شهر سخت افزار/ اگر مدت زيادي با سيستمعامل اندرويد سر و کار داشته باشيد، احتمالاً با مواقعي مواجه شدهايد که به نظر ميرسد بعضي مشکلات در اندرويد، از چيزي به نام Google Play Services ناشي ميشوند. اما خدمات Google Play چيست، به چه کار ميآيد و چرا وجود آن روي اندرويد ضروري است؟ در اين مقاله به توضيح کامل در مورد Google Play Services ميپردازيم.
Google Play Services چيست؟
Google Play Services را نميتوان به آن معنايي که اکثر مردم اپليکيشنها را ميشناسن، يک اپليکيشن معمولي ناميد. وقتي تلاش کنيد اين برنامه را باز کنيد، هيچ اتفاق قابل رؤيتي رخ نميدهد. اين برنامه به صورت پيشفرض روي دستگاههاي اندرويدي نصب شدهاست که در پسزمينه اجرا شده و به صورت منظم بهروزرسانيهايي را دريافت ميکند و اکثر مجوزهايي که درخواست ميکند، مؤثر و ضروري هستند.
نياز به دسترسيهايي مثل دسترسي و کنترل پيامهاي کوتاه، دسترسي به وقايع ثبت شده توسط سيستمعامل، دسترسي به تمام اطلاعات دريافتي از اپليکيشنهاي گوگل و مواردي بيشتر از اينها، در Google Play Services وجود دارند. دليل نياز به اين همه مجوز هم اين است که Google Play Services مثل يک هاب براي اتصال اپليکيشنهاي مختلف به سرويسهاي امن ارائهشده توسط گوگل عمل ميکند.
به طور مختصر ميشود گفت Google Play Services برنامهاي است که ارتباط تنگاتنگي به خودِ سيستمعامل اندرويد دارد. اين برنامه مجموعهاي از APIها (عناصري که به برنامهنويسان کمک کرده و ارتباط ساده بين اپليکيشنهاي مختلف را ممکن ميکنند) است که کمک ميکنند برنامههاي کمتري براي اجرا به بهروزرسانيهاي خاص اندرويد وابستگي داشته باشند.
اين APIها شامل Google Maps API براي دسترسي برنامههاي مختلف به Google Maps بدون نياز به ترک اپليکيشن، Location API براي اجراي عملکردهاي خودکار در مواقع ورود يا خروج از يک محدودهي جغرافيايي خاص، Google Drive API به منظور اشتراک و ذخيرهي فايلهاي برنامههاي مختلف در Google Drive و چند API کاربردي ديگر ميشود. سرويسهايي مثل Google Wallet و Google Play Protect و Google Play Game Services هم به عنوان زيرمجموعههاي ديگر Google Play Services جنبههاي مختلف تجربهي کاربر در استفاده از اندرويد را بهبود ميبخشند.
Google Play Services هنوز براي بسياري از کاربران اندرويد، رمزآلود است.
Google Play Services در اندرويد چه ميکند؟
در واقع، Google Play Services انقلابي کوچک در گوشيهاي هوشمند به پا کرده است. ميتوانيم از Google Maps به عنوان مثال استفاده کنيم: پيش از وجود Google Play Services، اين برنامه به همراه بهروزرسانيهاي اندرويد، بهروز ميشد. همهي ما ميدانيم که ارائهي بهروزرسانيهاي سيستمعامل توسط توليدکنندگان مختلف چقدر کند و با وقفه انجام ميشود. امروزه، ديگر نياز نيست براي بهروز شدن Google Maps اينقدر صبر کنيم: اين کار حالا از طريق Google Play Services انجام ميشود.
برنامههاي گوگل مثل کروم، از طريق Google Play Services بهروز ميشوند.
بنابراين Google Play Services به گوشي هوشمند اجازه ميدهد بدون نياز به ارتقاء به آخرين نسخه از اندرويد، از بهروز شدن اپليکيشنهاي مختلف بهره ببرد. البته اين مسأله مربوط به تمامي اپليکيشنها نميشود و بيشتر در مورد برنامههاي اصلي گوگل مثل Gmail و Google+ و Google Play صدق ميکند. علاوه بر اينها، ساير اپليکيشنهايي هم که از خدمات گوگل استفاده ميکنند و تعدادشان هم کم نيست، از اين قابليت سود ميبرند.
