انتخاب/ يک قرن پيش، روسيه براي حقوق برابر تحصيل و کار بين مردان و زنان تلاش کرد و اين روزها اثرات اين تلاش ها در حوزه فناوري احساس مي شود.
سال ها پيش بسياري سخت بود که زنان را در عرصه هاي برتر شغلي ببينيم اما اکنون شاهد حضور زنان در برترين دانشگاه ها، برترين مشاغل و... هستيم. اين موضوع در روسيه بسيار مشهود است. زناني که در عرصه هاي رياضيات، کامپيوتر و... تلاش مي کنند و اتفاقا نسبت به همکاران مرد خود سطحي قابل قبول دارند.
بر اساس آمار موسسه يونسکو ، 40 درصد از محققان روسيه را زنان تشکيل مي دهند و شرکت هاي مطرح روسيه مثل شرکت پانداکس که لقب گوگل روسيه را داراست نيز حدود يک سوم از پست هاي مهم و کارمندان خود را به زنان اختصاص داده اند.
جالب است بدانيد در ديگر کشورهاي منطقه، مانند بلغارستان و روماني نيز در مورد تنوع حضور زنان در علوم، فناورري، مهندسي و رياضي نيز شاهد حضور بالاتر از حد متوسط زنان هستيم.
جين فرانکلند مديرعامل Cyber Security Capital در انگليس و نويسنده کتاب " در امنيت" مي گويد: "اروپاي شرقي به طور مداوم به زنان توجهي قابل مشاهده را در حوزه فناوري و امنيت سايبري نشان مي دهد.
او معتقد است که دلايل متعددي براي اين موضوع وجود دارد: براي مثال از دختران انتظار مي رود که دانش کامپيوتري را از سنين پايين بياموزند و به خوبي به واسطه آن کار کنند و البته هيچ عذري براي نياموختن اين مهارت وجود ندارد.
اما ا ديد فرانکلد چيزي بيشتري نيز وجود دارد، او مي گويد: "به لحاظ فرهنگي، زنان اروپاي شرقي به عنوان يک طبيعت واقعي شناخته شده اند و به اين معني است که آنها بيشتر مايل به سخن گفتن از خود و داراي اعتماد به نفس هستند و اين خصايصي است که معمولا از سوي مردان در محل کار استفاده مي شود.
در کنار اين ها الگوهاي خانواده ها هم تغيير کرده و دختران از سوي والدين تشويق مي شوند که موثر و قوي تر باشند. خانم شاپاکوا، مدير يک شرکت فناوري مي گويد اين براي من بسيار معنادار بود که عنوان يک کودک، شاهد بودم که پدر و مادرم پس انداز خود را جمع و براي من يک نوت بوک ويژه خريدند، آن هم در حالي که مي دانستم تا چه حد به پس انداز خود نياز دارند.
يک مطالعه انجام شده توسط مايکروسافت در سال 2017 نشان داد که بيش از 60 درصد والدين روسي دختران خود را براي مطالعه علم، فناوري، مهندسي و رياضي تشويق مي کنند
تاريخ حضور زنان روس در عرصه فناورري تقريبا صد ساله است. در دهه 1920، روسيه يکي از اولين کشورهايي بود که قوانيني را وضع کرد که حقوق برابر را براي تحصيل و کار براي مردان و زنان ايجاد مي کرد. به گفته وزارت آموزش و پرورش روسيه، درصد پژوهشگران زن را به مرور افزايش داد و تا سال 1928 به 10 درصد رساند.
اولگا اوسکووا، رئيس گروه فناوري شناختي روسيه، مي گويد که در حال حاضر نسل جديدي از متخصصان علم و تکنولوژي روسيه ظهور پيدا کرده اند که اغل زن هستند.
اوسکووا نيز خود، در اواسط دهه 1960 در يک خانواده ساده متولد شد که عشق او به علم و رياضي را شکل دادند چرا که والدينش نيز هر دو تحصيلات رياضي و کامپيوتر داشتند. به نظر مي رسد سالهاي پاياني رژيم شوروي سابق نيز در اين موفقيت موث بوده. براي مثال رژيم شوروي که به نيروي کار نياز داشت، زنان را ترغيب به داشتن شغل کرد و آنها را به عنوان مادر و کارگر تعريف کرد. بسياري از آنها مجبور بودند در کارخانه ها کار کنند و موقعيت هايي مانند جوشکاري را بگذرانند.
البته در حالي که زنان در شهر مسکو يا سنت پترزبورگ روي کار خود تاکيد دارند، هنوز هم در برخي شهرهاي کوچک و روستاها زنان تشويق مي شوند تا اوايل يا اواسط دهه ي 20 زندگي خود يک خانواده جديد تشکيل داده و خانه داري کنند.
بازار