نماد آخرین خبر

آیا هنوز رابط کاربری اندروید بی‌کیفیت وجود دارد؟

منبع
مجله ديجي کالا
بروزرسانی
آیا هنوز رابط کاربری اندروید بی‌کیفیت وجود دارد؟

مجله ديجي کالا/ تا همين چند سال قبل انواع رابط کاربري اندرويد مورد انتقادات زيادي قرار مي‌گرفتند. به نظر مي‌رسيد از هواوي و اوپو گرفته تا حتي مهم‌ترين شرکت اکوسيستم اندرويد يعني سامسونگ نمي‌توانند در برابر تبديل اندرويد خام به يک رابط کاربري غير جذاب و دچار مشکلات متعدد مقاومت کنند.

البته مي‌دانيم بسياري از اين رابط هاي کاربري اندرويد ويژگي‌هاي جديدي را معرفي کرده‌اند که حالا در تمام گوشي‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرند. اما در هر صورت اين واقعيت را تغيير نمي‌داد که آن‌ها رابط هاي کاربري زشتي بودند و بخش زيادي از منابع سيستم را مصرف مي‌کردند.

با اين وجود، چنين وضعيتي مربوط به مدت‌ها قبل بود و حالا تمام شرکت‌هاي بزرگ توجه ويژه‌اي به اين حوزه نشان مي‌دهند. در واقع براي اين مطلب مي‌خواهيم به اين سوال پاسخ دهيم آيا هنوز رابط کاربري اندرويد بي‌کيفيت وجود دارد؟

چه چيزهايي منجر به کاهش جذابيت رابط کاربري اندرويد مي‌شود؟

اول از همه بايد يک رابط کاربري اندرويد بد و بي‌کيفيت را تعريف کنيم. در اين زمينه مي‌توان ساعت‌ها استدلال‌هاي مختلفي را مطرح کرد اما در هر صورت به‌نظر مي‌رسد موضوع جذابيت بصري، تعداد و کيفيت ويژگي‌هاي مختلف، تغييرات اعمال شده بر روي سيستم اصلي و اينکه فقط بخش اندکي از منابع سيستم درگير شوند، براي کاربران اهميت بيشتري دارد.

هنگام قضاوت در مورد اين معيارها، چندين نمونه از رابط هاي کاربري اندرويد قديمي وجود دارند که مي‌توانند به‌عنوان موارد بي‌کيفيت يا حداقل نااميدکننده در نظر گرفته شوند.

رابط کاربري TouchWiz سامسونگ به دليل موفقيت گسترده گوشي‌هايي مانند گلکسي اس ۳ تا مدت‌ها مشهورترين رابط کاربري اندرويد محسوب مي‌شد. سامسونگ مشخصه‌هاي متعددي در اين رابط کاربري تعبيه کرده بود و ظاهر منحصر به فردي داشت اما در نهايت بسياري از اين ويژگي‌ها مورد استفاده قرار نمي‌گرفتند و اين رابط کاربري تاثير منفي در عملکرد گوشي داشت. سپس اين شرکت با گلکسي اس ۷ از رابط کاربري Samsung Experience رونمايي کرد و با اين کار اوضاع بهتر شد.

رابط کاربري EMUI هواوي هم تا اواسط دهه ۲۰۱۰ در موقعيت مشابهي قرار داشت زيرا ويژگي‌هاي زيادي را ارائه مي‌کرد ولي هواوي به بحث عملکرد گوشي توجه زيادي نشان نمي‌داد. هواوي همچنين مديريت حافظه را براي بهبود مصرف انرژي دستکاري مي‌کرد که اين رويکرد براي نوتيفيکيشن‌ها و قابليت‌هاي چندوظيفگي تأثير منفي داشت. همانند TouchWiz، بسياري از گوشي‌هاي مبتني بر نسخه‌هاي قديمي EMUI به مرور زمان دچار مشکلات در زمينه‌ي عملکرد مي‌شدند.

همان‌طور که مي‌بينيد، ويژگي‌هاي نرم‌افزاري و عملکرد گوشي در اغلب موارد به يکديگر گره خورده‌اند. اگر بدون بررسي‌هاي دقيق تعداد زيادي ويژگي‌هاي متنوع در رابط کاربري تعبيه شود، اين موضوع منجر به اشغال شدن بخش زيادي از حافظه رم، حافظه داخلي و ديگر بخش‌ها خواهد شد.

از ديگر نمونه رابط‌هاي کاربري که اندرويد خام تا حد زيادي تغيير مي‌کرد، مي‌توانيم به ColorOS گوشي‌هاي اوپو اشاره کنيم که مثلا تغييرات مربوط به مديريت حافظه رم قابليت‌هاي چندوظيفگي را دچار مشکل مي‌کرد.

همچنين نبايد نسخه‌هاي اوليه MIUI را از قلم بيندازيم. رابط کاربري گوشي‌هاي شيائومي در ابتدا شباهت بسيار زيادي به iOS داشت و اين کپي‌برداري به حدي بود که مثلا منوي تنظيمات اين رابط کاربري تا حد زيادي همان منوي تنظيمات iOS محسوب مي‌شد. در ادامه مي‌توانيد تبلت مي پد مبتني بر MIUI 7.5 را مشاهده کنيد که بدون شک يادآور آيپد است.

