نماد آخرین خبر

تعداد هسته‌های CPU چه تاثیری روی بازی کردن دارد؟

منبع
ويجياتو
بروزرسانی

ويجياتو/ انتخاب بهترين کارت گرافيک براي گيمينگ به نسبت آسان است. تنها کاري که لازم است انجام دهيد اين است که چند بنچمارک چک کنيد، راندماني که قرار است بگيريد را با پولي که قرار است پرداخت کنيد مقايسه کنيد، و تمام. اما جريان پردازنده‌ها کمي فرق مي‌کند. درست است که راندمان يک CPU بر اساس مشخصاتش متفاوت است، اما براي گيمينگ نمي‌توان به يک نتيجه دقيق رسيد؛ چرا که عملکرد CPU نه تنها بازي به بازي فرق مي‌کند، بلکه وابستگي زيادي هم به کارت گرافيک موجود روي کامپيوتر دارد. با اين حال، يک بخش از مشخصات پردازنده وجود دارد که هميشه به چشم مي‌آيد و آن هم تعداد هسته است. در اين راهنما، مي‌خواهيم بررسي کنيم که در سال ۲۰۲۰ چه تعداد هسته CPU براي گيمينگ نياز داريد، و اين که آيا اصلا تعداد هسته آنقدر مهم است يا نه. پس با ما در ادامه مطلب همراه باشيد.

هسته CPU چيست؟
اگر بخواهيم به زبان ساده بگوييم، تعداد هسته نشان مي‌دهد که CPU در آن واحد چند کار مي‌تواند انجام دهد. قديما، پردازنده‌هاي تک‌هسته‌اي نمي‌توانستند از عهده مولتي‌تسکينگ برآيند. در عوض، آن‌ها به سرعت بين وظايف اولويت‌بندي شده جابجا مي‌شدند و خودتان مي‌توانيد حدس بزنيد چرا اين کار راندمان چندان جالبي به همراه نداشت.

اين ماجرا در سال ۲۰۰۵ با عرضه اولين نسل از CPUهاي دو هسته‌اي به پايان رسيد و به مرور، پردازنده‌هايي با چهار، شش، هشت و يا بيشتر هسته طي دهه بعد راهي بازار شدند.


با اين که پردازنده‌هاي چند هسته‌اي از نظر مولتي‌تسکينگ و انواع نرم‌افزارهاي حرفه‌اي يک پيشرفت کامل به شمار مي‌روند، سوال اينجاست که آن‌ها چقدر در گيمينگ تاثير مي‌گذارند.

راندمان تک هسته‌اي در مقابل راندمان چند هسته‌اي در گيمينگ
در گذشته، داشتن يک CPU با تعداد هسته‌هاي بالا معني چنداني در گيمينگ نداشت، چرا که اکثر بازي‌ها براي بهره‌گيري از چندين هسته برنامه‌نويسي نشده بودند. اما همه چيز طي چند سال اخير عوض شده است.

با گسترش حضور پردازنده‌هاي چند هسته‌اي، طبيعتا بازي‌سازان هم کم کم شروع به بهينه‌سازي بازي‌هايشان براي اين پردازنده‎‌ها کردند. با اين که راندمان تک هسته‌اي مهم‌تر از راندمان چند هسته‌اي در گيمينگ است، اما بازي‌هاي مدرن از چندين هسته بهره مي‌برند و نبايد تعداد هسته را دست کم گرفت.

اگر بخواهيم يک پيشنهاد کلي بدهيم، مي‌گوييم که داشتن شش هسته بهترين نقطه مياني براي گيمينگ در سال ۲۰۲۰ است و پردازنده‌هايي همچون Intel i5-9600K و يا AMD Ryzen 5 3600X جزو بهترين پردازنده‌هاي ميان‌رده در بازار به حساب مي‌آيند.

البته معني‌اش اين نيست که CPUهاي چهار هسته‌اي حالا ديگر براي گيمينگ نامناسب شده‌اند. آن‌ها همچنان جزو بهترين انتخاب‌ها براي کامپيوترهاي ارزان قيمت‌تر به شمار مي‌روند. اما با اين حال، بايد در نظر داشته باشيد که آن‌ها چندان براي سال‌هاي آينده مناسب نيستند و در نهايت مي‌توانند کارت‌هاي گرافيک ميان‌رده به بالا را باتلنک کنند.

درباره CPUهاي با هشت هسته يا بيشتر، ارزش آن‌ها در گيمينگ به کارت گرافيکي که در کامپيوترتان است بستگي دارد. مثلا مي‌گوييم، هيچ دليلي وجود ندارد که يک پردازنده i7 9700K براي کامپيوتري بخريد که کارت گرافيکش يک GTX 1660 Ti است، اما اگر پاي يک کارت گرافيک رده بالا همچون RTX 2080 Super وسط باشد، آن وقت يک پردازنده قدرتمند مثل سري i7 يا Ryzen 7 کاملا ارزشش را خواهد داشت.

هسته‌هاي فيزيکي و هسته‌هاي منطقي
تا بحث تعداد هسته‌هاي CPU وسط است، بايد به هسته‌هاي منطقي يا ترد (Thread) هم اشاره‌اي داشته باشيم.

