دستبرد بزرگ چین به صنعت تولید تراشه تایوان

شهر سخت افزار/ اخيراً روزنامه مالي مشهور نيهون کيزاي يا همان Nikkei، نتايج شوکه کننده تحقيقات مستقل خود را منتشر کرده است. اين گزارش نشان ميدهد شرکتهاي نيمه هادي وابسته به حکومت کمونيستي چين، دهها تن از مهندسهاي کارکشته شرکت TSMC تايوان را جذب خود کردهاند. آيا چين به زودي به يک غول نيمه هادي تبديل ميشود؟
به نوشته روزنامه Nikkei، دو پروژه تحت حمايت دولت چين طي سال گذشته بيش از 100 تن از مهندسها و مديران کمپاني صنايع نيمه هادي تايوان (به اختصار:TSMC) را جذب خود کردهاند. اين آمار با تکيه بر منابع مختلف به دست آمده است.
استخدام گسترده کارکنان TSMC از سوي شرکتهاي وابسته به دولت چين در راستاي دست يابي به هدف خودکفايي در زمينه توليد تراشه و تراشههاي بومي ارزيابي شده است. چين در تلاش است از وابستگي خود به تأمين کنندگان خارجي بکاهد و به همين منظور اهداف بلندپروازانه اي را دنبال ميکند.
شرکتهاي QXIC و HSMC هيچ اسمهاي شناخته شدهاي در صنعت نيمه هادي نيستند اما هر يک از آنها 50 نفر از کارکنان کار کشته و با سابقه TSMC را جذب خود کردهاند که مطمئناً پاي قراردادهاي هنگفت و همکاري طولاني مدت در ميان است.
ظاهراً دو شرکت چيني QXIC و HSMC در تلاش براي دست يابي به فناوري ساخت توليد تراشه با ليتوگرافي 14 و 12 نانومتري هستند. هرچند اين فناوريها قديمي محسوب ميشوند و TSMC فناوريهاي ساخت تراشه جديدتري دارد، اما مطمئناً يک هدف بزرگ براي چين است و ميتواند سرنوشت ساز باشد.
هم زمان افزايش تنشها ميان پکن و واشنگتن باعث شتاب گرفتن برنامههاي دولت چين براي خودکفايي در زمينه توليد تراشه شده است و برآورد ميشود چين بيشتر از هر کشور ديگري در دنيا بر روي فناوريهاي ساخت تراشه سرمايه گذاري کند.
در طرف مقابل هم اکنون TSMC بزرگترين توليد کننده پيمانکاري تراشه در دنيا است و محصولات بسياري از کمپانيهاي دنيا را ميسازد. همين ويژگي باعث شده کارکنان TSMC به يک هدف بالقوه براي دولت چين تبديل شوند و اين کشور به دنبال جذب آنها باشد. کمپاني تايواني TSMC حتي از رقباي آمريکايي چون اينتل سبقت گرفته است و پيشرفتهترين و بهترين فناوريهاي ساخت روز دنيا را دارد.
منابع اين روزنامه مي گويند با اينکه از دست دادن کارکنان TSMC اثر فوري بر اين کمپاني ندارد، اما TSMC نگران پيامدهاي بلند مدت آن است. همچنين گفته شده TSMC به شدت نگران انتقال اسرار تجاري اين کمپاني به چينيها است.
گفته ميشود تاکنون تايوان بيش از 3,000 طراح تراشه را از دست داده است که به وضوح ميتواند يک دستبرد بزرگ به مغزهاي صنعت نيمه هادي اين کشور محسوب شود. با اينکه TSMC به هدف شماره يک دولت چين تبديل شده است، اما شرکتهاي کوچکتر هم از گزند شرکتهاي چيني در امان نيستند و پيامدهاي از دست دادن کارکنان ميتواند براي آنها به مراتب جديتر باشد.
تحليل گران مي گويند هرچند چين توانسته برخي از مهندس هاي کارکشته صنعت نيمه هادي تايوان و کره جنوبي را به استخدام خود در بياورد، اما پايه گذاري صنعت نيمه هادي از صفر کار آساني نخواهد بود.