مطلب زير از وبسايت ديجي کالا بازنشر گرديده است و انتشار آن توسط آخرين خبر به معني تاييد بخشي يا تمام مطلب نمي باشد.
ديجي کالا/ اپل يک شرکت بسيار تفرقهانگيز محسوب ميشود. ميليونها نفر در سرتاسر جهان طرفدار پروپاقرص اين کمپاني هستند ولي از طرف ديگر با ميليونها نفر سروکار داريم که از اين شرکت نفرت دارند. در مقالات، ويديوها و پستهاي شبکههاي اجتماعي مربوط به اين شرکت، معمولا ميتوانيد اين اختلاف عقيده را مشاهده کنيد. در اين مطلب قرار است به موضوع تنفر افراد از شرکت اپل بپردازيم ولي در ابتدا بهتر است يک مساله بنيادي را مطرح کنيم.
آيا اپل واقعا يک برند منفور است؟
در يک مقاله علمي پژوهشي که اخيرا منتشر شده، با ۵۰۰ نفر از افراد در مورد احساس آنها نسبت به برندها نظرسنجي شده است. در اين پژوهش از سوي پاسخدهندگان نام بيش از ۱۵۰ برند مختلف مطرح شده که حدود ۵۰ درصد آمار نفرت مربوط به ۳۰ برند موجود در بين ارزشمندترين برندهاي دنيا بوده است. در اين بين، اپل با داشتن ۱۲ درصد و والمارت با داشتن ۹ درصد، در رتبهي نخست و دوم برندهاي منفور قرار گرفتهاند. نويسندگان اين پژوهش در نهايت به اين موضوع اشاره کردهاند که ارزشمندترين برندهاي جهان نسبت به همتاهاي کمتر ارزشمند خود مورد تنفر بيشتري قرار ميگيرند.
شرکت والمارت که به سوءاستفاده از کارکنان و پرداخت حقوق اندک شهرت دارد، در رتبه دوم برندهاي منفور قرار گرفته و اين موضوع حجم عظيم نفرت نسبت به اپل را نشان ميدهد.
زيرا مردم معمولا از افراد در صدر انزجار دارند
اول از همه بايد به اين موضوع اشاره کنيم که ارزشمندترين برندها معمولا بيشترين نفرت را دريافت ميکنند. دليل اين موضوع ميتواند اين باشد که آنها با حرص و طمع شرکتها، رويکردهاي سؤالبرانگيز و موارد ديگري مرتبط هستند. تا زماني که يک نهاد در راس يک نمودار قرار گرفته باشد، بسياري از افراد صرفا به دليل اينکه نهاد مذکور چنين جايگاهي را دارد، از آن نفرت خواهند داشت. تيمهايي که در ورزشهاي مشخصي حرف اول را ميزنند يا ورزشکاراني که براي چند سال متوالي مدال طلا را دريافت ميکنند، تا حدي با اين موضوع روبرو ميشوند.
اپل هم طي چندين سال گذشته موفق شده در صدر نمودارهاي زيادي قرار بگيرد که اين موضوع نهتنها طرفداران پروپاقرص زيادي را براي اين شرکت پديد آورده (که در ادامه به آن ميپردازيم) بلکه در اين بين شاهد شمار زيادي از متنفران پرشور هم هستيم. اين افراد براي تنفر خود ميتوانند دلايل زيادي را مطرح کنند که در ادامه به برخي از آنها ميپردازيم.
زيرا اپل در تيم مقابل قرار دارد
افراد بهطور عجيبي به کالاها وابسته ميشوند. اين موضوع در مورد تکنولوژي و بهخصوص گوشيهاي هوشمند بيشتر حس ميشود. گوشيهاي هوشمند آنقدر به بخش جداييناپذير زندگي افراد بدل شدهاند که اگر کسي به مدل گوشي فرد ديگري توهين کند، معمولا اين يک توهين شخصي در نظر گرفته ميشود.
