مطلب زير از وبسايت ديجياتو بازنشر گرديده و انتشار آن توسط آخرين خبر به معناي تاييد کامل يا بخشي از آن نمي باشد.
ديجياتو/ نماينده سامانه همتا با بيان اين که اگر به واردات گوشي گرانقيمت اپل ادامه دهيم مجبور هستيم از بسياري موارد نظير خوراک مردم بزنيم تا گوشيها را وارد کنيم بيان کرد: در سال ۹۹ گوشي با ارزش بيش از ۳۰۰ يورو به تنهايي ۲۸ درصد منابع ارزي واردات موبايل را مصرف کرده اما تنها ۶ درصد نياز بازار را تامين کرده است.
نشست خبري «کالبدشکافي تبصره منع واردات موبايل بالاي ۳۰۰ يورو» با حضور اعضاي انجمن واردکنندگان موبايل و چند تن از کارشناسان سامانه همتا با حضور اصحاب رسانه برگزار شد. «حسين يوسفيان» نمايندهي سامانه همتا در اين نشست خبري، اعلام کرد که در سال ۹۸ نيم ميليارد يورو صرف واردات آيفون به شکل مسافري و رسمي شده است. او نهايت تلاش خود را انجام داد تا استدلالهاي مختلفي را مطرح کند که چرا واردات موبايلهاي بالاي ۳۰۰ يورو در شرايط ارزي کنوني، منطقي نيست.
يوسفيان گفت که متوسط مصرف موبايل در ايران به طور سالانه ۲۵ ميليون دستگاه بوده و پس از طرح رجيستري و نوسانات ارزي، اين رقم به ۱۵ ميليون موبايل رسيده است. وي اعلام کرد که از اين حجم تعداد مورد نياز موبايل در کشور، درصد ناچيزي متعلق به گوشيهاي بالاي ۳۰۰ يورو است. به گفته يوسفيان گوشيهاي بالاي ۳۰۰ يورو از لحاظ تعدادي ۹ درصد بازار را در برميگيرند اما همين گروه کوچک، ۳۵ درصد منابع مالي بازار موبايل را به خود اختصاص ميدهند.
نماينده سامانه همتا گفت که ۹۴۰ هزار گوشي مسافري بالاي سيصد يورو در سال ۹۸ وارد کشور شده که ۵۵۰ هزار مورد آن (بيش از نيمي از اين تعداد) متعلق به برند اپل بوده است: «از اين مقدار بايد بگويم سال گذشته تنها ۴۰ هزار گوشي اپل به صورت رسمي وارد کشور شده است و بقيه گوشيها به صورت مسافري وارد شده است.»
به گفته يوسفيان پرمصرفترين گوشي بالاي ۳۰۰ يورو در سال گذشته متعلق به آيفون ۱۱ پرومکس و آيفون ۱۱ بوده و اساسا برند اپل سهم بزرگي در ميان گوشيهاي پرمصرف در نرخ بالاي سيصد يورو را دارا هستند. از آنسو گوشيهايي مانند سري A سامسونگ جزو سه گوشي پرمصرف و پرفروش بازار در سال ۹۸ بودند که زير ۳۰۰ يورو قيمت داشتند.

نماينده سامانه همتا ميگويد که در سال گذشته نيم ميليارد دلار صرف واردات اپل شده که تنها ۴ درصد از بازار سهم موبايل کشور را پوشش داده. او اين رقم را با آمار واردات کالاهاي ديگر کشور مقايسه ميکند: «مصرف ارز براي «تاير» خودرو در سال گذشته ۲۵۰ ميليون دلار بوده و در صنعت پوشاک يک رقم ۴۰۰ ميليون يورويي به چشم ميخورد. واردات گوشي اپل از اين مقدار هم بيشتر بوده است.»
در اين نشست با تاکيد بر اينکه اگر به واردات گوشي گرانقيمت اپل ادامه دهيم مجبور هستيم از بسياري موارد نظير خوراک مردم بزنيم تا گوشيها را وارد کنيم، اعلام شد که در سال ۹۹ گوشي با ارزش بيش از ۳۰۰ يورو به تنهايي ۲۸ درصد منابع ارزي واردات موبايل را مصرف کرده اما تنها ۶ درصد نياز بازار را تامين کرده است.
