آیا جدیدترین تحریم هواوی به معنای مرگ گوشیهای این شرکت است؟

ديجي کالا/ بيش از يک سال از آغاز تحريمهاي آمريکا عليه هواوي ميگذرد ولي اين شرکت چيني با وجود تمام فشارهاي فزاينده موفق شده ميليونها گوشي را روانهي بازار کند؛ ولي به نظر ميرسد تحريم جديد دولت آمريکا بالاخره ميتواند کمر هواوي را بشکند.
دوشنبهي گذشته، وزير بازرگاني ايالات متحده آمريکا اعلام کرد هر شرکتي که ميخواهد تراشههاي خود را در اختيار هواوي قرار دهد، در صورت بهرهگيري اين تراشهها از هرگونه فناوري آمريکايي بايد براي اين کار از دولت آمريکا مجوز دريافت کند. تجهيزات مخابراتي و گوشيهاي هوشمند مهمترين بخشهاي کمپاني هواوي محسوب ميشوند که انواع تراشهها قلب تپنده آنها هستند.
چند ماه قبل، تحريم آمريکا باعث شد که هواوي امکان توليد تراشههاي اختصاصي خود را از دست بدهد. اما حالا اين تحريم جديد، راهکار هواوي براي ادامهي فعاليت يعني استفاده از تراشههاي ساخت يک شرکت ديگر را هم دچار مشکلات اساسي کرده است.
زمانبندي اين تحريم جديد هواوي هم قابل توجه است. از همان آغاز تحريمهاي آمريکا، اين دولت حدودا هر سه ماه يک بار مجوز موقتي هواوي را تمديد ميکرد که به گوگل اجازه ميداد براي گوشيهاي هواوي عرضه شده همراه با سرويسهاي گوگل بهروزرساني ارائه کند. با توجه به عدم تمديد اين مجوز موقتي، هواوي اعلام کرده که اين گوشيها همچنان آپديت دريافت ميکنند ولي گوگل در اين رابطه اظهارنظر نکرده است.
دوران شکستناپذيري
پيش از حرکت دولت آمريکا براي نابود کردن زنجيره تأمين تراشههاي هواوي، قطع دسترسي به سرويسهاي گوگل مهمترين ضربه وارد شده بر روي گوشيهاي هواوي محسوب ميشد. از آن زمان، هواوي موفق شده دو سري پرچمداران ميت ۳۰ و P40 را روانهي بازار کند که البته فقط در چين فروش خيلي خوبي داشتهاند.
به لطف فروش بالاي گوشيهاي هواوي در چين و همچنين قراردادهاي چند ميليارد دلاري مربوط به تجهيزات هواوي در همين کشور، موفق شده به رشد درآمد خود ادامه دهد و سوخت مربوط به بخش تحقيق و توسعه را تأمين کند. همين موفقيت باعث شده دولت آمريکا عليرغم تمام تلاشها براي شکست هواوي، احساس سرخوردگي کند و اين در حالي است که دولت آمريکا موفق شده چندين کشور را به عدم استفاده از تجهيزات ۵G هواوي راضي کند. در نهايت بخش گجتهاي مصرفي هواوي شکستناپذير به نظر ميرسيد.
فاز جديد تحريم هواوي
حالا ديگر اينگونه نيست. تنها دو هفته قبل، مديرعامل بخش گجتهاي مصرفي هواوي اعلام کرد که گوشيهاي ميت ۴۰ آخرين پرچمداران مجهز به تراشه اختصاصي اين شرکت خواهند بود. در آن زمان گفته ميشد که کل گوشيهاي هواوي به بهرهگيري از تراشههاي مدياتک روي ميآورند که حالا تحريمهاي جديد آمريکا اين گزينه را هم از بين برده است. شرکت مدياتک در جديدترين بيانيه خود تبعيت از قوانين دولت آمريکا را تأييد کرده که به معناي عدم امکان همکاري اين شرکت با هواوي است.
