جاسوسی دولت آمریکا از کاربران با صدها اپ موبایل

ديجياتو/ بر اساس گزارشي که به تازگي منتشر شده يک شرکت آمريکايي با پنهان کردن ابزار رديابي در صدها اپليکيشن موبايل، دادههاي گوشي کاربران را به شکل ناشناس جمع آوري کرده و سپس آنها را به دولت آمريکا ميفروشد.
روزنامه وال استريت ژورنال گزارشي منتشر کرده که نحوه رديابي کاربران آمريکايي از طريق موبايل را شرح ميدهد. بر اساس اين گزارش حداقل يک شرکت آمريکايي نرم افزار رديابي دولت آمريکا را در بيش از ۵۰۰ اپليکيشن موبايل پنهان کرده است.
اين شرکت Anomaly Six LLC نام داشته و به توسعه دهندگان اپليکيشن پول ميدهد تا ابزار رديابي آن را در اپليکيشنهاي خود پنهان کنند. اين شرکت سپس بوسيله ابزار ياد شده اطلاعات را به صورت ناشناس از گوشيها جمع آوري کرده و آنها را به دولت آمريکا ميفروشد.
وال استريت ژورنال ميگويد ابزار رديابي شرکت Anomaly Six در بيش از ۵۰۰ اپليکيشن موبايل پنهان شده و اين شرکت به دليل قراردادي که با توسعه دهندگان اپليکيشن دارد، از فاش کردن نام اپها خودداري ميکند.
مساله نگران کننده اينکه نميتوان با خواندن شرايط و مقررات سرويس دهي (Terms of Service) اپليکيشنها به وجود چنين ابزاري پي برد، چون توسعه دهندگان الزامي به اشاره کردن به آن ندارند. نتيجه چنين سياستي نصب يک و يا حتي دهها اپليکيشن مجهز به ابزار رديابي روي گوشي است.
آنطور که وال استريت ژورنال گزارش ميکند، ابزار رديابي شرکت Anomaly Six اطلاعات را به شکل ناشناس جمع آوري ميکند، ولي با اين حال به روشهاي متعددي ميتوان با استفاده از همين دادههاي «ناشناس» هويت مالک گوشي را شناسايي کرد.
براي مثال شبها گوشي در يک مکان به مدت چندين ساعت ثابت باقي ميماند، بنابراين اطلاعات موقعيت مکاني که در شب به دست آمده به احتمال زياد محل سکونت کاربر را نشان ميدهد. با دانستن اين موضوع ميتوان اطلاعات ديگري مثل محل کار، نوع وسيله نقليهاي که کاربر با آن سفر ميکند، رستوراني که کاربر به آن رفته و غيره را شناسايي کرد.
از آنجا که شرکت Anomaly Six وجود ابزار رديابي دولتي خود را فاش نميکند، امکان جلوگيري از جمع آوري داده (opt-out) وجود ندارد. به عبارت ديگر کاربر به شکل غيرمستقيم تحت نظر بوده و دادههاي گوشي او بدون اينکه کاري از دستش بربيايد به دولت آمريکا فروخته ميشوند.
از آنجا که رديابي موقعيت مکاني از طريق گوشي ايده تقريباً تازهاي است، قوانين و مقررات جامعي در مورد آن تعريف نشده است. همچنين از آنجا که شرکت Anomaly Six دادههاي گوشي را به صورت ناشناس جمع آوري کرده و از آنها براي اهداف تجاري مثل بازاريابي يا تبليغات استفاده نميکند، ميتواند زير سايه قانون به جمع آوري اطلاعات ادامه دهد.
ابهامات زيادي در مورد هدف دولت آمريکا از جمع آوري اطلاعات به اين روش وجود داشته و ممکن است از آنها براي اهداف امنيتي، ضدتروريستي و حتي جاسوسي از شهروندان استفاده کند.