زوميت/ مديرعامل گوگل، ساندار پيچاي، در مصاحبهاي از تيم پيکسل حمايت کرد و از تعهد کامل شرکتش به توسعههاي سختافزاري خبر داد.
اخبار اخير دنياي فناوري بيش از هميشه روي بخش سختافزار گوگل متمرکز بودهاند. گزارشهاي جديد ادعا ميکنند تيم توسعهي گوشي گوگل Pixel 4 روند مناسبي در طراحي و ساخت محصول ندارد. در برخي اخبار هم گفته ميشود مدير تيم سختافزار، ريک اوسترلو، کمي پيش از رونمايي نهايي از محصول، انتقادهايي جدي به آن مطرح ميکند. از اخبار نگرانکنندهي ديگر هم ميتوان به جدايي دو مدير اجرايي عاليرتبهي شرکت در بخش سختافزار اشاره کرد. بههرحال، اخبار منتشرشده بهحدي جدي شدند که مديرعامل گوگل، ساندار پيچاي را به واکنش مجبور کردند. او با حضور در پادکست Vergecast، به اتهامها و انتقادهاي مطرحشده عليه تيم سختافزاري شرکتش پاسخ داد.
گوگل شرکتي عظيم با ميلياردها کاربر در سرتاسر جهان محسوب ميشود. اين شرکت اخيرا، خصوصا با مديريت پيچاي، هر محصولي که به رکورد کاربران ميلياردي نرسد، بهراحتي از دستورکار شرکت خارج کرده است. در بخش نرمافزاري، اخيرا حذف سرويسهايي همچون گوگل اينباکس، گوگل پلاس، گوگل هنگآوتس، گوگل موزيک، گوگل الو، يوتيوب گيمينگ و گوگل کلاد پرينت و در بخش سختافزاري، حذف محصولاتي همچون هدستهاي واقعيت مجازي ديدريم، دوربين گوگل کليپس، کرومکست آئوديو، تبلتهاي پيکسل و ادغامهايي را شاهد بودهايم که بهنوعي به مرگ نهايي Nest بهعنوان شرکتي مستقل منجر شدند.
گوگل تاکنون توسعهي سختافزارهاي متعددي را لغو کرده است
با نگاهي به گذشتهي گوگل در حذف سريع محصولات از برنامهها، نگراني دربارهي آيندهي خطوط محصولات پيکسل منطقي بهنظر ميرسد. Pixel 3 فروشي کمتر از Pixel 2 را تجربه کرد و اکنون Pixel 4 نيز فروشي کمتر از Pixel 3 بهخود ديده است. محصولات ميانردهي شرکت، يعني Pixel 3a و Pixel 4a، براي نجات محصولات گوگل در خانوادهي گوشيهاي هوشمند معرفي شدند؛ اما اکنون اپل با گوشي جديد آيفون SE با آنها وارد رقابت تنگاتنگي شده است. تخمينها و تحليلهاي کنوني نيز اين احتمال را تقويت ميکنند که Pixel 5 با تمرکز بر بازار بالارده توسعه خواهد يافت. درنهايت، رخدادها بهنفع گوگل رقم نميخورند.
پيچاي در مصاحبه با ورج ميگويد برنامهاي بلندمدت براي آيندهي بخش سختافزاري گوگل در نظر دارد. او در پاسخ به اينکه «آيا روند کنوني گروه پيکسل را تأييد ميکند؟» گفت:
سالهاي گذشته، مراحل مهمي از ادغام فعاليتهاي سختافزاري در گوگل را شامل بودهاند. تمامي برنامههاي سختافزاري گوگل را در Nest ادغام و بخش موبايل HTC را به تيم خود جذب کرديم؛ درنتيجه، فعاليتهاي زيادي براي ترکيب تيمها انجام شد. همچنين، مجموعهي بزرگي از محصولات را داريم؛ بههميندليل، در مرحلهي توليد نيز قرار داشتهايم. تعهد بلندمدت بسيار زيادي به برنامههاي خود داريم و توسعهي سختافزاري دشوار است. بهعلاوه، سختافزارها قطعات داخلي متعددي دارند که برنامهريزي براي آنها و هماهنگکردنشان، به وقت بيشتري نياز دارد. تفکر و تحقيق دربارهي تمامي قطعات سيليکوني، دوربين، نمايشگر و تجهيزات ديگر، همگي به زمان و انرژي نياز دارد. با جديت در اين مراحل سرمايهگذاري ميکنيم و درنهايت، اعتقاد دارم پيشرفتهاي درخورتوجهي کردهايم.
