه در استانهايي مانند تهران که تعداد درخواستهاي تلفن ثابت زياد بوده، مشکلاتي در واگذاري وجود داشت اما اخيرا اين امکان در تهران هم فراهم شده که افراد متقاضي تلفن ثابت، بتوانند در کوتاهترين زمان و ظرف يک يا دو روز خط جديد را دريافت کنند.
همچنين در اقدامي ديگر، از سال گذشته، امکان درخواست تلفن ثابت به صورت الکترونيکي فراهم شده است و ديگر نيازي به مراجعهي حضوري نيست. درواقع درخواست براي دريافت تلفن ثابت که پيش از اين زمان زيادي طول ميکشيد و شايد فرآيندهاي دشواري داشت، اکنون در بيشتر مناطق، به راحتي قابل انجام است و فرآيند آن هم کوتاهتر شده است.
در حال حاضر به نظر ميرسد تلفنهاي ثابت نصبشده در ايران، به بيش از ۳۰ ميليون رسيده و با توجه به تعداد خانوارها، حتي برخي بيش از يک خط تلفن در خانه دارند و مشکلات به حداقل رسيده است. هرچند هنوز هم در برخي از مناطق ممکن است مشکلات واگذاري وجود داشته باشد و تقاضاي برخي از افراد هنوز به نتيجه نرسيده و يا مدت زمان بيشتري از حد معمول به طول بينجامد.
بازار