اقتصاد آنلاين/ برچسبگذاري دو پست توئيتري ترامپ و بهدنبال آن پنهان کردن يک پست رئيس جمهوري امريکا توسط توئيتر نه تنها ترامپ را به واکنش شديد واداشت بلکه اين بار ارتش توئيتري طرفدار ترامپ هم دست بهکار شدهاند تا با کمپين #Twexit، عملاً توئيتر را در امريکا با چالشي جدي مواجه سازند.
حاميان دونالد ترامپ در تلاشي گسترده ميخواهند کاربران توئيتر بويژه فالوئرهاي دونالد ترامپ را تشويق کنند تا با توئيتر خداحافظي کرده و به پلتفرمي مشابه به نام پارلر(Parler) مهاجرت کنند. اما پارلر چگونه پلتفرمي است و چگونه کار ميکند؟
يک لحظه تاريخي براي پارلر
«پارلر» يک پلتفرم شبکه اجتماعي امريکايي است که در ماه اوت 2018 توسط «جان ميتز» رونمايي شد و از همان ابتدا بهعنوان جايگزيني براي توئيتر نام گرفت. گردانندگان اين پلتفرم مدعي هستند ضمن حمايت ازحقوق کاربران، به آزادي بيان در اين شبکه توجه ويژهاي ميشود و گردانندگان آن نميخواهند همچون توئيتر به سانسور و حذف پستها يا معلق کردن اکانتها بهصورت دلخواه روي بياورند.
در حال حاضر روي پارلر(لغتي فرانسوي به معناي صحبت کردن) ميتوان محتواي ضد زن، ضد اسلام، نازيسم و... را به وفور مشاهده کرد، چراکه در اين پلتفرم اپن سورس، هيچ اعتقادي به حذف محتواي کاربران وجود ندارد. در حال حاضر روي پارلر کمپين Twexit# راهاندازي شده است که به کاربران طرفدار دونالد ترامپ و مخالف توئيتر کمک ميکند از طريق وب سايت جديد شبکه اجتماعي پارلر يعني Twexit.com براحتي و بسرعت از توئيتر جدا شده و به پارلر بپيوندند. پارلر به درگيريهاي اخير ترامپ و توئيتر و همچنين سانسور و اعمال سليقه اين شبکه اجتماعي اشاره کرده و جدال توئيتر و ترامپ را غنيمت شمرده است. اين شبکه اجتماعي به نفع دونالد ترامپ واکنشهايي نشان داده که البته برخي معتقدند با اين کار ميتواند کاربران بيشتري را جذب کند. روي پارلر نوشته شده است: اين پلتفرم متعهد به آزادي بيان است، در اطلاعات کاربران دست نميبرد و آنها را نميفروشد و هيچ محتوايي روي اين پلتفرم بهدليل مفاهيم سياسي يا ايدئولوژي حذف نخواهد شد، اين رمز موفقيت پارلر در مقابل توئيتر و ساير شبکههاي اجتماعي که اين رويه را در پيش گرفتهاند خواهد بود. البته توئيتر هنوز هيچ موضع رسمي نسبت به مطالبي که پارلر عنوان کرده يا حتي جنبش#Twexit نداشته است.
بهنظر ميرسد توئيتر بايد خود را براي جنگي تمام عيار آماده کند، چراکه جامعه طرفدار ترامپ بهطور وسيع و گسترده در حال توئيت کردن درباره مزاياي اين پلتفرم هستند و به مردم يادآوري ميکنند که توئيتر در آيندهاي نزديک دست به سانسورهاي گسترده ميزند. بهعنوان مثال يک کاربر نوشته است: صبح بخير ميهن پرستان. من به شما توصيه ميکنم شروع به مهاجرت به پلتفرمهاي ديگر کنيد. من نام اعضاي خانواده ترامپ و بسياري از ميهن پرستان را روي پلتفرم «پارلر» ديدهام و معتقدم با کمک آن ميتوان امريکايي آزادتر داشت. کاربران بسياري شايد اين پست را در توئيتر قرار دادهاند تا بتوانند کاربران را تشويق به مهاجرت از توئيتر و افت بيشتر سهام اين غول دنياي فناوري کنند.