البته قضاوت در مورد ظاهر هر چيزي تا حد زيادي يک موضوع سليقه‌اي به حساب مي‌آيد و رابط کاربري اندرويد هم از اين قاعده مستثنا نيست. برخي کاربران مشکلي با کپي‌برداري از iOS ندارند اما در هر صورت هيچ مزيتي در ارائه‌ي کپي نصفه و نيمه از يک سيستم‌عامل محبوب وجود ندارد.

بسياري از رابط‌هاي کاربري اندرويد در اوايل دهه ۲۰۱۰ به وضوح بر ارائه‌ي ويژگي‌هاي متنوع، قابليت‌هاي گسترده در زمينه‌ي شخصي‌سازي و اولويت دادن ظاهر بر بحث عملکرد متمرکز شدند؛ البته در آن دوران اندرويد خام نشان داد که رويکرد کاملا متضاد هم لزوما بهترين راهکار نيست.

نسخه‌هاي اوليه اندرويد خام فاقد ويژگي‌هايي مانند پشتيباني از دو سيم‌کارت، بررسي ميزان حجم اينترنت مصرف شده، حالت ذخيره باتري و بسياري از ديگر قابليت‌هاي مفيد بود. بايد يادآوري کنيم بسياري از اين مشخصه‌ها از همين رابط کاربري اندرويد شرکت‌هاي مختلف روانه‌ي اندرويد خام شده‌اند.

بهبود قابل توجه رابط‌هاي کاربري اندرويد

خوشبختانه طي چند سال گذشته، شاهد بهبود قابل توجه رابط کاربري اندرويد گوشي‌هاي مختلف در زمينه‌هاي مختلف هستيم. اگرچه شرکت‌ها ديگر در زمينه‌ي ارائه‌ي ويژگي‌هاي نرم‌افزاري زياده‌روي نمي‌کنند، اما در اين ميان همچنان به نوآوري ادامه مي‌دهند.

روي هم رفته، اين شرکت‌ها بهتر از گذشته نيازهاي اساسي کاربران را در نظر مي‌گيرند و همچنين رقابت سالم بين آن‌ها تاثير زيادي در بهبود اين رابط‌هاي کاربري داشته است. به‌عنوان مثال مي‌توانيم به شرکت‌هايي مانند هواوي، سامسونگ و شيائومي اشاره کنيم که براي آموختن نحوه استفاده کاربر از گوشي، از الگوريتم‌هاي يادگيري ماشيني بهره مي‌برند و اين موضوع منجر به بهبود عملکرد گوشي‌هاي موردنظر شده است.

همچنين نقش اندرويد خام در بهبود اين رابط‌هاي کاربري را نمي‌توان کتمان کرد زيرا حالا اندرويد خام به تنهايي جذابيت زيادي دارد و از هويت متمايز و ويژگي‌هاي جذابي بهره مي‌برد. به همين خاطر شرکت‌ها براي توسعه رابط‌هاي کاربري مي‌توانند بدون دردسر اين ويژگي‌هاي جذاب را براي گوشي‌هاي خود ارائه کنند. بايد خاطرنشان کنيم براي گوگل بحث عملکرد اهميت زيادي دارد و اين ويژگي‌ها عملکرد گوشي را قرباني نمي‌کنند.

از جمله بهترين رابط‌هاي کاربري اندرويد مي‌توانيم به One UI سامسونگ، EMUI 10 هواوي، OxygenOS وان‌پلاس و ColorOS 7 اوپو اشاره کنيم. پايه و اساس اين رابط‌هاي کاربري اگرچه اندرويد خام است، اما هرکدام از آن‌ها تفاوت‌هاي زيادي با يکديگر دارند.

در اين ميان شرکتي مانند HMD که سازنده گوشي‌هاي نوکيا است، رويکرد متفاوتي را اتخاذ کرده و رابط کاربري گوشي‌هاي اين شرکت تقريبا همان اندرويد خام محسوب مي‌شود. به همين خاطر براي آپديت گوشي‌هاي خود مي‌تواند بهتر و سريع‌تر عمل کند و در ضمن هزينه‌ي کمتري براي اين کار صرف مي‌شود.

روي هم رفته، پيدا کردن نمونه‌هاي بي‌کيفيت در بين رابط هاي کاربري اندرويد به کار بسيار سختي بدل شده است. البته شايد از بين برندهاي معروف، رابط کاربري FunTouchOS شرکت ويوو را مي‌توان به‌عنوان بدترين رابط کاربري انتخاب کرد. در کل اين رابط کاربري ويوو هنوز فاصله‌ي زيادي با ديگر رقباي خود دارد.

در نهايت به نظر مي‌رسد فقط گوشي‌هاي اندرويدي ساخت شرکت‌هاي ناشناخته از رابط‌هاي کاربري بي‌کيفيت بهره مي‌برند. بنابراين اگر گوشي‌هاي اندرويدي ساخت شرکت‌هاي مشهور را خريداري مي‌کنيد، پس از لحاظ نرم‌افزاري با تجربه کاربري مناسبي روبرو خواهيد شد.

شما در مورد رابط کاربري گوشي‌هاي اندرويدي چه فکر مي‌کنيد؟ آيا در کل از آن‌ها راضي هستيد يا اينکه به نظرتان همچنان مشکلات زيادي دارند؟ نظرات خود را در بخش کامنت‌ها با ما و ديگران در ميان بگذاريد.

در کانال آي‌تي و ™CanaleIT هم کلي عکس و ويدئوي دسته اول و جذاب داريم

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره