زوميت/ ويرايش عکس يکي از مراحل مهم پس از عکاسي است که با برخي ابزارهاي سختافزاري ميتوان آن را با سرعت و کيفيت بالاتري انجام داد.
نمايشگرهاي شکل موج (Waveform Monitor) ابزارهايي هستند که در دستهي اسيلوسکوپها قرار ميگيرند. اين نمايشگرها بسته به حوزهي مورد استفاده، انواع گوناگوني دارند و نمونهاي از آنها، براي فرايندهاي ويرايش عکس هم کاربرد دارند. برخي از کارشناسان عکاسي اعتقاد دارند استفاده از اين نوع نمايشگر براي ويرايش عکس، تأثيري عميق بر روند ويرايش و سرعت و کيفيت آن خواهد داشت.
استفاده از هيستوگرام يا بافتنگار براي ويرايش تصاوير، در بخشهاي گوناگوني بهکمک عکاسان و طراحان جلوههاي بصري ميآيد. آنها ميتوانند نور و سايههاي موجود در تصوير را با استفاده از همين نمودارها تنظيم و بررسي کنند. ازطرفي آنها بههرحال بايد مطمئن باشند که عکس نهايي، ازلحاظ نمودار نور و سايه در وضعيت استاندارد واقعي قرار دارد. درواقع عکاس پس از ويرايش عکس بايد مطمئن شود که نورپردازي و سايهها تا حد قابلقبولي به واقعيت نزديک شده باشند (مگر اينکه سبک خاصي از عکاسي را در نظر داشته باشد). نمايشگرهاي شکل موج به عکاسها امکان ميدهند تا نورپردازي و سايهها را با سرعت بالايي با استاندارد طبيعي مقايسه کنند. استفاده از نمايشگرهاي مذکور، صرفنظر از نمايش رنگها در نمايشگر (از مشکلات اساسي ويرايش تصوير) يا خطاهاي ديد کاربر ويرايشگر، تنظيم نور و سايهها را آسان ميکند.
نمايشگرهاي شکل موج، بهصورت اختصاصي براي کار روي نورپردازي تصاوير استفاده ميشوند. درنتيجه ميتوان از آنها در انواع عکسها (رنگي يا سياه و سفيد) استفاده کرد. درواقع نمايشگر، ميزان طبيعي و حقيقي نور را در صحنه مشخص ميکند و ارتباطي با رنگ و ديگر جلوهها ندارد.
عکاسها پس از ثبت تصاوير از صحنهها، عموما کمي بعد فرايند ويرايش را انجام ميدهند. در برخي موارد هم ويرايش يا انتخاب بهترين عکسها بايد هرچه سريعتر انجام شود. بههرحال وضعيت چشمان عکاس پس از عکاسي و در زمان ويرايش و همچنين نمايشگري که براي مشاهده و ويرايش عکسها به کار ميگيرد، نقش مهمي در فرايند دارند. به همين دليل استفاده از يک سختافزار که بدون وابستگي به خطاهاي ديد کاربر يا کاليبره بودن نمايشگر اصلي، ميزان صحيح نور و سايهها را نشان دهد، کاربرد زيادي در ويرايش حرفهاي خواهد داشت.
نحوه استفاده از نمايشگر شکل موج
شرکتهاي گوناگوني نمايشگرهاي مخصوص شکل موج توليد ميکنند. هر نمايشگري که بخش Waveform Scope داشته باشد، براي ويرايش تصاوير مبتني بر شکل موج نور و سايه، کاربرد خواهد داشت. از نمونههاي کاربردي ميتوان به نمايشگر هفت اينچي Atomos Shogun Flame اشاره کرد. اين نمايشگر را ميتوان به انواع کامپيوتر شخصي متصل کرد و از نمودارهاي موجي آن براي ويرايش نور و سايه بهره برد.
مشاهده و ويرايش موجهاي نوري در نمايشگر طول موج، فرايند بسيار آساني است. تنها بايد با استفاده از کابل HDMI يا هر رابط استاندارد نمايشگر، آن را به کامپيوتر شخصي متصل کنيد. ابتدا بايد حالت دو نمايشگر را به حالت Mirror تنظيم کرده تا يک تصوير را در هردو مشاهده کنيد. نمايشگر اتوموس يک دکمهي Scope دارد که با لمس آن، نمودار مدنظر نوري و سايه را روي تصوير مشاهده ميکنيد. ابتدا بايد شکل موج مناسب عکس خود را پيدا کرده و سپس آن را فعال کنيد. نياز به هيچ اپليکيشن يا پلاگين اضافهاي نداريد و شکل موج، کل نمايشگر دوم را اشغال ميکند.
