آي تي رسان/ بازار جهاني فروش کامپيوترهاي شخصي (PC) در سال 2019 بسيار پررونق بود. آمار فروش کامپيوترهاي شخصي در طي سال 2019 بهترين عملکرد خود را طي يک دهه اخير داشته است. البته، رشد اين آمار، مديون پايان يافتن عمر ويندوز 7 مايکروسافت است.
پيشبيني ميشود که فروش کامپيوترهاي شخصي در سال 2020 نسبت به سال 2019 کمتر شود. گزارش جديد وبسايت Canalys نشان ميدهد که وجود برخي عوامل باعث ميشوند که فروش اين دستگاهها در بهترين حالت ممکن تا 3.4 درصد در سال 2020 سقوط خواهد کرد.
جديدترين گزارش تحليلي اين وبسايت دو روز پيش منتشر شد؛ Canalys تمامي اطلاعات موجود خود را به منابع مختلفي، مانند فروشندگان تجهيزات، ODMها، OEMها، شرکتهاي مسئول زنجيره تامين، شرکاي تجاري، خردهفروشها و عرضهکنندگان مستقل نرمافزارها (ISV) محدود نکرد و براي اولين بار، تاثيرات شيوع ويروس کرونا را برروي فروش کامپيوترهاي شخصي پيشبيني کرد و آن را مورد تجزيهوتحليل قرار داد. همانطور که ميدانيد، شيوع ويروس کرونا چندين کشور جهان، از جمله چين و قاره آسيا را درگير خود کرده است.
طبق تجزيهوتحليل Canalys، دو سناريو براي بهترين و بدترين شرايط بازار کامپيوترهاي شخصي بر اثر شيوع ويروس کرونا پيشبيني شده است. عمدهترين تفاوت اين دو سناريو به منظور درنظر گرفتن مدت زمانيست که براي شيوع ويروس کرونا مطرح ميشود. زيرا در سناريوي بد، ميتوان ادامه يافتن فرآيند شيوع اين ويروس را در چين و ساير نقاط جهان شاهد باشيم. در بهترين حالت نيز شيوع ويروس متوقف شده و کشورها براي جلوگيري موفقيتآميز از ادامه فرآيند شيوع آن وارد عمل ميشوند.
بيشترين تاثير منفي بر کارخانههاي سازنده قطعات کامپيوتري مستقر در شهر ووهان چين و برخي از شهرهاي ديگر، مانند يانگ ژو وارد شده است. زيرا اين کارخانهها قادر به ادامه کار نيستند. بخشهاي اصلي اين مجتمعهاي توليدي به دليل کمبود نيروي انساني از کار افتادهاند. محدوديتهاي جانبي در مورد شرايط کار وضع شده توسط دولت چين نيز باعث شده که ادامه فرآيند توليد سختتر از قبل شود. چنين مواردي، به سرعت برق و باد، تاثيرات خود را برروي بازار کامپيوترهاي شخصي اعمال خواهند کرد. البته، خبرهايي از برخي شرکتهاي مونتاژکننده قطعات کامپيوتري، مانند فاکسکان، کوانتا، کومپال و ويسترون به گوش ميرسد که فرآيند توليد کامپيوترهاي شخصي در کارخانههاي چين به صورت جزئي و با حداقل ظرفيت از سر گرفتهاند.
خردهفروشان کامپيوترهاي شخصي نيز تحتتاثير قرار گرفتهاند و شرکتهاي تامينکننده بازار طي دو هفته گذشته، پيامهايي از فروشندگان اصلي کامپيوترها مبنيبر ارسال محصولات و قطعات تا 14 هفته (سه برابر زمان معمولي) دريافت کردهاند. در اين موضوع نيز يکي ديگر از چالشهاي توليد و تامين محصولات کامپيوتري در بازارها مطرح ميشود.
