ديجياتو/ چندي پيش يک فروند هواپيماي ايرباس با کمک تکنولوژي خودران متشکل از سيستم هاي بينايي کامپيوتري موفق شد با موفقيت و بدون دخالت انسان تيک آف کند و به اين ترتيب گام مهم ديگري در راستاي تحقق روياي پروازهاي بدون خلبان برداشته شد.
خبر اين پرواز امروز از سوي ايرباس اعلام شد اما پرواز در ۱۸ دسامبر ۲۰۱۹ اتفاق افتاد. خدمه اين پرواز نيز شامل دو خلبان، دو مهندس پرواز و يک مهندس تست پرواز بودند که در طول يک دوره چهار ساعته هشت تيک آف را با اين تکنولوژي انجام دادند.
به طور معمول يک هواپيما با نوعي سيستم فرود ابزاري موسوم به ILS ارتباط برقرار مي کند که در طول فرايند تيک آف امواج راديويي خاصي را براي خلبان ارسال مي کند. در واقع براي شروع پرواز به زيرساخت هاي سنتي فرودگاهي نياز است.
در اين مورد اما، ايرباس نوعي سيستم تشخيص تصوير را در هواپيماي خود نصب کرد که به لطف آن خلبان براي تيک آف ديگر نيازي به کار کردن با دکمه هاي کنترلي يا برقراري ارتباط با سيستم باند فرودگاه را ندارد.
کاپتان يان بيوفيلز، خلبان تست پرواز در اين باره گفت:
در طول اين تست ها هواپيما همانطور که انتظار مي رفت عمل کرد. ما در حالي که چينش خود روي باند را تکميل مي کرديم و منتظر صدور مجوز برج کنترل بوديم از سيستم اتوپايلوت استفاده کرديم. اهرم هاي حرکت را روي حالت تيک آف قرار داديم و وضعيت هواپيما را زير نظر گرفتيم. هواپيما به تدريج شروع به حرکت و شتاب گرفتن کرد و همزمان از وسط باند و با سرعت چرخش درست که در سيستم وارد شده بود حرکت ميکرد. دماغه هواپيما به صورت خودکار شروع به بلند شدن از زمين کرد تا با سرعت مورد انتظار تيک آف صورت بگيرد و چند ثانيه بعد ما در هوا بوديم.
کمپاني فرانسوي ايرباس مدت هاست که در پروژه هاي متعدد پرواز خودران سرمايه گذاري مي کند. در سال ۲۰۱۸ ميلادي، اين شرکت يک تاکسي پرنده برقي خودران به نام واهانا را تست کرد که توسط آزمايشگاه A³ متعلق به آن در سيليکون ولي در دست توسعه قرار دارد.
سال قبل نيز اين شرکت از يک سيستم حمل و نقل ماژولار به نام پاپ آپ رونمايي کرد که با استفاده از پهپاد، کپسول مسافري يک وسيله خودران را از زمين بلند کرده و به مقصد مي رساند.
ايرباس اعلام کرده اين تست تيک آف خودران دستاوردي ديگر براي تلاش هاي گسترده آن است که با نام پروژه تاکسي، تيک آف و فرود خودران (ATTOL) از آن ياد شده. شرکت مورد بحث قصد دارد با کمک اين تست ها به بررسي نحوه اثرگذاري اين سيستم ها روي کليت هواپيماها بپردازد.
بازار