سخت افزار/ روند افزايش قيمت قطعات سخت افزاري، به مانند تمامي محصولات داخلي بازار، حتي توليدات داخلي، از اوايل سال 1397 با صعود ناگهاني، به طور چشمگيري افزايش يافته و امکان خريد را از بسياري از کاربران سلب نمود؛ هر چند که مطالب بسياري را در اين زمينه منتشر نموديم، اما بايد اشاره کنيم که سقوط فرصت هاي شغل متعدد را مي توان يکي از بدترين آسيب هاي افزايش نرخ ارزهاي خارجي دانست. متاسفانه بازار ايران با فروپاشي اقتصادي روبرو است که اين امر به ضعف بسياري از خانوارهاي ايراني انجاميده و افراد بسياري را بيکار کرده است.
در حالي که دولت ناتوان از کنترل قيمت ها بوده است، در حاشيه اوايل زمستان سال جاري، شيب ملايمي در کاهش نرخ ارزهاي خارجي خصوصا دلار مشاهده شده و به طبع تا حدودي کاهش قيمت را در دنياي سخت افزار و IT ايران شاهد بوديم. هر چند که برخي از دلالان و سودجويان بازار سخت افزار از اين فرصت نهايت استفاده را برده و با توجه به عدم توان سازمان هاي نظارتي، اقلام را با قيمت نجومي عرضه کرده و يا حتي دلار 4200 توماني را به مانند ارزهاي آزاد مورد استفاده قرار دادند، اما کاهش قيمت در 2 نوبت، کمي به اميدواري ما در اين حوزه کمک نمود.
با نزديک شدن به سال نوي خورشيدي، باز هم شاهد بالا رفتن ارزش ارزهاي خارجي و قيمت ها هستيم؛ دولت همچنان ناتوان از کنترل قيمت ها، تدابيري را انديشيده است که عمدتا در حد شعار باقي مانده است. در روزهاي اخير قيمت قطعات سخت افزاري در بازار با شيب ملايم به سمت بالا در حرکت بوده و احتمالا تا پس از سال نو و عيد باستاني نوروز نيز اين افزايش قيمت همچنان پابرجا خواهد ماند. به هر حال اين افزايش قيمت به چندين بخش مرتبط خواهد بود که افزايش نرخ ارز و عدم توانايي در کنترل آن، تنها يکي از دلايل و البته مهمترين عامل است.
سواستفاده برخي از کمپاني هاي داخلي و دلالان، به بالا رفتن قيمت دامن زده و باث شده است تا کاربر ايراني قطعات سخت افزاري را با قيمت هاي بالايي خريداري نمايد. جالب است بدانيد که حتي برخي از گزارش ها حاکي از آن است که کاربران بسياري به دنبال قطعات سطح پايين و حداقلي براي اجراي بازي ها مي روند. از سوي ديگر احتکار دلالان و برخي از شرکت ها نيز مسئله اي است که در ماه هاي اخير به شدت برجسته بوده است؛ از مانيتورهايي که امکان پشتيباني از G-Sync را يافته اند تا کارت گرافيک هاي ميان رده سري GTX، همگي در اين بازار عجيب دست به دست هم داده اند تا حقوق خريداران پايمال شود.
اميدواريم که اين بازار آشفته مجددا به روزهاي عادي خود باز گردد؛ هر چند که از ديدگاه علمي، عملا غير ممکن است!
بازار