يوسفيان در ادامه به اخباري مبني بر ۳ برابر شدن واردات گوشي اشاره کرد و آن را يک اشتباه خواند و در رد آن استدلالهايي آورد: «سال قبل ۳.۲ ميليون دستگاه به صورت تجاري و رسمي وارد شده و امسال ۲.۶ ميليون دستگاه رسمي وارد شده. پس واردات رسمي کاهش هم داشته است و اگر گفته ميشود واردات سال گذشته زياد بوده دليلش به خاطر واردات مسافري بيش از حد سه ماهه اول سال ۹۸ بوده است. بايد بدانيم سه ماهه آخر سال ۹۸ نزديک به ۴.۹ ميليون دستگاه وارد کشور شد و در سه ماهه اول سال ۹۹ اين رقم به ۲.۶ ميليون رسيد که دلايل اين کاهش عرضه موبايل هم به نرخ ارز و هم شرايط کرونا برميگردد.»
او تاکيد دارد که از ابتداي سال ۱۳۹۹ براي گوشي بالاي ۳۰۰ يورو ارزي تخصيص نداده شده و اذعان دارد «اينکه دولت ميگويد اين تصميم پس گرفته شده اساسا جمله غلطي است. اين مسأله از اول سال بوده و هنوز هم بانک مرکزي ارزي تخصيص نميدهد.» وي افزود: «در سال گذشته ۲.۴ ميليارد يورو ارز تخصيص داده شده که ۱.۱ ميليارد يورو از اين مبلغ به شکل قاچاق وارد شده و از منابع بانک مرکزي نبوده است.»
يوسفيان همچنين خاطرنشان کرد که اگر مسائل مربوط به تخصيص ارز مانند سال گذشته مديريت شود مشکلات تامين ارز به شدت افزايش پيدا خواهد کرد که منجر به قطع واردات تلفن همراه خواهد شد: «قيمت موبايل رابطه مستقيم و کوتاه مدتي با قيمت ارز دارد.»
او در پاسخ به اين سوال که چرا مشکلات واردات به صورت مسافري که اکثر کارشناسان از جمله خود اعضاي انجمن واردکنندگان موبايل معتقد هستند بايد به آن واردات قاچاق گفته شد در سامانه همتا حل و فصل نميشود تا شاهد واردات مسافري واقعي گوشي باشيم، به ديجياتو گفت:
«ترفندهاي نظير خريد و فروش پاسپورت و يا کد اتباع که توسط سودجويان استفاده ميشود تا گوشيها را به صورت مسافري وارد کنند ربطي به اينکه يک باگ در سامانه همتا باشد، ندارد. ما از سال گذشته در اين زمينه تلاشهاي متعددي کرديم و واردات مسافري حالا از ۴۰ هزار مورد در روز بسيار کمتر شده و به زير ۱۰۰۰ عدد است. مشکل ثبت گمرکي است چرا که در کالاي تلفن همراه دورهاي سه ماهه به نام دوره خاکستري گذاشته شده که مسافر ميتواند به جاي اينکه موبايل خود را در لحظه بدو ورود به کشور رجيستري کند و هزينههاي آن را پرداخت نمايد، ميتواند چند هفته بعد اين کار را به صورت غير حضوري انجام دهد. افراد قاچاقچي هم اطلاعات مسافرين را ميخرند و يا آنها را ميدزدند و خريد و فروش سيمکارت با نام اطلاعات پاسپورتي آن انجام ميدهند و در سامانه گمرک اطلاعات را ثبت ميکنند، ما در سامانه همتا اين اطلاعات پرداختي و هويتي را ميبينيم و ملزم به ثبت گوشي هستيم. اگر ميخواهيم روند اصلاح شود بايد گمرک روند ثبت مسافري گوشي را به صورت آني انجام دهد، مانند همه جاي دنيا.»
بازار