در ماه مه که آمريکا توليد تراشههاي هواوي را غيرممکن کرد، سؤال اصلي اين بود که تراشههاي موجود در انبارهاي هواوي تا چه زمان جوابگو خواهند بود. در آن زمان برخي گزارشها حاکي از آن بودند که هواوي بين ۱۲ تا ۲۴ ماه ميتواند از تراشههاي موجود در انبار بهره ببرد. اما بعد مشخص شد که اين تراشهها عمدتا مربوط به تجهيزات مخابراتي هستند و حالا حتي گفته ميشود که تعداد تراشههاي کايرين حتي براي گوشيهاي ميت ۴۰ هم کافي نيستند.
تحريمهاي آمريکا عليه هواوي حدود ۱۸ ماه قبل آغاز شده است و در اين مدت، اين شرکت توجه خود را تا حد زيادي به سرويسهاي نرمافزاري اختصاصي موسوم به HMS بهعنوان جايگزين سرويسهاي گوگل معطوف کرده است. موفقيت فروش گوشيهاي هواوي در بازارهاي خارج از چين، تا حد چشمگيري به متقاعد کردن کاربران براي استفاده از سرويسهاي HMD به جاي سرويسهاي گوگل برميگردد.
تمرکز هواوي بر روي نرمافزار مربوط به زماني بود که اين گوشيها از لحاظ سختافزاري با محدوديتي روبهرو نبودند و از اين لحاظ ميتوانستند با ديگر شرکتها رقابت کنند. تحريمهاي جديد، بخش سختافزار گوشيهاي هواوي را در هالهاي از ابهام قرار داده است.
حرکت به سمت مرگ احتمالي گوشيهاي هواوي
گوشيهاي هوشمند مهمترين بخش گجتهاي مصرفي هواوي به حساب ميآيند و ديگر بخشها مانند تلويزيونهاي هوشمند، کامپيوترها، ساعتهاي هوشمند و تبلتها قسمتهاي فرعي آن را تشکيل ميدهند و بدون ساخت گوشيهاي جديد اين اکوسيستم از هم ميپاشد. بايد خاطرنشان کنيم در حال حاضر بيشترين درآمد هواوي از طرف گجتهاي مصرفي به دست ميآيد.
اين تحريم جديد عليه هواوي بسيار مهمتر از تحريمهاي قبلي است و احتمالا اين شرکت اميدوار است که در انتخابات آمريکا «جو بايدن» انتخاب شود و تحريمها را لغو کند. يک راهکار ديگر هم اين است که دولت چين بودجه چندين ميليارد دلاري براي راهاندازي خط توليد تراشه بدون نياز به فناوريهاي آمريکايي اختصاص دهد که چنين کاري حتي اگر امکانپذير هم باشد بسيار زمانبَر است.
اين حکم مرگ که توسط دولت آمريکا امضا شده، صدها کسبوکار و مشتريان تجهيزات ۵G هواوي را هم دچار مشکلات جدي ميکند. اگر اين اقدام آمريکا تأثيري که ترامپ ميخواهد را داشته باشد، دولتها و شبکههاي مخابراتي نقاط مختلف جهان بايد با پيامدهاي ناشي از حذف تجهيزات ۵G هواوي کنار بيايند.
در ماه مارس، هواوي اعلام کرد که اگر دولت آمريکا به اين اقدامات خود ادامه دهد، دولت چين کنار نميايستد و شاهد تکهتکه شدن هواوي نخواهد بود. ما هنوز نميدانيم آيا دولت چين در اين زمينه دست به انجام اقدامات تلافيجويانه خواهد زد يا نه ولي با توجه به اينکه بسياري از شرکتهاي آمريکايي محصولات خود را در کارخانههاي چيني توليد ميکنند، احتمالا دولت چين به خويشتنداري ادامه خواهد داد.
روي هم رفته با توجه به شواهد فعلي به نظر ميرسد گوشيهاي هواوي ميت ۴۰ نهتنها آخرين پرچمداران مجهز به تراشههاي کايرين هستند، بلکه اين احتمال وجود دارد که به آخرين پرچمداران هواوي تبديل شوند. در نهايت بايد بگوييم که ادامه ساخت گوشيهاي هواوي به يک معجزه سياسي يا فني نياز دارد.