در زمينهي گوشيها، دو تيم اصلي وجود دارد: اپل (يا iOS) و اندرويد. اگرچه در تيم اندرويد بازيگران متعددي مانند سامسونگ، وانپلاس، شيائومي و ديگران حضور دارند، ولي اپل بهعنوان يک دشمن مشترک بهعنوان عاملي براي اتحاد اين شرکتها انجام وظيفه ميکند. اين کمپانيها با بهرهگيري از حقايق يا حتي توهينهاي مختلف، وارد اين نبرد ميشوند. در اين بين، افراد زيادي حاضر هستند ساعتهاي متمادي در مورد برتري برند موردنظر خود نسبت به اپل بحث کنند.
زيرا اپل مظهر مصرفگرايي است
اگرچه بازار سهام وضعيت متغيري دارد، ولي در کل اين شرکت اگر در صدر جدول ارزشمندترين برندها قرار نداشته باشد، عمدتا فاصله چندان زيادي با رقباي خود ندارد و اين يعني کمپاني مذکور در نظام سرمايهداري يک برنده محسوب ميشود. و اين موفقيت فقط با فروش ميليونها محصول به دست نيامده بلکه اپل اين فلسفه را منتقل ميکند که محصولات اين شرکت افراد را به انسانهاي بهتري تبديل ميکند. به همين خاطر در مراسم معرفي محصولات اين شرکت، عباراتي مانند «ابزار عالي به افراد بدهيد و آنها با اين موارد کارهاي فوقالعادهاي انجام خواهند داد» شنيده ميشود. اگرچه چنين عبارتي يک دروغ نيست، ولي همهي ما ميدانيم که کاربران معمولي آيفون و مکبوک با اين گجتها کارهاي شگفتانگيزي را انجام نميدهند. اما اپل به لطف بهرهگيري از ابزارهاي بازاريابي موفق شده هالهاي مقدس را براي محصولات خود ايجاد کند.
در اين ميان، افرادي که جذب اين هاله نميشوند، چنين رويکردي در عوض آنها را از محصولات اپل رويگردان ميکند. براي چنين افرادي، هزينه کردن چند صد يا هزاران دلار براي خريد محصولاتي که نمونههاي بهتر از آن با قيمتهاي پايينتري وجود دارد، غيرقابل قبول و در کل اقدامي نادرست است. هيچ برندي نبايد به يک بت بدل شود زيرا هر شرکتي فقط به دنبال دريافت سود بيشتر است. حالا که صحبت از بت ساختن شدن، بايد به دليل ديگر تنفر افراد از اپل اشاره کنيم.
به دليل وجود طرفداران متعصب اپل
وفاداري طرفداران اپل نسبت به اين برند معمولا به سطوح فرقههاي مذهبي ميرسد و به همين خاطر چنين طرفداراني از انواع محصولات اپل-فارغ از کيفيت آنها-تعريف و تمجيد ميکنند. حتي اگر نسبت به اپل نظر خاصي نداشته باشيد، برخورد با طرفداراني که ميخواهند کيفيت بالاي محصولات اين شرکت را به شما ثابت کنند، باعث ميشود که نسبت به اين برند نظر منفي پيدا کنيد. چنين افرادي طوري با اشتياق زياد از کيفيت بالاي محصولات اپل صحبت ميکنند که گويي بخشي از سود اين شرکت به حساب آنها واريز ميشود.
