نماد آخرین خبر

چالشی تازه پیش روی ارز دیجیتال فیسبوک

منبع
ايران
بروزرسانی
چالشی تازه پیش روی ارز دیجیتال فیسبوک
ايران/ «مارک زاکربرگ» برنامه‌ريزي گسترده‌اي براي رونمايي رسمي از ارز ديجيتال خود يعني «ليبرا» در نيمه دوم سال 2020 دارد ولي بسياري از فعالان عرصه فناوري معتقدند با توجه به اتفاقات اخير، شايد اين رؤياي فيس‌بوک دست يافتني نباشد. ارز ديجيتال فيس‌بوک که تاکنون نه ميان بيشتر قانونگذاران جهان جايي داشت و نه فعالان عرصه اقتصادي، حالا با دردسر جديدي مواجه شده است چراکه در طول چند روز 7 شرکت بزرگ به‌دلايل مختلف از پشتيباني از ارز ديجيتال فيس‌بوک منصرف شده‌اند و اين تازه آغاز دردسرهاي «مارک زاکربرگ» است. در کانال آي‌تي و ™CanaleIT هم کلي عکس و ويدئوي دسته اول و جذاب داريم يک رمز ارز و صد مشکل وقتي فيس‌بوک از ارز ديجيتال خود يعني «ليبرا» خبر داد، بسياري معتقد بودند بيت‌کوين حالا ديگر جاي خود را در جهان به اندازه کافي باز کرده و اصولاً «مارک زاکربرگ» با ارائه اين ارز ديجيتال، عملاً تنها آرزويي بلندپروازانه را در سر مي‌پروراند. آنها معتقد بودند «ليبرا» نمي‌تواند جاي خود را به اين راحتي‌ها در جهان باز کند. اين، دقيقاً تازه‌ترين موضع «جيمي ديمون»، رئيس بانک «جي‌پي‌مورگان» امريکاست که اعتقاد دارد رونمايي رسمي از«ليبرا» هرگز محقق نخواهد شد.
وي اعتقاد دارد، مجرمان با استفاده از ليبرا مي‌توانند فعاليت‌هاي غيرقانوني همچون پولشويي، قاچاق عتيقه، قاچاق اسلحه و... انجام دهند پس هرگز درخواست همکاري «مارک زاکربرگ» را نمي‌پذيرد. وي البته به «بيت‌کوين» نيز همين نگاه را دارد و آن را يک پروژه متقلبانه براي پولشويي و... مي‌داند. اين، تنها مشکل بنيانگذار فيس‌بوک براي ارائه رسمي«ليبرا» نيست چرا که بتازگي و درست وقتي فيس‌بوک از نقشه‌هايش براي ليبرا در سال 2020 خبر داد، 7 شرکت بزرگ که عمدتاً در زمينه پرداخت‌هاي ديجيتال فعاليت دارند از انجمن اداره‌ کننده اين پروژه، خارج شدند؛ کمپاني‌هايي که پژوهشگران، آنها را به‌عنوان کليدهاي اصلي تراکنش لبيرا در آينده مي‌شناسند.
اولين کمپاني بزرگي که از همکاري با «ليبرا» انصراف داد، paypal است که اين کار را در 4 اکتبر انجام داد سپس در 11 اکتبر کمپاني‌هاي بزرگ ديگري همچون ويزا، مسترکارد، استرايپ و Mercado Pago و درنهايت هم اي‌ بي(eBay) از مجمع ليبرا خارج شدند. اما شايد بتوان گفت ضربه نهايي به فيس‌بوک را خروج شرکت بوکينگ هولدينگ از مجمع ليبرا وارد کرد. اين شرکت در زمينه مسافرت آنلاين پيشرو است و از طريق سرويس‌هايي مانند کاياک و آگودا 41درصد از بازار سفرهاي آنلاين را در اختيار دارد.
با اين اتفاق، عملاً از ۲۸ پشتيبان اصلي ارز ديجيتال فيس بوک، تنها ۲۱ شرکت باقي مانده‌اند و به‌طور رسمي عضو مجمع ليبرا هستند. گفتني است انجمن اداره‌ کننده پروژه ليبرا عملاً يک نهاد غيرانتفاعي محسوب مي‌شود که دفتر مرکزي آن در ژنو سوئيس قرار دارد و عملاً قرار است اين انجمن بر تصميمات عمده‌اي که درباره اين پول مجازي گرفته مي‌شود نظارت کند که البته اگر وضع به‌همين منوال پيش برود، با خروج اعضا از آن احتمالاً اين انجمن نيز تضعيف شده و ديگر کارآيي خود را نخواهد داشت.
اين به معناي طوفاني بزرگ براي فيس‌بوک و پروژه تازه‌اش محسوب مي‌شود چون حالا ديگر بزرگ‌ترين کمپاني‌هاي پرداخت ديجيتال جهان از آن دل کنده‌اند. مديران اين پردازشگرهاي پرداخت ديجيتال مي‌گويند که نياز به قوانيني ويژه دارند تا بتوانند ليبرا را از هرگونه کلاهبرداري، پولشويي، دور زدن تحريم‌ها و... مبرا کنند و ازسوي ديگر بايد گفت براي بيشتر سردمداران کشورها بسيار سخت است که حتي با وجود قانونگذاري‌هايي مشخص، به ليبرا اعتماد کنند.