به نظر ميرسد که ايالات متحده آمريکا به عنوان بازار شماره يک کامپيوترهاي شخصي در جهان، تاثيرات کمبود قطعات کامپيوتري را به طور ملموستر حس خواهد کرد. البته، با توجه به اين که اکثر فروشندگان محصولات کامپيوتري به دلايل مختلف ديگري، مانند تحريمهاي وارداتي کالاها از چين توسط دولت آمريکا، ظرفيت انبارهاي خود را افزايش دادهاند، اين تاثيرات از اواخر سهماهه دوم سال 2020 مشاهده خواهد شد.
سهماهه دوم سال جاري ميلادي يک بازه زماني عالي براي فروش کرومبوکها و ديگر نوتبوکها خواهد بود، زيرا دولت ايالات متحده تقاضاهاي زيادي براي خريد اين محصولات به منظور تجهيز مدارس داشته است. احتمال ميرود که تمامي فروشندگان در مواجهه با کمبود محصولات، فروش چنين محصولاتي به دولت آمريکا را در اولويت خود قرار دهند.
مشتريان خارج از چين، تنها با مشکل کمبود عرضه کامپيوترهاي شخصي و قطعات آن درگير خواهند شد. همين موضوع منجر به افزايش شديد قيمتها شده و در نتيجه، کاهش تقاضا براي خريد محصولات کامپيوتري را به دنبال خواهد داشت.
در بهترين سناريو پيشبيني ميشود که توليد محصولات تا آوريل سال جاري به ظرفيت سابق و عادي خود بازگردد. در اين حالت، قويترين ضربه به فروش محصولات کامپيوتري در سهماهه اول و دوم سال جاري وارد ميشود و اين بازار در سهماهه سوم و چهارم به حالت طبيعي برميگردد. در نتيجه، انتظار ميرود که فروش کامپيوترهاي شخصي در سراسر جهان تا پايان سال 2020 به ميزان 3.4 درصد کاهش يابد. در صورت نياز به بررسي جزييات ميتوان اين آمار را هم در نظر گرفت که فروش محصولات کامپيوتري در سهماهه نخست سال جاري ميلادي به ميزان 10 درصد و در سهماهه دوم حدود 9 درصد افت خواهد کرد. در نهايت، بازار فروش کامپيوترها در سهماهه سوم سال 2020 به روند عادي خود بازميگردد.
در بدترين حالت ممکن، پيشبيني شده است که سطح توليد محصولات تا اواخر ماه ژوئن به حالت عادي برنميگردد. بنابراين، فروش محصولات کامپيوتري در سهماهه نخست سال جاري ميلادي نسبت به سال 2019 کاهش قابلتوجهي خواهد داشت تا اين که بازار مورد بحث در سهماهه آخر سال 2020 به شرايط قبلي برگردد.
در چنين شرايطي انتظار ميرود که محصولات کامپيوتري در سراسر اين کره خاکي، به ميزان 21 درصد در سهماهه نخست، 23 درصد در سهماهه دوم و 6 درصد در سهماهه سوم (نسبت به سال گذشته) دچار افت فروش شوند. اين بازار در سهماهه آخر سال جاري ميلادي، افزايش 13 درصدي را به همراه ثبات نسبي تجربه خواهد کرد.
با مشاهده آمار و ارقام و بررسي سناريوها ميتوان نتيجه گرفت که بازار محصولات کامپيوتري در سال 2020 نسبت به سال 2019 با افت 9 درصدي مواجه خواهد شد. اين روند کاهشي ناشي از فروش ضعيف محصولات در سهماهه نخست سال جاري ميلادي در کل جهان است که باعث ميشود فرآيند آغاز ثبات بازار تا سهماهه آخر سال به تاخير بيافتد.
خوشبختانه، وبسايت تحليلي Canalys با اطمينان از صحبتهاي خود اعلام کرد که بهترين سناريو به احتمال 80 درصد پيروز خواهد شد.
بازار