زيرا اين افراد بخشي از جامعه هدف اپل نيستند
شرکت اپل به دليل محدود کردن کاربران خود، معمولا مورد انتقاد زيادي قرار ميگيرد. در اين زمينه ميتوان به موارد زيادي اشاره کرد که اپل تصميم گرفته دست کاربران را براي انجام کارهاي مختلف ببندد. چنين رويکردي منجر به عصبانيت برخي کاربران حرفهاي ميشود زيرا اپل طوري با آنها برخورد ميکند که انگار نميدانند چه ميکنند. در جامعه هدف اپل انواع و اقسام کاربران حضور دارند ولي اکثريت آنها نهتنها کاربران حرفهاي نيستند، بلکه علاقهاي هم به کسب دانش بيشتر مربوط به اين حوزه ندارند. چنين کاربراني، به دنبال گجتهايي هستند که استفاده از آنها راحت باشد و در چند مورد کليدي عملکرد قابل توجهي داشته باشند. در اين ميان، چنين دليلي براي تنفر از اپل چندان منطقي نيست زيرا اين شرکت بهدنبال رفع نيازهاي کاربران موردنظر خود است و اگر شما جزو اين دسته از افراد نيستيد، پس چرا بايد از اين شرکت عصباني شويد؟
به دليل رويکردهاي سؤالبرانگيز اپل
بخشي از نفرتي که روانهي اپل ميشود، مربوط به رويکردهاي اين شرکت است که با ادعاي مديران آن در مورد توجه به نيازهاي کاربر همخواني ندارد. قرار دادن شارژرهاي قديمي به شما يادآوري ميکنند که بايد شارژرهاي سريع را جداگانه بخريد؛ حافظه پايين براي مدل پايه بدين معناست که براي بهرهگيري از حافظه داخلي بيشتر چارهاي جز خريد مدل بسيار گرانتر نداريد و مبارزه با تعميرکاران مستقل گجتهاي اپل و ديگر موارد فقط در راستاي افزايش سود اين شرکت هستند و در اين بين نيازهاي کاربران چندان محلي از اعراب ندارد.
چنين دلايلي براي تنفر از اپل کاملا منطقي هستند و طي سالهاي گذشته کاربران متعددي تصميم گرفتهاند از اين اکوسيستم بسته مهاجرت کنند. در نهايت حقيقت امر اين است که در اين بين نيت مديران اپل اهميتي ندارد و در نهايت اين يک شرکت سهامي عام است که مديران ارشد آن در هر فصل در گزارش مالي خود بايد خبر مثبتي به سرمايهگذاران ارائه بدهند وگرنه به دردسر ميافتند. حالا که صحبت از پول شد، بايد به دليل نهايي تنفر از اپل بپردازيم.
زيرا محصولات اين شرکت مقرون به صرفه نيستند
محصولات اپل گرانقيمت هستند و چنين چيزي کاملا عمدي است. در مراسم معرفي از محصولات اين شرکت، هيچوقت لغت «کمبها» (Cheap) گفته نميشود و فقط شايد لغت «ارزانتر» (less expensive) به گوش ميرسد. اين برند محصولات گرانقيمت ارائه ميدهد و از همان ابتدا ميخواهد کاربران از اين موضوع خبردار شوند. البته همهي افراد قادر يا مايل به پرداخت چنين مبالغ هنگفتي نيستند و طبيعتا اين رويکرد به نفرت ختم ميشود زيرا شرکت سدي ايجاد کرده که مانع ورود برخي از افراد به اين «باغ محصور» ميشود. در توصيف محصولات اپل، تا حد زيادي عبارت «بيش از حد گران» مورد استفاده قرار ميگيرد. آيا اپل ميتواند قيمت آنها را کاهش دهد؟ احتمالا بله. ولي مدل کسبوکار اپل از سالها قبل طوري بوده که همواره حاشيه سود بسيار بالايي را در ازاي فروش محصولات خود در نظر ميگيرد. در همين حين، در حال حاضر اين شرکت سومين سازنده گوشيهاي هوشمند در جهان است و آمار فروش محصولات اپل نشان ميدهد که ميليونها کاربر در سرتاسر جهان مشکلي با سياست قيمتگذاري اپل ندارند.
در اين مطلب تلاش کرديم فقط به توضيح برخي از دلايل منفور بودن اپل بپردازيم. در اين زمينه ميتوان به دلايل بسيار بيشتري اشاره کرد و احتمالا در اين زمينه موارد ديگري را شنيدهايد. آيا شما هم از جمله مخالفان شرکت اپل هستيد؟ در اين صورت در بخش کامنتها دلايل خود را براي اين احساس با ما و ديگران در ميان بگذاريد.
بازار