در نهايت، معني اين قابليت اين است که هر نسخهاي از اندرويد، که بالاتر از اندرويد ۲.۲ باشد، ميتواند از اپليکيشنهاي جديد و ويژگيهاي آنها، مستقل از بهروزرساني سيستمعامل استفاده کند. با اين کار حداکثر تعداد کاربرات ميتوانند از نسخههاي مختلف اندرويد لذت ببرند.
اين تغيير در سيستمعامل، از زمان عرضهي اندرويد ۴.۳ اتفاق افتاد و از همان زمان تا کنون با هر بهروزرساني، به رشد خود ادامه داده است، به خصوص در زمان معرفي نسخههاي Lollipop و Marshmallow. امروز که اندرويد ۹.۰ يا Pie به طور گسترده عرضه شده است، Google Play Services يکي از اجزاء جدانشدني و ضروري اکوسيستم اندرويد به حساب ميآيد.
آيا ميتوانيم آن را غيرفعال کنيم؟
درحالي که غيرفعال کردن Google Play Services در گذشته ممکن بود، حالا ديگر غيرفعال کردن آن کار مناسبي به نظر نميرسد زيرا تمام اپليکيشنهاي گوگل براي اجراي بدون نقص، به آن نياز خواهند داشت. به هر حال، ميتوانيد آن را مثل بسياري از برنامههاي ديگر روي گوشيهاي اندرويدي، غيرفعال (و نه حذف کامل) کنيد، يا با روت کردن دستگاه، آن را به طور کامل حذف کنيد و حتي در نهايت، امکان استفاده از گوشي هوشمند کاملاً خالي از برنامهها و سرويسهاي گوگل با استفاده از رامهاي سفارشي مثل LineageOS نيز وجود دارد.
چرا Google Play Services اينقدر باتري مصرف ميکند؟
Google Play Services معمولاً مقدار کمي از باتري در حد چند درصد را مصرف ميکند، اما در بعضي مواقع، کاربران با بلعيدن بخش زيادي از باتري توسط گوگل بهخصوص پس از بهروزرسانيهاي سيستمعامل اندرويد مواجه ميشوند. يکي از دلايل شايع اين اتفاق، ناسازگاري بين نسخهي اندرويد و نسخهي Google Play Services است.
Google Play Services گاهي اوقات ميتواند قاتل باتري باشد.
سريعترين راهحلها در اين مواقع گزينههاي زير هستند:
- حذف بهروزرسانيهاي برنامه (از قسمت Setting > Applications > All > Google Play Services > Uninstall updates). شايد ابتدا نياز به رفتن به Settings < Security < Device Administrators و غيرفعال کردن Android Device Manager هم داشته باشيد.
- غيرفعال کردن همگامسازي دادههاي گوگل از قسمت Settings > Accounts. از اين قسمت دکمهي منو را انتخاب کرده و گزينهي Auto-sync را غيرفعال کنيد.
براي راهحلهاي بيشتر به منظور رفع مشکل مصرف زياد باتري ميتوانيد مقالهي ده راهکار عملي براي ارتقاي ميزان شارژدهي باتري گوشيهاي هوشمند را مطالعه کنيد.
نتيجهگيري: آيا ما به Google Play Services نياز داريم؟
بله، زيرا برنامه يا API – هرچه که آن را صدا کنيد – براي عملکرد درست و سريع يک دستگاه اندرويدي بسيار مفيد است. اگرچه اين برنامه هيچ رابط کاربري ندارد، کاملاً واضح است که Google Play Services ميتواند تجربهي کاربري استفاده از اندرويد را بهبود بخشد.
ضمناً، اين برنامه به عملکردهايي مثل جستجوي آفلاين سرعت بخشيده و ميتواند دسترسي به نقشه و موقعيت را براي برنامههاي مختلف فراهم کند. حتي تجربهي بازي کردن نيز به خاطر توانايي نگه داشتن ميزان پيشرفت و دستاوردهاي يک بازي در صورتي که با يک حساب کاربري، روي چند دستگاه مختلف به بازي ميپردازيد، لذتبخشتر خواهد شد.
اميدواريم با توضيحات اين مقاله، به پاسخ سؤالاتتان در مورد Google Play Services رسيده باشيد.
بازار