تکنولوژي‌هاي هايپرتردينگ Intel و مولتي‌تردينگ AMD به يک هسته فيزيکي اجازه مي‌دهند تا دو کار را همزمان انجام دهد و در واقع، به عنوان دو هسته منطقي عمل کند. حالا اين مولتي‌تردينگ/هايپرتردينگ به درد مي‌خورد؟ قطعا بله.

بيشتر پردازنده‌هاي سري Ryzen شرکت AMD شامل مولتي‌تردينگ مي‌شوند، از مدل‌هاي ارزان‌قيمت گرفته تا ميان‌رده. اما در نسل نهم CPUهاي Intel، تنها سري i9 است که شامل هايپرتردينگ مي‌شود. البته در سري دهم يا Comet Lake که به زودي راهي بازار مي‌شود، تمامي مدل‌ها قرار است شامل هايپرتردينگ باشند.

حالا، با اين که تعداد بالاي ترد/هسته به راندمان کلي کمک مي‌کند، راندمان دقيق در هر بازي متغير است. چون Ryzen 5 3600X داراي ۱۲ ترد است و i5 9600K فقط ۶ دليل نمي‌شود که اولي راندمان بهتري داشته باشد. همان طور که گفتيم، اين مسئله بيشتر به نحوه کدنويسي شدن بازي مد نظر و کارت گرافيکي که در اختيار داريم بستگي دارد. در يک بازي ممکن است دو پردازنده فرق خاصي با يکديگر نداشته باشند، اما شايد در يک بازي ديگر اختلاف آن‌ها در حد روز و شب باشد.

معضلي به نام باتلنک
بالاتر درباره موضوع باتلنک (Bottleneck) صحبت کرديم، اما اصلا باتلنک چي هست؟

وقتي که يک کارت گرافيک نمي‌تواند از حداکثر توان خود بهره ببرد، آن هم به اين دليل که CPU زيادي کند است و نمي‌تواند دستورات را به اندازه کافي سريع اجرا کند، آن موقع مي‌گوييم کارت گرافيک باتلنک شده است. برعکسش هم صادق است، همانند وقتي که يک CPU بسيار قدرتمند همچون i7 9700K را کنار يک کارت گرافيک ارزان همچون GTX 1650 Super قرار دهيد.

در چنين سناريويي، داشتن يک پردازنده قوي‌تر باعث افزايش راندمان نمي‌شود و شما فقط پول اضافه هدر داده‌ايد. در نهايت هم هيچ راه صد درصد قابل اعتمادي براي تعيين اين که آيا ترکيب يک پردازنده با کارت گرافيک منجر به باتلنک مي‌شود يا نه وجود ندارد. سايت‌هايي هستند که مي‌توانند سازگاري CPU/GPU را تخمين بزنند، اما دقتشان صد درصد نيست.

اما کلا جهت دادن يک ايده کلي:

پردازنده‌هاي i3 و Ryzen 3 براي GPUهاي ارزان‌قيمت، همچون GTX 1650 Super يا Radeon RX 580 مناسبند.
پردازنده‌هاي i5 و Ryzen 5 براي GPUهاي ميان‌رده، همچون RTX 2060 Super و Radeon RX 5600 XT مناسبند.
پردازنده‌هاي i7 و Ryzen 7 براي GPUهاي رده بالا، همچون RTX 2070 Super يا RTX 2080 سوپر مناسبند.
سري‌هاي بسيار قدرتمند i9 يا Ryzen 9 نيز به طور کل براي گيمينگ زيادي هستند و مگر در حالتي که به دنبال استفاده از برنامه‌هاي حرفه‌اي و پرمصرف يا جمع کردن يک سيستم با چند کارت گرافيک باشيد، چندان ارزش خريد ندارند.

نتيجه
همان طور که مي‌بينيد، جواب ساده و سرراستي به سوال اصلي‌مان وجود ندارد. تا همين چند سال پيش، پردازنده‌هاي دو هسته‌اي همچنان براي برخي از کامپيوترها مناسب بودند و امروزه، پردازنده‌هاي چهار هسته‌اي ديگر دارند تاريخ مصرف گذشته مي‌شوند.

به طور کل، براي گيمينگ در سال ۲۰۲۰، پردازنده‌هاي چهار هسته‌اي فقط براي کامپيوترهاي ارزان قيمت مناسبند و براي گزينه‌هاي ميان‌رده، پردازنده‌هاي شش هسته‌اي پيشنهاد مي‌شوند. هشت هسته‌اي‌ها بيشتر براي کامپيوترهاي رده بالا مناسبند.

در نهايت هم اين‌ها فقط ايده‌هايي کلي هستند و راندماني که شما قرار است داشته باشيد مدل به مدل، کارت گرافيک به کارت گرافيک، و بازي به بازي فرق خواهد کرد. پس حتما چند بنچمارک چک کنيد.

در کانال آي‌تي و ™CanaleIT هم کلي عکس و ويدئوي دسته اول و جذاب داريم

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره