تیم کوک چگونه فرهنگ سازمانی اپل را متحول کرد؟


ديجياتو/ رسيدن به رتبههاي برتر در هيچ زمينهاي ساده اما ايستادن بر رتبه اول برترين شرکتهاي تکنولوژي دنيا کار بسيار دشواري است که «تيم کوک» به خوبي از پس آن برآمده است.او با رهبري محتاطانه، تاکتيکي و مبتني بر همکاري توانسته طي چند سال اپل را به ارزشمندترين شرکت دنيا بدل کند.
پس از درگذشت «استيو جابز» در سال ۲۰۱۱ سهامداران و فعالان حوزه فناوري درباره سرنوشت اپل نگران بودند اما کوک طي کمتر از يک دهه درآمد اين شرکت را دو برابر کرد و ارزش بازار آن حالا از GDP کانادا، روسيه يا اسپانيا بيشتر است. «وال استريت ژورنال» با انتشار مقالهاي به خوبي نشان داده که کوک طي اين مدت چگونه فرهنگ اپل را مطابق با شخصيت خودش اصلاح کرد.
تيم کوک بر خلاف جابز که تاکيد زيادي روي طراحي داشت، روشمندتر بوده و روي درآمدزايي و توسعه دستگاههاي مناسب براي عامه مردم تمرکز کرده است. هرچند فشار روي کارکنان نسبت به زمان جابز فقيد کمتر شده اما آنطور که کارکنان ميگويند مدير جديد هم بسيار به جزييات اهميت داده و سختگير است. دقت جابز به جزييات به حدي است که نحوه تفکر و کار کارکنان تغيير کرده و برخي حتي با ترس و لرز در جلسات حاضر ميشوند.
مديران مياني براي اطمينان از واضح و روشن بودن مطالب قبل از جلسات با کارکنانشان ديدار ميکنند و معمولا از افراد تازه وارد درخواست ميشود در اين نشستها صبحت نکنند. هدف از اينکار اين است که زمان جلسه هدر نرود. اگر کوک حس کند مديري خود را کاملا آماده نکرده، از کوره در رفته و از نفر بعد ميخواهد صحبت کند. اينکار حتي گاهي کارکنان را به گريه هم مياندازد.
کوک بر خلاف اپل که علاقه زيادي به طراحي داشت چندان به استوديو طراحي سر نميزند. در نشستي که سال ۲۰۱۲ براي بررسي نمونه اوليه اپل واچ برگزار شده بود، وي اصلا حضور نداشت؛ غيبتي که در زمان جابز حتي تصور آن هم نا ممکن بود. يکي ديگر از تفاوتهاي او با جابز در اين است که ترجيح ميدهد به جاي سرمايهگذاري درآمدها در تحقيق و توسعه آنرا به دست سرمايهگذاران برساند.
با تمام اين تفاسير او اپل را در صدر اولويتهايش قرار داده و آنطور که همکاران و آشنايانش ميگويند فردي فروتن و معتاد به کار است که تنها خود را به اپل متعهد ميداند. البته او علاقه چنداني به ارتباط خارج از محيط کار ندارد و حتي باسابقهترين همکارانش به ندرت با کوک رابطه اجتماعي برقرار کردهاند چرا که اغلب در رويدادهاي شخصي شرکت نميکند.
نشانه تعهد کوک به اپل را ميتوان در برخورد او با اشتباهاتي جست که به اعتبار کوپرتينوييها لطمه ميزنند، براي مثال ارسال ۲۵ گوشي به کرهجنوبي به جاي ژاپن شايد در نگاه ما کوچک به نظر برسد اما باعث شده بود کوک به کارکنانش هشدار شديد الحني بدهد که اينکار بر خلاف تعهد آنها به ممتاز بودن است.
نتيجه تغيير نگرش اپل در دوران کوک را ميتوان در محصولات اين شرکت هم ديد.آنها بر خلاف زمان جابز موفق به عرضه محصولات انقلابي نشدهاند که جابز در آن تبحر داشت. اين شرکت در عوض روي توليد گجتهايي نظير اپل واچ، ايرپاد و خدماتي مثل اپل موزيک تمرکز کرده که حول محور موبايل ميچرخند. استقبال کاربران از اين محصولات آنقدر زياد بوده که ايرپاد در سال گذشته بيش از نيمي از کل بازار هدفون را در اختيار داشته و هيچ ساعت هوشمند ديگري هم به گرد پاي اپل واچ نميرسد.