نمايشگر Waveform تاحدودي مشکلات خطاي ديد را در نورپردازي از بين ميبرد
رسيدن به مقدار «صحيح» مقادير نور و سايه در تصوير، شايد در نگاه اول در عکاسي معناي خاصي نداشته باشد. درواقع نورپردازي در عکسها وابستگي زيادي به سبک عکاسي دارد. ازطرفي فراموش نکنيد که مقدار «صحيح» مقداري است که در آن، جزئيات مناسبي را از بخشهاي گوناگون عکس مشاهده ميکنيد. مقادير کمتر يا بيشتر، ميتواند جزئيات عکس را دچار تغيير محسوس کند. درنهايت خود عکاس و ويرايشگر پس از مدتي به مقدار «صحيح» يا بهينه ميرسد و عکسهاي بعدي را طبق آن ويرايش ميکند. در چنين مراحلي، اعتماد نکردن به چشمها شايد انتخاب صحيحي باشد. شما نبايد نور عکس (مثلا پوست سوژه) را با چشمها بررسي کنيد، بلکه بايد بهدنبال حفظ جزئيات در آن باشيد.
براي شروع ويرايش بهکمک شکل موج، ابتدا بايد بخشي از تصوير را در نظر بگيريد که طبق نظر خودتان، نورپردازي طبيعيتري دارد. در عکسها هميشه بخشهايي هستند که نور غيرطبيعي را بازتاب ميدهند و بخشهايي ديگر (بسته به هدف ويرايشگر عکس) نور طبيعيتري دارند. به تصوير زير دقت کنيد. صرفنظر از بخشهايي از پيشاني که نور بيشتر دريافت کردهاند، بخشهايي از عکس طبيعيتر بهنظر ميرسند. با انتخاب اين بخش از عکس، شکل موج نور و سايههاي آن در نمايشگر دوم ديده ميشود.
نمايشگرهاي شکل موج، هميشه اسلايدرهايي را دراختيار کاربر قرار ميدهند که با تغيير آنها، نور و سايه را در تصوير موردنظر ويرايش ميکند. تغيير اسلايدرها با تغيير نور و سايه در تصوير اصلي همراه خواهد بود. فراموش نکنيد که براي اعمال تغييرات ابتدا بايد يکي از اپليکيشنهاي ويرايش تصوير مانند فتوشاپ و لايتروم و کپچر وان استفاده کنيد.
تغيير شکل موج نور و سايه در تصاوير، لزوما به نمايشگرهاي ويژه نيازي ندارد. اپليکيشنهاي مشهور ويرايش عکس، همگي ابزارهايي را براي ويرايش نور و سايه دراختيار کاربر قرار ميدهند. بهعنوان مثال در اپليکيشن Capture One ابزار Curve وجود دارد که در هر بخش از تصوير، نمودارها و هيستوگرامهاي نور و سايه را نمايش ميدهد.
حتي عکاسها و ويرايشگرهاي حرفهاي نيز براي تغيير سطوح نور و سايه در عکسها، فرايند سعي و خطا را انجام ميدهند و لزوما هيچ معيار مشخص و دائمي براي تعيين متغيرها وجود ندارد. درواقع اگر از چند متخصص دربارهي مقادير صحيح نور و سايه در عکس و فيلم نظر بخواهيد، قطعا پاسخهاي متفاوتي دريافت خواهيد کرد. با جستوجو در گوگل براي پيدا کردن مقادير صحيح نيز به هزاران پاسخ متفاوت ميرسيد.
درنهايت تجربه و مشاوره، نقش مهمي در پيدا کردن مقادير بهينه براي نورپردازي سوژهها و عکسها دارد. فراموش نکنيد که هر سوژه بسته به موقعيت و رنگ پوست و نورپردازي صحنه، نياز به نوردهي خاص خود را دارد. جالب است بدانيد عکاسي در ابتدا براي ثبت تصوير از سفيدپوستان توسعه يافت و بسياري از مفاهيم استاندارد، حول همان ايده شکل گرفتند. با گذشت زمان اهميت نورپردازي براي عکسبرداري از افراد با نژادهاي گوناگون، چند برابر شد.
بازار