ايسنا/ اين روزها بلاکچين به عنوان بستري محبوب سبب شده است تا شبکههاي اجتماعي گوناگون براي جلوگيري از حمله به کاربرانشان، مقابله با سانسور و ... سراغ اين تکنولوژي بيايند.
هرچه ميگذرد بيش از پيش به تعداد تکنولوژيهايي که در بستر بلاکچين قرار ميگيرند، افزوده ميشود، شبکههاي اجتماعي نيز تاکنون از اين رقابت مستثني نبودهاند. پس از شبکههاي اجتماعي «بلو اسکاي»، «هايو»، «رديت» و ... در روزهاي اخير «ويس» نيز خودش را به اين رقابت رسانده است.
در اين ميان آنچه سبب اقبال روزافزون بلاکچين ميشود، نداشتن مرکزيت است، همان چيزي که پيش از اين موجب شکلگيري و محبوبيت بيتکوين شده است. در شبکهاي که در بستر بلاکچين طراحي ميشود، يک مرکزيت که نقش مدير را ايفا کند، معنايي ندارد، دادههايي که در چنين شبکهاي توليد ميشوند توسط تمام اعضا (نودها)ي آن شبکه حفظ، نگهداري و منتقل ميشوند؛ اين همان چيزي است که بند وابستگي شبکهها را از يک منبع و مرجع همانند دولت رها ميکند و سبب محبوبيت آنها ميشود.
علاوهبر اين در روزهايي که برخي از شبکههاي اجتماعي محبوب جهان به سانسور محتواي کاربران، انتشار اطلاعات کاربران و ... ميپردازند، شبکههاي اجتماعياي بر بستر بلاکچين ايجاد شدهاند تا از مسائلي که برخلاف خواسته کاربران است جلوگيري کنند. در چنين شبکههايي همه محتواي توليدي در يک دفتر کل (ledger) غيرقابل تغيير توسط کاربران حفظ و به اين ترتيب از سانسور پيشگيري ميشود.
بنابر اعلام کوينتلگراف، صلاح زالاتيمو، مديرعامل «ويس»، پيشتر در اوايل ماه ژوئن گفته بود که ميخواهد همزمان با روز استقلال آمريکا، زنگ آغاز به کار پلتفرم «ويس» را به صدا دربياورد. او همچنين گفته بود که تنها کاربراني که از پيش ثبتنام کردهاند، ميتوانند در اين شبکه اجتماعي، مطلب منتشر کنند.
اما اين شبکه اجتماعي چند روز قبل (سوم ژوئيه) پيش از موعد مقرر در معرض دسترس کاربران قرار گرفت. «ويس» با اعلام خوشآمدگويي در توضيح اين حضور پيش از موعد نوشته بود: ما زودتر شروع به کار کرديم چون ديگر نميتوانستيم صبر کنيم.
اين پروژه پيشتر در ژوئن ۲۰۱۹ اعلام کرده بود که قصد دارد با استفاده از فناوري «احراز هويت بيومتريک» براي اعتبارسنجي تکتک حسابهاي کاربري، کاربران را از نفوذ هکرها حفظ کند.
«ويس» اعلام کرده است که هر کاربر تنها ميتواند يک حساب کاربري در اين پلتفرم داشته باشد؛ اما چرا؟ در بستر بلاکچين هر کاربر يک نود شناخته ميشود، هر نود داده را دريافت، حفظ و منتقل ميکند و دربرابر اين کار پاداشي دريافت ميکند و اين روند براي حفظ شبکه ادامه دارد، اما اگر يک نود براي آسيب زدن به شبکه ديتا را منتقل نکند يا حذف کند، ممکن است اختلال قابل توجهي متوجه شبکه نباشد چون ديگر نودها ديتا را در بلاک خود حفظ خواهند کرد.
حال اگر تعداد چنين نودهاي مخربي بيشتر شود ديگر اينطور نيست. در دنياي امنيت معمولا از اصطلاحي به عنوان «حمله ۵۱درصد» ياد ميشود که اگر ۵۱ درصد از يک شبکه به دست نودهاي مخرب بيفتد، ديگر حفظ شبکه امکانپذير نيست پس بايد از اين اتفاق جلوگيري کرد؛ حالا درباره پلتفرم «ويس» نيز چنين گمان ميرود که براي پيشگيري از چنين حملاتي و سانسور به هر کاربر تنها امکان ايجاد يک حساب کاربري را ميدهد.
اما از ديگر ويژگيهاي اين پلتفرم اين است که در ازاي انتشار محتواي با کيفيت با توکنهاي خودش به کاربران پاداش ميدهد. با اين وجود اما هنوز محبوبترين شبکههاي اجتماعي در دنيا بر بستر بلاکچين نيستند و شبکههاي اجتماعي مبتني بر اين فناوري هنوز نيازمند رفع برخي ضعفها و معرفي بيشتر به کاربران تا يافتن محبوبيت هستند.
بازار