محصولات پيکسل در چهار سال گذشته پيشرفت ملموسي نکردهاند
محصولات دستهي پيکسل در بررسيهاي رسانهاي عموما بهدليل پيشرفت ناملموس، با انتقاد روبهرو شدهاند. گوگل خطتوليد سختافزاري اختصاصي خود را با Pixel 1 شروع کرد؛ ولي در چهار سال گذشته، روند روبهرشد درخورتوجهي در آن ديده نشد. مشکل اساسي را ميتوان در نبود پيشرفت در فروش ديد؛ خصوصا در بخش عرضه هم پيشرفت چشمگير گوگل را شاهد نيستيم. گوگل Pixel 1 در کشورهاي محدودي عرضه شد و اکنون با گذشت نزديک به چهار سال، هنوز گوشيهاي گوگل، تنها در ۱۲ کشور عرضه ميشوند. آخرين آمارها نشان ميدهد اپل محصولات خود را در بيش از ۷۰ کشور جهان و سامسونگ نيز گوشيهاي پرچمدارش را در بيش از ۱۰۰ کشور جهان عرضه ميکند. درنهايت باتوجهبه روند کنوني، حتي اگر گوشي بعدي پيکسل محصولي بسيار عالي هم باشد، تعداد علاقهمندان به خريد آن زياد نخواهد بود.
اگر بتوان بخشي را در خطتوليد پيکسل مثال زد که پيشرفت تجربه کرده باشد، همان بخش سيليکوني است که پيچاي در صحبتهايش به آن اشاره کرد. البته هنوزهم زمان زيادي تا رسيدن فناوري مذکور به قابليتي عالي و حرفهاي زمان نياز داريم. تراشهي اختصاصي پيکسل ۴ که بهنام Soli معرفي شد، قابليتهاي عالي و مهمي دارد. البته گوگل از آن در بخشي براي شناسايي دستورهاي حرکتي دستخطي استفاده ميکند که تاکنون قابليت تشخيص مناسبي هم از خود نشان نداده است و حتي درصورت بهبود کارايي، نميتوان اين بخش را آنچنان کاربردي دانست. از بخشهاي سيليکوني ديگر در گوشيهاي پيکسل ميتوان به ماژول امنيتي Titan M اشاره کرد. تراشهي اختصاصي ديگر Pixel NeuralCore نام دارد که گوگل بهعنوان هستهي پردازشي کمکي مبتنيبر هوش مصنوعي طراحي کرده است. تراشههاي مذکور مزيت رقابتي آنچنان مهمي به محصولات گوگل اضافه نميکنند و باتوجهبه قطعات سختافزاري پيچيده و حرفهاي که در محصولات رقيب همچون اسنپدراگون ميبينيم، چندان هم قدرتمند نيستند.
تمامي تراشههاي کنوني گوگل که بهصورت متفرقه توليد شدهاند، شايد روزي به محصولي بزرگتر و مهمتر ختم شوند. برخي گزارشها ادعا ميکنند گوگل تصميم گرفته است تراشهي SoC اختصاصي خود را بسازد تا آنها را در گوشيهاي پيکسل بهکار بگيرد و با پردازندههاي پرچمدار اسنپدراگون رقابت کند. آنها مهندسان طراحي تراشه را از اينتل و کوالکام استخدام کردهاند. گزارشهاي اخير ادعا ميکنند پردازندهي گوگل تا سال ۲۰۲۱ آماده خواهد شد؛ درنتيجه، شايد Pixel 6 به پردازندهي اختصاصي شرکت مجهز باشد.
پيچاي در بخشهاي گوناگوني از مصاحبهي اخير به اين نکته اشاره ميکند که برنامههاي سختافزاري براي بهنتيجهرسيدن به سالها زمان نياز دارند. احتمالا منظور او پردازندهي اختصاصي گوگل باشد. پيچاي در بخشي از مصاحبه با ورج گفت:
برخي از برنامههاي جدي و در جريان ما، براي رسيدن به نتيجه به سه تا چهار سال زمان نياز دارند. وقتي برنامهها آماده شوند، از تأثيرشان بر مسير حرکت شرکت شگفتزده ميشوم.
پيچاي در پايان تأکيد ميکند در سرمايهگذاري در تيم سختافزاري، دقت و سختگيري لازم را ميکند و بههرحال، برنامهها بايد توجيه اقتصادي مناسبي داشته باشند. درنهايت، تيم سختافزاري گوگل در رونمايي Pixel 4a آزمون سختي در پيش دارد و شايد انتقادهاي جديد يا تغيير مسير را تجربه کند.
بازار