
آیا اپل بهدنبال تصاحب تیک تاک است؟

زوميت/ درحالي که از مايکروسافت بهعنوان اصليترين مذاکرهکننده با بايتدنس بر سر تصاحب تيکتاک ياد ميشود، گزارشي جديد ميگويد اپل نيز به تصاحب اين شبکهي اجتماعي علاقهمند است.
خبرگزاري اکسيوس بهتازگي مدعي شده است اپل تمايل خود را به تصاحب تيکتاک (TikTok) ابراز کرده است. تيکتاک، اپليکيشني چيني است که از بايتدنس بهعنوان توسعهدهندهي آن ياد ميشود. مدتي پيش شاهد مسدود شدن تيکتاک در هند بوديم. درحالي که گفته ميشد ايالات متحده نيز قصد دارد رويکري مشابه پيش بگيرد، گزارشي ازسوي رسانهي رويترز منتشر شد که نشان ميداد مقامات تيکتاک با دولت آمريکا بهتوافق رسيدهاند. ظاهرا مايکروسافت از مدتي پيش با بايتدنس وارد مذاکره شده تا واحد تجاري تيکتاک در آمريکا را تصاحب کند. تاکنون نامي از اپل بهميان آورده نشده بود.
اکسيوس بهنقل از چندين منبع آگاه که نخواستهاند نامشان فاش شود مينويسد اپل جزو شرکتهايي است که تاکنون به تصاحب تيکتاک علاقه نشان دادهاند. اکسيوس ميگويد هيچيک از منابع آگاهش در داخل اپل حضور ندارند. سازندهي گوشيهاي محبوب خانوادهي آيفون در ابتدا تصميم گرفت به درخواست خبرنگاران براي شفافسازي بيشتر پاسخ ندهد، اما پيگيري رسانهها نشان داد اپل علاقهاي به تصاحب تيکتاک ندارد. بلومبرگ در گزارشي اختصاصي بهنقل از اپل مينويسد که اپل «هيچگونه مذکراتي با تيکتاک انجام نداده» و همچنين «تمايلي به تصاحب اين شرکت ندارد».
تيکتاک محفلي براي بهاشتراکگذاري ويدئوهاي کوتاه است که طي چند سال اخير بهشدت محبوب شده و نفوذ زيادي در بازار آمريکا دارد. بررسي مؤسسههاي تحقيقاتي نشان ميدهد امروزه بيش از ۱۰۰ ميليون نفر در آمريکا کاربر تيکتاک هستند. دنياگيري ويروس کرونا باعث خانهنشينشدن افراد بسيار زيادي شد؛ در بحبوحهي دنياگيري، ميزان استفاده از تيکتاک هم افزايش پيدا کرد. دفتر مرکزي تيکتاک در پکن تحت نظارت بايتدنس است. دولت آمريکا ادعا ميکند بايتدنس با دولت چين در ارتباط است و اطلاعاتي که در تيکتاک ذخيره ميشوند احتمال دارد براي اهداف جاسوسي مورداستفاده قرار گيرند.
مايک پمپئو، وزير امور خارجهي آمريکا، مدتي پيش اعلام کرده بود که دولت گزينهي مسدودسازي تيکتاک را روي ميز قرار داده و به آن فکر ميکند. دونالد ترامپ جمعهي گذشته در گفتوگو با رسانهها اعلام کرد بهزودي شبکهي اجتماعي تيکتاک را در اقدامي فوري، مسدود ميکند. با اينحال مسدودسازي تيکتاک اتفاق نيفتاد؛ زيرا مديران برند با فروش واحد تجاري تيکتاک در آمريکا موافقت کردهاند. مدير تيکتاک در آمريکا چند روز پيش گفت که اين شرکت «هيچ برنامهاي براي ترک ايالات متحده ندارد».
شايعههاي آغاز مذاکرات مايکروسافت با تيکتاک از مدتها پيش شنيده شدند، تا اينکه ردمونديها بهصورت رسمي تأييد کردند مذاکراتشان با تيکتاک در جريان است. گزارش اوليهي رويترز ميگفت مايکروسافت قرار است وظيفهي حفاظت از دادههاي کاربران آمريکايي تيکتاک را برعهده داشته باشد و شرکتي ديگر، اين برند را تصاحب ميکند. با اينحال ظاهرا خود مايکروسافت به فکر تصاحب تيکتاک افتاده است.
در ساعات پاياني روز گذشته بود که رسانهي معتبر فاکس بيزنس بهنقل از منابع آگاه گفت گوگل و فيسبوک در گذشته تمايل خود را به تصاحب تيکتاک ابزار کردهاند و تيکتاک در حال حاضر هم چند مشتري دارد. گوگل و فيسبوک فعلا ترجيح دادهاند به درخواست خبرنگاران براي ارائهي توضيحات بيشتر پاسخ ندهند. با همهي اينها اطلاعيهاي که اپل در اختيار رسانههاي مختلف قرار داده نشان ميدهد تصاحب تيکتاک توسط اپل منتفي است. اين قرارداد در نگاه اول هم بسيار غيرمعمول بهنظر ميرسد. اپل مدتها است که بهشکل جدي، تبليغات هدفدار را موردانتقاد قرار ميدهد (تبليغات هدفدار يکي از اصليترين روشهاي کسب درآمد تيکتاک بهحساب ميآيند).
مذاکرات بين مايکروسافت و تيکتاک، جديتر از هميشه در جريان است و احتمالا در آيندهاي نزديک، قرارداد رسمي بين اين دو شرکت امضا ميشود. مايکروسافت ميگويد قصد دارد واحدهاي تجاري تيکتاک را در ايالات متحده، کانادا، استراليا و نيوزيلند بهتصاحب خود دربياورد. ظاهرا دونالد ترامپ به مايکروسافت پيشنهاد داده که چنين کاري انجام دهد. مايکروسافت تاکنون چند بار تلاش کرده سرويسي براي رقابت جدي با فيسبوک و يوتيوب راهاندازي کند؛ برخي تحليلگران ميگويند تصاحب تيکتاک، قدرت لازم را به مايکروسافت ميدهد تا جديتر در دنياي شبکههاي اجتماعي حضور داشته باشد.