پارلر تا ماه مه سال 2019 تنها حدود 100هزار کاربر داشت که اين تعداد در ماه ژوئن 2019 بيش از دوبرابر شد. در اين زمان 200نفر از افراطيون عربستان سعودي در اين پلتفرم ثبتنام کردند و دليل آن را نيز فرار از سانسور گسترده و تعليق اکانتهايشان در توئيتر عنوان کردند. در حال حاضر اين شبکه اجتماعي بيش از يک ميليون کاربر دارد که در ميان آنها نام «کاترينا پيرسون»، سخنگوي کمپين رياست جمهوري 2016 دونالد ترامپ و همچنين «برادپارسکيل» مديرکمپين انتخابات 2020 امريکا و همچنين «لارا لومر» از طرفداران سرسخت جناح راست امريکا ديده ميشود. انتظار ميرود بر تعداد کاربران اين پلتفرم در مدت کوتاهي افزوده شود، چرا که بيشتر کاربران توئيتر امريکايي بوده و بخش عمده دنبالکنندگان حساب توئيتري ترامپ نيز طرفدار وي هستند.
مزايا و معايب جايگزين توئيتر
اما اين شبکه اجتماعي چه مزايايي نسبت به توئيتر دارد که جدا از مباحث سياسي بتواند رقيبي جدي براي توئيتر محسوب شود. روي اين پلتفرم کاربران همچون توئيتر ميتوانند پست را ريتوئيت کنند، اشتراک بگذارند و لايک کنند يا به آن پاسخ بدهند و همچنين ميتوانند پيام خصوصي براي همديگر ارسال کنند. اما بر خلاف توئيتر که تنها 280 کاراکتر در هر توئيت قابل نوشتن است تعداد کاراکترها براي هر پست پارلر به هزار عدد ميرسد که براي کاربران توئيتر، عددي وسوسهکننده است. پارلر در تازهترين اقدام خود تمهيداتي انديشيده است تا کاربران امريکا بتوانند به رايگان از طريق نصب اپليکيشن يا ازطريق وب سايت آن، در اين پلتفرم ثبتنام کنند البته مردم هندوستان نيز ميتوانند با شماره تلفن خود روي پارلر ثبتنام کنند.
اما اين پلتفرم چه مشکلاتي دارد؟ يکي از مشکلات پارلر اين است که در آن تاکنون باگهاي زيادي ديده شده است و نياز به يک اصلاح جدي دارد. حتي حالا هم کاربران روي گوگل پلي مشکلات زيادي براي نصب و ثبتنام در آن دارند به همين دليل هم پارلر لينک وب سايت خود را براي پذيرش کاربران جديد اعلام کرده است. اما بهطور کلي ميتوان آن را پلتفرمي دانست که مدافعان دونالد ترامپ به آن علاقه زيادي دارند و در حال حاضر هم هشتگهاي زيادي به نفع ترامپ روي آن فعاليت دارند. البته اين نخستين بار نيست که پارلر مورد توجه کاربران مدافع ترامپ قرار ميگيرد و تلاش ميشود تا کاربران به مهاجرت از شبکههاي اجتماعي ترغيب و تشويق شوند. در سال 2019 نيز تعداد زيادي از کاربران توئيتر، فيسبوک و يوتيوب بعد از مسدود شدن حسابهاي کاربريشان روي اين پلتفرمها به پارلر پناه آوردند اما بهدليل ضعفهايي که تاکنون اين شبکه اجتماعي داشته ميزان ماندگاري کاربران چندان زياد نبوده و بههمين دليل هم هنوز تعداد کاربران اين پلتفرم به رقم چشمگيري نرسيده است.