اروپا عليه ليبرا يکي ديگر از مشکلات فيس‌بوک در زمينه ارز ديجيتال «ليبرا»، اقدام‌هاي بين‌المللي عليه آن است. در تازه‌ترين موج حملات عليه اين ارز ديجيتال، اتحاديه اروپا راهکاري جديد در پيش گرفته است يعني در جديدترين اقدام اتحاديه اروپا، ورود اين ارز ديجيتال به اروپا ممنوع اعلام شده است. وزير اقتصاد فرانسه دراين باره گفت: فرانسه، ايتاليا و آلمان با همکاري يکديگر از ورود ارز ليبرا به اروپا جلوگيري خواهند کرد و خاک اروپا هرگز به اين ارز ديجيتال خوشامد نخواهد گفت.
وي گفت: ليبرا تهديدي براي حاکميت ملي ما محسوب مي‌شود و حتي قانونگذاري‌هايي مشخص هم براي پايين آوردن ميزان خطر اين ارز ديجيتال کافي نخواهد بود چرا که ليبرا از کشورها مي‌خواهد حاکميت پولي و مالي خود را با کمپاني‌هاي خصوصي به اشتراک بگذارند و اين، شدني نيست و قطعاً به اقتصاد اروپا ضربه وارد مي‌کند. البته موضوع ليبرا در داخل امريکا نيز با حرف و حديث‌هاي بسياري همراه بود و قرار است «مارک زاکربرگ» بنيانگذار فيس‌بوک براي اداي پاره‌اي توضيحات در 23 اکتبر در کميته خدمات مالي مجلس نمايندگان حاضر شود. البته اين نخستين حضور وي در کنگره نيست و پيش از اين نيز براي توضيح دادن درباره ماجراي کمبريج آناليتيکا و رسوايي افشاي اطلاعات شخصي ده‌ها ميليون نفر مجبور شد در کنگره حاضر و به ابهامات نمايندگان پاسخ دهد.
با وجود همه اين مشکلات، «مارک زاکربرگ» همچنان اميدوار است و مي‌گويد: شرکت‌هاي سرمايه‌گذاري بزرگ و سرويس‌هايي پرطرفدار همچون اسپاتيفاي، اوبر و کمپاني Andreessen Horowitz از شرکاي ما در مجمع ليبرا هستند و تاکنون بيش از 1500 نهاد علاقه‌مندي خود را براي پيوستن به پروژه ليبرا اعلام کرده‌اند. ما با ايمان بدرستي کار خود، راهمان را ادامه مي‌دهيم. فيس بوک با دارا بودن ميلياردها کاربر جهاني و سود سالانه ده‌ها ميليارد دلاري حالا بايد ببيند چگونه مي‌تواند از موانع موجود بر سر راه پروژه جديدش يعني ارز ديجيتال ليبرا عبور کند. به‌هرحال اين پايان ليبرا نيست ولي پروژه جديد فيس‌بوک قطعاً راهي سخت براي ادامه در پيش خواهد داشت. اين روند شايد هر روز هم سخت‌تر از روز قبل شود مگر اينکه فيس‌بوک بتواند با دليل‌هايي قاطع، نگاه‌ها را تغيير دهد. نگاهي به ليبرا ليبرا نوعي ارز مجازي است که پشتيبان آن، ذخاير پولي غيرمجازي نظير سپرده‌هاي بانکي و اوراق بهادار دولتي است و يک شبکه نگهبان از آن محافظت مي‌کند. همچنين بايد گفت که تراکنش‌هاي ليبرا هم براساس بلاکچين و در مجموعه‌اي از رايانه‌هاي متصل به هم انجام مي‌شود.
همچنين بايد گفت که فقط نهادهايي که مجوز لازم را داشته باشند به اين شبکه رايانه‌اي دسترسي خواهند داشت و به اين ترتيب مدل اداره ليبرا با بيت‌کوين به‌عنوان معتبرترين رمز‌ارز کنوني جهان کاملاً متفاوت است. به اين معنا که بيت‌کوين يک نهاد گرداننده ندارد ولي ليبرا از وجود چنين نهادي برخوردار است.ازسوي ديگر اين ارز همانند ارزهاي ديجيتالي همچون بيت‌کوين، قيمتي بي‌ثبات نخواهد داشت چرا که توسط ارز فيات کشورهاي مختلف همچون دلار امريکا، يورو، ين ژاپن، پوند انگليس و دلار سنگاپور پشتيباني مي‌شود. البته بايد يادآور شد که ارز ديجيتال ليبرا فيس‌بوک توسط يوان چين حمايت نخواهد شد. فيس‌بوک همچنين يک کيف‌پول با نام Calibra رابراي ذخيره و نگهداري از ليبرا طراحي کرده است.
در کانال آي‌تي و ™CanaleIT هم کلي عکس و ويدئوي دسته اول و جذاب داريم
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره