وقتی دیوار هم هوشمند میشود

ديجياتو/ محققان آجر هوشمندي ساختهاند که ميتواند برق را براي مواقع اضطراري ذخيره کند. نمونه اوليه اين آجر يک لامپ LED سبز رنگ را براي ۱۰ دقيقه روشن نگه داشت.
محققان دانشگاه واشنگتن در سنت لوئيس موفق شدند برق را در آجر معمولي ساختمان سازي ذخيره کنند. آنها براي اين منظور آجرها را با لايهاي از يک پليمر رسانا به نام PEDOT پوشاندند. اين پليمر از فيبرهاي بسيار کوچکي در مقايس نانو تشکيل شده که به خلل و فرج آجر نفوذ کرده و در نهايت آن را به يک «اسفنج يوني» با قابليت رسانايي و ذخيره انرژي تبديل ميکنند.
به گفته محققان پس از انجام اين کار آجرها به يک سوپرخازن (Supercapacitor) تبديل ميشوند که قادر به ذخيره سازي مقادير بالايي از انرژي بوده و با سرعت بيشتري نسبت به باتري شارژ و دشارژ ميشوند. با کنار هم قرار گرفتن آجرها منبع ذخيره انرژي بزرگتري ايجاد شده و براي جلوگيري از ورود المانهاي خارجي و خروج برق، لايهاي از اپوکسي (Epoxy) روي آنها کشيده ميشود.
آزمايشات نشان داد که نمونه اوليه اين آجر در مدت ۱۰ ثانيه به ۳ ولت شارژ شده و سپس قادر به روشن نگه داشتن يک لامپ LED سبز رنگ به مدت ۱۰ دقيقه است. محققان ميگويند آجرها زير آب هم قابل استفاده هستند و با مقايس پذيري ميتوان آنها را به منابع انرژي تجديدپذير مثل سلولهاي خورشيدي وصل کرد و برق مورد نياز سنسورها و لامپهاي بسيار کم مصرف را تأمين کرد. به گفته محققان چون آجرها مثل يک سوپرخازن عمل ميکنند، ميتوان آنها را در هر ساعت هزاران بار شارژ کرد.
«Julio D'Arcy» محقق اصلي ميگويد آجرهاي پوشيده شده با پليمر PEDOT براي روشن کردن لامپها در شرايط اضطراري ايده آل بوده و با اتصال حدوداً ۵۰ آجر به سلولهاي خورشيدي ميتوان به مدت ۵ ساعت برق سيستم روشنايي اضطراري را تأمين کرد. محققان ميگويند تبديل آجر به منبع انرژي آسان و ارزان قيمت بوده و با آجرهاي جديد و بازيافتي سازگار است.
اين تحقيق در ژورنال Nature Communications منتشر شده است.