هندوستان و آزادي بيان
بسياري، محبوبيت ناگهاني پارلر را مشابه پلتفرم Mastadon در هندوستان در سال گذشته ميدانند، چرا که در هندوستان نيز کاربران زيادي نسبت به توئيتر نقد دارند و معتقدند که به دلخواه اکانتهايي را توئيتر مسدود ميکند به همين دليل هم تصميم گرفتند به يک پلتفرم جديد مهاجرت کنند. اين پلتفرم اپن سورس که توسط يک آلماني 26ساله طراحي شده پس از مسدود شدن حساب کاربري يک وکيل هندي که درباره نازيها توئيت کرده بود رشد 2.2ميليوني در تعداد کاربران را در هند تجربه کرد و محبوبيت آن در اين کشور همچنان روبه افزايش است. در هندوستان توئيتر به عدم شفافيت و عدم پاسخگويي براي مسدود کردن اکانتها متهم است. در واقع بر خلاف توئيتر که يک کمپاني کنترل همه قوانين را به دست دارد در پلتفرم Mastadon هرکاربر ميتواند سرور مربوط به خود را داشته باشد و آن را مديريت کند؛ پلتفرمي که البته هيچ تبليغي هم روي آن ديده نميشود. همچنين اين پلتفرم قابل خريد و فروش نيست و دولتها نميتوانند آن را مسدود کنند. اين پلتفرم همچون توئيتر محدوديت تعداد کلمات را در پستها دارد اما درحالي که اين محدوديت براي توئيتر 280کاراکتر است اين رقم براي Mastodon به 500 کاراکتر ميرسد.
پلتفرمهاي مشابه پارلر
ميتوان گفت«پارلر» از نظر عملکرد درميان پلتفرمهايي همچون Minds, MeWe, Gab وBitChute جاي ميگيرد که در پاسخ به شبکههاي اجتماعي فيس بوک، توئيتر و يوتيوب و آنچه که محدود کردن آزادي بيان در اين پلتفرمها عنوان ميشود طراحي شدهاند. اعتقاد بر اين است که اين شبکههاي اجتماعي از اطلاعات کاربران سوءاستفاده ميکنند و گواه آن را نيز رسوايي فيسبوک در ماجراي کمبريج آناليتيکا و نشت اطلاعات طيف گستردهاي از کاربران ميدانند. Minds يک شبکه اجتماعي رمزگذاري شده است که عملاً از سال 2018 مورد توجه قرار گرفت ولي هنور تعداد کاربران بالايي ندارد. در اين پلتفرم آزادي بيان اينترنت بشدت مورد توجه قرار دارد. MeWe نيز يک شبکه اجتماعي آنلاين امريکايي ديگر است که در سال 2012 بنيانگذاري شد و گفته ميشود به حريم خصوصي کاربر بسيار وفادار است. اين شبکه اجتماعي که از 19 زبان پشتيباني ميکند، عملاً از سال2018 آغاز به کار کرد، چراکه در اين سال با اعلام پايان کار گوگل پلاس، بسياري از کاربران به اين پلتفرم مهاجرت کردند. Gab هم يک شبکه اجتماعي انگليسي زبان است که از آن بهعنوان بهشتي امن براي افراط گرايان نئونازي، نژادپرستان و... ياد ميشود. اين شبکه اجتماعي درواقع آغوش خود را براي کاربراني باز کرده که درپلتفرمهايي همچون فيس بوک، توئيتر و يوتيوب جايي ندارند و از ورود آنها ممانعت ميشود. اين پلتفرم خود را مدافع آزادي بيان و آزاديهاي فردي ميداند. BitChute هم يک سرويس ويدئويي است که در سال 2017 پايهگذاري شد. اين سرويس هم به کاربران اجازه ميدهد تا با قوانين سختگيرانه يوتيوب مواجه نشوند.
بازار